تلاش آمریکا برای ایجاد اتحادی عربی آمریکایی در برابر ایران
به گزارش واحد بین الملل سایبربان؛ سفر اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به عربستان و عقد قراردادهای بسیار سنگین نظامی با این کشور، یکی از مهمترین و پرحاشیه ترین اخباری بود که در چند ماه گذشته در رسانههای جهان، منتشر شد. همچنین در این سفر، آمریکا تلاش کرد تا عربستان و سایر کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس را، علیه دولت جمهوری اسلامی ایران، با یکدیگر متحد کند و با آنچه خود قدرت سایبری و توان جنگ نرم ایران میخواند، مقابله کند. در حقیقت، تحلیل گران، اصلیترین هدف آمریکا از فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان و عقد قراردادهای بسیار سنگین امنیتی را، صرفاً مقابله با ایران در منطقه قلمداد میکنند.
نشریه فارین پالیسی، در جدیدترین تحلیلی که در این رابطه منتشر کرده است، مدعی شده که رئیسجمهور آمریکا که در این سفر، در حقیقت به دنبال تشکیل یک ناتوی عربی، علیه ایران و به ادعای خودش داعش بود، با یک چالش عمده روبروست. قرارداد گستردهای که بین آمریکا و عربستان منعقد شده است، شاید بزرگترین قرارداد نظامی دنیا باشد و همین موضوع، توقع کارخانهها و سرمایهداران آمریکایی از اوضاع اقتصادی آمریکا را بهشدت بالا برده است. این موضوع، درصورتیکه نتواند سرمایه مطرح شده را به بازار صنعت آمریکا سرریز کند، قطعاً وعدههای رئیسجمهور آمریکا برای بهبود اوضاع اقتصادی در این کشور را بیاعتبار خواهد کرد.
در بخش دیگری از تحلیل این نشریه در رابطه با عربستان آمده است: «موضوعی که تقریباً دستاوردهای سفر ترامپ به عربستان را با چالش جدی مواجه ساخت، اظهارنظر امیر قطر در مورد نقش و جایگاه ایران در منطقه بود. امیر قطر بعد از این دیدار، در اظهارنظری جالب و قابلتأمل، ایران را یک قدرت منطقهای خواند که درگیر شدن با آن، به صلاح منطقه نیست. گرچه بعداً این اظهارنظر از سوی امیر قطر با انکار مواجه شد و وی ادعا کرد که وبسایت منتشرکننده خبر، توسط هکرها جعل شده است، اما درهرحال، این اظهارنظر، تأثیر خود را بر روابط قطر با سایر کشورهای عرب و متحدان آنها گذاشت.» کارشناسان غربی معتقدند دولت ترامپ، باید با کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس، برای مقابله با تهدیدات نامتقارن ایران و فعالیتهای مخرب سایبری این کشور، مقابله نماید. این موضوع، دائماً از سوی نهادهای امنیتی غربی در حال تکرار شدن است که ایران، قدرت و نفوذ نرم خود را در منطقه خلیجفارس گسترش داده است و این موضوع، به نفع آمریکا و متحدانش در منطقه نیست.
در ادامه این تحلیل آمده است: «بر همین اساس، در سالهای گذشته، آمریکا تلاشهای گستردهای را به کار بسته است تا امنیت سایبری کشورهای حاشیه خلیجفارس را تقویت کند. به ادعای آمریکا و متحدان عربش، بزرگترین تهدیدی که در حال حاضر، کشورهای حاشیه خلیجفارس از جانب ایران با آن مواجه هستند، تهدیدات سایبری و قدرت نرم ایران است.»
در سالهای گذشته، شرکتهای امنیتی غربی، گزارشهای متعددی را در زمینه اتهام به ایران منتشر کردهاند و مدعی هستند که ایران، حمله سایبری به شرکتها و تأسیسات نفت و گاز کشورهای عربی را بهعنوان یکی از اصلیترین برنامههای کاری خود قرار داده است. از سوی دیگر، آمریکا، به کشورهای شورای همکاری خلیجفارس، این ذهنیت را القاء کرده است که علاوه بر گسترش توان سایبری، داشتن قابلیتهای بالای نظامی، یکی دیگر از مواردی است که میتواند سبب بازدارندگی در برابر ایران شود. همین موضوع، سبب شده است تا آمریکا بتواند قراردادهای گستردهای در زمینه نظامی با کشورهای منطقه خلیجفارس بسته است.
برخی کارشناسان غربی معتقدند یکی از موقعیتهایی که ایران در حال استفاده از ویژگیهای نبرد نامتوازن خود است، عرصه فضای سایبری است. به ادعای این کارشناسان، ایران در سال گذشته، آژانس هوانوردی عربستان سعودی را موردتهاجم سایبری قرارداد. بر این اساس، در این حمله، ایران موفق شد تا هزاران رایانه را آلوده کرده و حجم بالایی از اطلاعات را به سرقت ببرد. در گزارشی در این زمینه، به این موضوع اشاره شد که این حمله، یکی از بارزترین اقداماتی بود که ایران علیه متحدان عرب آمریکا در منطقه انجام داد. البته پیشتر و در سال 2016، عربستان، ایران را متهم کرده بود که پس از شهادت آیتالله نمر، حملات گستردهای را علیه وبسایتهای دولتی در عربستان به راه انداخته است و قبلاً نیز از بدافزار شمعون، برای حمله به صنایع نفت و گاز عربستان بهرهبرداری کرد.
در حقیقت، سیاست هراس افکنی از توان سایبری ایران در کشورهای عربی حوزه خلیجفارس، مدتهاست که در دستور کار آمریکا و متحدانش قرار گرفته و از این طریق، نفوذ گستردهای را در این کشورها انجام داده است.
بر اساس ادعای آمریکا و متحدان عربش، ایران از حملات سایبری، بهعنوان یکی از راهبردهای اساسی، برای پیشبرد اهداف خارجیاش استفاده میکند و با استفاده از اصل انکارپذیری فضای سایبری، از زیر بار مسئولیت در این فضا، شانه خالی میکند.
در سال 2015، جیمز کلپر، مدیر اداره اطلاعات ملی وقت آمریکا دراینباره گفت: «ایران نسبت به قدرتهای سایبری همانند روسیه و چین، از توانایی فنی کمتری برخوردار است. الگوی حمله ایران، نشان میدهد که این کشور، در حملات سایبری، غیرقابلپیشبینی است.»
در قسمت دیگری از تحلیل نشریه فارین پالیسی دراینباره میخوانیم: «وزارت دفاع آمریکا در سال 2016، هشدار داد که ایران از سال 2015 و بعد از توافق هستهای، توان تهاجمی سایبری خود را بهشدت افزایش داده است. بر اساس این ادعا، ایران با دریافت بیش از 100 میلیون دلار از بودجه آزادشدهاش بعد از رفع تحریمها، توان تهاجمی سایبری خود را بهشدت افزایش داده است.»
در جدیدترین گزارشی که دراینباره منتشر شده آمده است: «فعالیتهای مخرب سایبری ایران، منافع کشورهای حاشیه خلیجفارس و عضو شورای همکاری را به خطر میاندازد. در سال 2016، شرکت امنیتی PricewaterhouseCoopers، در گزارشی به این موضوع اشاره کرد که تنها در سال گذشته، 85 درصد از شرکتهای موجود در منطقه خاورمیانه، موردتهاجم هکرها قرار گرفتهاند و این در حالی است که 18 درصد از این شرکتها، بیش از 5 هزار حمله سایبری را تجربه کردهاند.»
در گزارش شرکت امنیت سایبری کسپرسکی نیز به این موضوع اشاره شده است که خاورمیانه در حال حاضر، به یکی از بزرگترین میدانهای نبرد سایبری تبدیل شده است و روزانه، هزاران شرکت و سازمان دولتی و خصوصی، آماج حملات سایبری مهاجمان قرار میگیرند.
مدیر مرکز امنیت سایبر ملی عربستان سعودی، در رابطه با جدیدترین حمله باج افزاری که بسیاری از کشورهای جهان را آلوده کرد و به نام واناکرای معروف شد گفت: «ما در زمینه باج افزار واناکرای، ارتباط نزدیکی بین نهادهای امنیتی و کشورهای شورای همکاری خلیج (خلیجفارس) ایجاد کردیم اما این کافی نیست و ما باید اقدامات بسیار گستردهتری در این رابطه انجام دهیم.»
این سیاست آمریکا در زمینه حمایت از کشورهای حاشیه خلیجفارس، تنها منوط به دولت جدید نیست و پیشتر هم دنبال میشده است. در دولت قبلی آمریکا، رئیسجمهور وقت با حضور در اجلاس کمپ دیوید و عقد قرارداد با کشورهای عربی، به آنها تعهد داد تا از این کشورها در برابر حملات سایبری کشورهای نظیر ایران دفاع کند و نسبت به امن سازی صنعت نفت و گاز این کشورها در برابر حملات سایبری اقدام نماید.
از طرف دیگر، به اعتقاد کارشناسان، آمریکا به دنبال آن است که با بحرانی نشان دادن اوضاع منطقه در موضوع سایبری، فضا را برای حضور شرکتهای امنیتی اسرائیلی و گسترش نفوذ این رژیم در بین کشورهای منطقه ایجاد کند و فضای تعاملی بین اعراب و رژیم صهیونیستی را به وجود بیاورد. یکی از جدیدترین سیاستهای آمریکا در منطقه، با توجه به رویدادهای پیشآمده در مورد قطر نیز، القای این ذهنیت است که قطر، در صورت خروج از ائتلاف عربستان، بهتنهایی باید در برابر تهدیدات امنیتی ایران بایستد.