ترس ایلان ماسک از فراگیری هوش مصنوعی در جهان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ ایلان ماسک (Elon Musk)، طراح صنعتی، مخترع و بنیانگذار شرکتهایی همچون پیپال، تسلا موتورز و اسپیساکس، زنگ خطر را در مورد آینده احتمالاً خطرناک هوش مصنوعی برای سالها به صدا درآورده است. در سال 2016 ماسک گفت که بشر میتواند معادل گربههای خانگی به مافوق هوش مصنوعی تبدیل شود. او از آن زمان بارها و بارها خواستار تنظیم مقررات و احتیاط درخصوص فناوری جدید هوش مصنوعی شده است.
از نظر ماسک، از میان تمام پروژههای هوش مصنوعی، هیچکدام نگران کنندهتر از پروژه هوش مصنوعی «DeepMind» گوگل نیست. وی در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت :
«فقط ماهیت هوش مصنوعی ساخته شده چیزی است که بشر را در تمام بازیها شکست میدهد. این موضوع، طرح اصلی فیلم بازیهای جنگی (WarGames) است.»
در WarGames، یک هکر نوجوان با بازی متیو برودریک (Matthew Broderick) به یک ابر رایانه دولتی تحت کنترل هوش مصنوعی آموزش دیده برای اجرای شبیهسازیهای جنگ متصل میشود. هوش مصنوعی در تلاش برای انجام یک بازی با عنوان «جنگ جهانی هستهای» مقامات دولتی آمریکا را متقاعد میکند که یک حمله هستهای از سوی اتحاد جماهیر شوروی قریب الوقوع است.
در پایان (برای افرادی که این فیلم قدیمی را ندیدهاند) کامپیوتر شبیهسازیهای کافی از نتایج نهایی جنگ جهانی هستهای را انجام میدهد و اعلام میکند هیچ برنده احتمالی وجود ندارد و تنها راه پیروزی، بازی نکردن است. این فیلم محصول سال 1983 بازتاب مستقیمی از زمان و مکان و ترس ایالات متحده از جنگ هستهای با اتحاد جماهیر شوروی همراه با نگرانی از افزایش این فناوری است.
ایلان ماسک با مقایسه DeepMind با WarGames، اعلام کرد که هوش مصنوعی میتواند در 5 سال آینده از هوش انسانی پیشی بگیرد، حتی اگر تأثیر آن را فوراً نبینیم. این بدان معنا نیست که همه چیز در 5 سال نابود میشود؛ اما همه چیز ناپایدار و عجیب میشود.
ماسک یکی از سرمایهگذاران اولیه برای DeepMind بود، که براساس گزارشها در سال 2014 با بیش از 500 میلیون دلار به گوگل فروخته شد. وی در مصاحبهای در سال 2017 گفت که این کار را برای توجه بیشتر به پیشرفت هوش مصنوعی و نه فقط بازگشت به سرمایهگذاری انجام داده است. ماسک در این مصاحبه اظهار داشت :
«این کار به من دید بیشتری نسبت به میزان پیشرفت اوضاع نشان میدهد و من فکر میکنم که هوش مصنوعی واقعاً با سرعتی بالا، بیشتر از تصورات مردم، در حال پیشرفت است. بیشتر به این دلیل که در زندگی روزمره رباتهایی را در حال چرخیدن و کار کردن مشاهده نمیکنید. اما این رباتها قرار نیست دنیا را تسخیر کنند.»
وی اعتقاد دارد که هوش مصنوعی باید مفهوم دیگری داشته باشد. ماسک در ماه اوت امسال در گفتگو با جک ما (Jack Ma)، مدیرعامل علیبابا در کنفرانس جهانی هوش مصنوعی در شانگهای توضیح داد :
«عموماً مردم توانایی هوش مصنوعی را دست کم میگیرند و فکر میکنند که فقط یک انسان باهوش است. اما هوش مصنوعی فراتر از این است؛ بسیار باهوشتر از باهوشترین انسان.»
ماسک در جدیدترین مصاحبه خود هفته گذشته با «The Times» عنوان کرد که این غرور است که باعث میشود افراد بسیار باهوش خطرات هوش مصنوعی را درک نکنند. ارزیابی او در مورد عدم توجه افراد باهوش به هوش مصنوعی این است که افراد بسیار باهوش فکر نمیکنند که یک کامپیوتر بتواند به اندازه آنها هوشمند باشد؛ و این غرور و غلطی آشکار است.