تلاش برزیل و آلمان برای تصویب قطعنامه ای در محکومیت جاسوسی الکترونیکی
نظارت جمعی، ردگیری ارتباطات دیجیتال و جمع آوری اطلاعات شخصی در تعریف دو کشور از جمع آوری گسترده اطلاعات آمده است که باید به عنوان نقض حقوق بشر شناخته و محکوم شوند.
هارالد براون، سفیر آلمان در سازمان ملل با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: "به عنوان سرپرست جهانی حقوق بشر، سازمان ملل متحد باید نقش کلیدی را در دفاع از حق حریم خصوصی و آزادی عقیده و بیان در دنیای دیجیتال ما بازی کند."
در قطعنامه پیشین که در ماه نوامبر گذشته به تصویب رسید، دو کشور پیش نویس قطعنامه کنونی را اصلاح کردند تا منع جمع آوری گسترده اطلاعات را شامل شود. در این پیش نویس بیان شده است که: "نظارت غیر قانونی یا خودسرانه ، رهگیری ارتباطات و مجموعه ای از اطلاعات شخصی، از جمله ابرداده ها هستند که اعمال بسیار نامطلوبی تلقی می شوند. این اقدامات حق حفظ حریم خصوصی را نقض می کنند و هنگامی که در مقیاس انبوه به اجرا در آیند، در تضاد با اصول یک جامعه دموکراتیک می باشند."
این پیش نویس به دنبال یک درمان موثر برای دولت ها در زمینه نظارت جمعی می باشد و مصراً از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد می خواهد تا به تعریف استانداردهای حفاظت از حقوق حریم خصوصی بپردازد.
کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه جاری به این پیش نویس رای خواهد داد، این در حالیست که رای نهایی در ماه دسامبر اعلام می شود.
همچنین در سال گذشته، مجمع قطعنامه ای را به اتفاق آراء برای پایان دادن به نظارت بیش از حد الکترونیکی، که از آسیب های حقوق بشر به حساب می آید را به تصویب رساند.
لازم به ذکر است قطعنامه سال 2013 در پی افشاگری های ادوارد اسنودن از برنامه های جاسوسی گسترده NSA توسط آلمان و برزیل، به صورت پیش نویس در آمد. پنج کشور ایالات متحده آمریکا، انگلستان، استرالیا، کانادا و نیوزلند که در زمینه نظارت و جاسوسی هم پیمان هستند، برای بی گناه نشان دادن خود و همراهی با جامعه بین الملل از قطعنامه پیشنهادی برزیل و آلمان حمایت کردند
کشورهای آلمان و برزیل در مقیاسی بزرگ قربانی جاسوسی ایالات متحده شده اند و پس از افشاگری های اخیر، مقامات این دو کشور، به شدت ناراحتی و خشم خود را از این موضوع ابراز نموده اند. به گونه ای آنگلا مرکل در اجلاس سران اتحادیه اروپا که در هفته گذشته برگزار گردید آشکارا به این موضوع اشاره کرد و گفت: "جاسوسی بر دوستان خود! این واقعا قابل درک نیست.