تقلید هوش مصنوعی از ادراک انسانها
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ بخش تحقیقاتی آی. بی. ام 1 (IBM Research)، آغاز یک همکاری چندساله را با «بخش مغز و علوم شناختی ام. آی. تی2» برای توسعهی دید ماشینی (machine vision)، یکی از اصلیترین زمینههای هوش مصنوعی را اعلام کرد. هدف از این همکاری ایجاد «ادراک برای ماشینهای چندرسانهای با الهام از مغز» (BM3C3) برای توسعه سامانهی محاسبات شناختی4 (cognitive computing) است. این سامانه با استفاده از شبیهسازی توانایی درک و فهم انسان، ادغام اطلاعات ورودی از منابع چندگانهی صوتی و تصویری و ارسال جزئیات آن به رایانهها فعالیت میکند. از این سامانه میتوان در برنامههای رایانهای صنایع مختلف مانند پزشکی، آموزش و پرورش و تفریحی استفاده کرد.
پژوهشگران تعدادی از چالشهای موجود در پروژهی ایجاد ادراک رایانهای را شناسایی الگوها و روشهای پیشبینی در زمینهی دید ماشینی برشمردند و بیان کردند در حال حاضر یک سامانه نمیتواند به تنهایی وظایف محوله را انجام بدهد. به عنوان مثال زمانی که انسانها یک ویدئوی کوتاه از رخدادی واقعی را تماشا میکنند به راحتی میتوانند موضوع را تشخیص داده و در مورد آن توضیحات واضحی را ارائه بدهند. همچنین آنها بهراحتی میتوانند حوادث احتمالی که بعد از نمایش ویدئو اتفاق میافتد را پیشبینی بکنند؛ اما تمام این کارها برای سامانههای فعلی تقریباً غیرممکن است.
برای ایجاد نسل جدید مدلهای دید ماشینی، گروههایی شامل متخصصان مغز، علوم شناختی و علوم رایانهای با یکدیگر همکاری میکنند. همچنین پژوهشگران ام. آی. تی با گروه توسعهدهندهی هوش مصنوعی واتسون همکاری میکنند تا بتوانند قابلیت درک دادههای صوتی و تصویری را بدون کمک گرفتن از انسان به هوشهای مصنوعی اضافه کنند.
گورو باناوار (Guru Banavar)، معاون مدیر بخش تحقیقات آی. بی. ام و مدیر دانشمندان محاسبات شناختی گفت: «در دنیایی که میزان همکاریهای مشترک بین انسان و ماشینها رو به افزایش است، پیشرفت در زمینهی دید ماشینی به ما کمک میکند تا زندگی سالمتری داشته باشیم. با همکاری مهندسان علوم رایانه و محققان مغز ما میتوانیم مشکلات یاد شده را برطرف کرده و به یک پیشرو در صنعت هوش مصنوعی تبدیل شویم.»
سیستمهای محاسبات شناختی در همکاری با متخصصان انسانی از یکدیگر یاد میگیرند. این موضوع کمک میکند تا آنها بتوانند با وجود حجم بالای دادههای بدون ساختار، تصمیمی بهتر و آگاهانهتر اتخاذ کنند. پژوهشگران بیان کردند برای دستیابی به این موفقیت، باید تحقیقاتی در زمینههای یادگیری ماشینی، دید ماشینی، استدلال، روشهای تصمیمگیری، توانایی درک علوم خاص، دادههای قابلاعتماد و زیرساخت محاسباتی کارآمد صورت گیرد.
لازم به ذکر است که شرکت آی. بی. ام در حال حاضر با بیش از 250 دانشگاه در زمینهی محاسبات شناختی همکاری میکند. آی. بی. ام در این همکاری به دانشجویان اجازهی میدهد از طریق یک فضای ابری، به واتسون دسترسی پیدا کنند.
با وجود این هیچ تضمینی وجود ندارد که دو موسسهی مذکور بتوانند چالشهای پیش رو را برطرف کنند. در حال حاضر شرکتها و سازمانهای بسیاری مانند فیسبوک، گوگل و دارپا در حال تحقیق برای ایجاد فناوریهای مشابه هستند. از این فناوری علاوه بر زمینههای پزشکی، آموزش و پرورش و تفریحی، میتوان در زمینههای امنیتی سایبری و مقابله با تهدیدات فضای مجازی نیز استفاده کرد.
______________________________
1- تحقیقات آی. بی. ام، بخشی تحقیق و توسعهی آی. بی. ام است که با داشتن 12 آزمایشگاه در 6 کشور، بهعنوان بزرگترین سازمان تحقیقاتی شناخته میشود.
2- Department of Brain & Cognitive Sciences at MIT
3- Brain-inspired Multimedia Machine Comprehension’s
4- محاسبات شناختی، شاخهای از علوم هوش مصنوعی در زمینهی پردازش سیگنال است. از این فناوری در الگوریتمهای یادگیری ماشینی، پردازش زبان طبیعی، دید ماشینی، ارتباط بین انسان و ربات و چندین زمینهی دیگر استفاده میشود.