تقلید هوش مصنوعی گوگل از زبان فعالیت انسان
شرکت گوگل چند روز قبل از برگزاری مراسم رونمایی اعلام کرد از روش جدیدی برای ترجمهی عبارات استفاده کرده و نتیجه را بهبود بخشیده است. گروه هوش گوگل (Google Brain team)، نام این روش جدید را «سامانهی ماشین ترجمهی عصبی گوگل» (GNMT1) گذاشتند. در این روش موتور ترجمهی گوگل به جای دریافت هر کلمه در یک جمله به عنوان یک واحد مستقل، تمام جمله را بررسی کرده و مفهوم آن را به دست میآورد.
محققان هوش مصنوعی گوگل ادعا کردند، فناوری جدید آنها میتواند عبارات را نزدیک به زبان انسانها ترجمه کند و به کمک یادگیری ماشینی روزبهروز دقیقتر و پیشرفتهتر خواهد شد. گوگل در حال حاضر از روش جدید خود برای ترجمهی عبارات چینی به انگلیسی استفاده کرده و روزانه در حدود 18 میلیون ترجمه انجام میدهد. البته مقامات گوگل توضیح دادند که با وجود پیشرفت انجام شده هنوز هم احتمال ترجمهی اشتباه توسط فناوری آنها وجود دارد.
ساندار پیچای (Sundar Pichai)، مدیرعامل گوگل، در مراسم رونمایی از تلفنهای هوشمند جدید این شرکت آمارهایی را در مورد پیشرفت هوش مصنوعی بخشهای مختلف ارائه داد. وی بیان کرد که تاکنون بیش از 70 میلیارد بار از خدمات «گراف دانش گوگل2» (Google Knowledge Graph) استفاده شده است.
پیچای نشان داد که امتیاز ترجمهی آنها از 3694 در روش قدیمی به 4263 ارتقا یافته و هدف آنها دستیابی به 4636 و برابری با توانایی انسانها است.
پیچای اعلام کرد دقت هوش مصنوعی شرکت گوگل در تشخیص تصاویر از 89.6 در سال 2014 به 93.9 درصد در سال 2016 رسیده است. در حاشیهی برگزاری رویداد نیز گروه هوش گوگل تصاویر و گزارشی را برای توضیح این موضوع منتشر کردند. در این گزارش آمده است با وجود این که این عدد تغییر بزرگی را نشان نمیدهد، آنها برای طبقه تصاویر از زبان فعالیت انسان استفاده کردهاند. بر همین اساس هوش مصنوعی گوگل در روش جدید استفاده شده، نه تنها اشیا را بهتر تشخیص میدهد؛ بلکه در زمینهی توضیح رنگها و روابط اشیا در تصویر نیز بهبود پیدا کرده است.
کریس شالو (Chirs Shallue)، یکی از مهندسین گروه هوش گوگل گفت: «بهعنوان مثال استفاده از مدل طبقهبندی تصویر به شما میگوید در تصویر یک سگ، چمن و فریزبی دیده میشود؛ اما پردازش طبیعی همان عکس، رنگ چمن و رابطهی بین حیوانات درون تصویر را نیز شرح میدهد.»
گوگل برای آموزش هوش مصنوعی خود صدها هزار عکس را که توسط انسانها طبقهبندی شده و توضیحاتی برای آنها نوشته شده است، به تنسورفلو (TensorFlow)، فناوری یادگیری ماشینی خود ارسال کرد. الگوریتم به کار رفته در این روش از توضیحات انسانها برای عنوانبندی تصاویر استفاده میکند؛ اما این حالت تنها زمانی رخ میدهد که شباهت موجود در تصویر از یک حد مشخص بیشتر باشد. از طرفی اگر موضوع تازهای در تصاویر مشاهده شود، الگوریتم مورداستفاده بهطور مستقل توضیح خود را در مورد این موضوع جدید نیز ارائه خواهد داد.
___________________________________
1- Google Neural Machine Translation system
2- گراف دانش گوگل، یک پایگاه دانش است که در موتور جستجوی وب آنها استفاده میشود و بهصورت جستجوی مفهومی عمل میکند.