تقابل وایبر با تلگرام (بخش دوم)
احتمالاً این میزان اطلاعرسانی نسبت به استفاده از پیامرسان بهتر در ابتدا بسیار مفید به نظر میرسد و نشأتگرفته از دلسوزی برخی کاربران برای اطرافیان خود است ولی عامدانه و یا از روی دلسوزی باید به این موضوع اشاره شود که بسیاری از مسائل در این اطلاعرسانیها توسط منابع پیام عامدانه پنهان باقی خواهد ماند.
ازجمله این اطلاعاتی که در این پیامها از آن ذکری به عمل نیامده است، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
1- عدم محدودیت در حجم فایل بهطوریکه هر کاربر اجازه دارد تا 1.5 گیگابایت یک فایل با هر پسوندی را ارسال کند. (این موضوع دو مرحله را به همراه دارد، مرحله اول اینکه یک کاربر بهراحتی به این سامانه اطمینان میکند و تمام فایلهایش را از طریق آن ارسال میکند و در مرحله دوم کاربر ناخواسته به فرد جاسوس این اجازه را میدهد که بهراحتی تمام فایلهای او اعم از صوتی، تصویری، متنی، زیپ شده و غیره او را رصد کند و گستره دسترسی به اطلاعات وی بازتر میشود.)
2- مبدل شدن تلگرام به یک ابر تلگرامی به گفته مدیرعامل این پیامرسان در آینده نزدیک، این موضوع به این معناست که تلگرام در حال مجهز شدن است و از حالت یک پیامرسان معمولی خارج میگردد و به یک غول اطلاعاتی به جهت پردازش بر روی مطالب و ذخیره تمام مکالمات و مبادلات تبدیل میشود.
3- ارائه خدمات رایگان در این سطح توسط یک فرد روسی و نه یک سازمان یا شرکت
4- طبق آخرین افشاگریهای اسنودن رمزنگاری RSA، بارها و بارها در سطوح مختلف توسط سازمانهای اطلاعاتی نظیر اناسای رمزگشاییشده است و مطالب آن مورد رصد قرارگرفته است.
5- سابقه فروش بخشی از سهام شبکه اجتماعی، توسط سازنده تلگرام به دولت این کشور پس از فشارهای وارده بر وی
6- مشخص نبودن منابع مالی و تأمینکنندگان سرورهای پیامرسان تلگرام در کشورهای مختلف
7- عدم تمرکز پایگاهی برای سرور اصلی این پیامرسان. (هماکنون سرور تلگرام در کشورهای روسیه، انگلیس، کانادا و ... مستقر است.)
لازم به ذکر است، Duror سازنده و مالک پیامرسان تلگرام اکنون در سنپطرزبورگ روسیه صاحب یک شبکه اجتماعی به نام VKontakte است که در این کشور توانسته در صدر شبکههایی نظیر فیسبوک و توییتر قرار گیرد و چندی پیش بخشی از شبکه او توسط حامیان ولادیمیر پوتین خریداری شد و در مدتی کوتاه این شبکه به محلی برای جولان رهبران معترض اوکراینی تبدیل شد.
از طرفی پس از خریداری شدن واتسآپ توسط فیسبوک و نگرانی کاربران این پیامرسان نسبت به در اختیار قرار دادن اطلاعات آنان از واتسآپ به فیسبوک از ادامه استفاده از واتسآپ دست برداشتند و به سراغ تلگرام رفتند بهطوریکه اکنون تلگرام با رشدی معادل 1.8 میلیون عضو در ماه توانست سرعت بیسابقهای را در جذب کاربر برای خود پیدا کند. در حال حاضر آلمان، هلند، اسپانیا و ایران در صدر کشورهایی هستند که در مدتی کوتاه بهطور تصاعدی میل به دریافت این نرمافزار پیدا کردند.
شایانذکر است در محافل خبری اکنون به سازنده تلگرام زاکربرگ روسی اطلاق میشود.
با توجه به اینکه اکنون بیش از 50 میلیون کاربر تلگرام از زمان تولد این سامانه در سال 2013 خارج از مرزهای روسیه به این شبکه پیوستند جالب است بدانید، ایران با داشتن بیش از 2 میلیون کاربر تلگرامی در مدتی کمتر از یک سال، در رأس مشتریان آسیایی این سامانه قرارگرفته است.
به گفته کارشناسان حوزه اطلاعات و فناوری، روسیه پس مشاهده تلاشهایی که کشورهایی نظیر آمریکا و چین در توسعه شبکههای اجتماعی و پیامرسان بهطور رایگان برای تمام کاربران در سراسر دینا انجام دادهاند و از طرفی این شرکتها نظیر فیسبوک و مایکروسافت بهسرعت به دنبال راهاندازی ابرهای پردازش اطلاعاتی بودهاند، روسیه نیز به این تکاپو افتاد که او نیز از این غافله عقب نماند، حال که تلگرام توانسته در رتبه دوم سریعترین جذبکنندگان در بین شبکههای پیامرسان موبایلی قرار گیرد، روسیه این فرصت را مغتنم دانست و بهمانند آمریکا و چین بهسرعت بر روی این سامانه سرمایهگذاری کرد تا بتواند پس از دستیابی به اهداف موردنظرش در به دست آوری اطلاعات کاربرانش در دنیا و تجزیهوتحلیل این دادهها بتواند در آنها اعمالنفوذ داشته باشد، زیرا اکنون دنیا بهسوی مدیریت بردادهها حرکت میکند و کشوری در مدیریت برجهان موفق است که بتواند بر دادههای کشور خود و دوستان و دشمنان خود احاطه داشته باشد.
با توجه به مطالب فوق و نظر اکثر کارشناسان حوزه امنیت، بهترین روش برای حفظ حریم خصوصی یک کشور استفاده از سامانههای پیامرسان بومی است، زیرا این پیامرسانها در صورت رمزگذاری شدن صحیح میتوانند از دسترسی مداوم و آسان بیگانگان به اطلاعات شخصی مردم کشور خود جلوگیری به عملآورند.