تحلیل کوتاه / افشاگری ویکیلیکس
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ یکی از اهداف ویکیلیکس، ایجاد آشوب میان شرکتهای فناوری اطلاعات و سازمانهای اطلاعاتی است. در زمینه اهداف و انگیزههای ویکیلیکس از انتشار این اسناد و پیامدهای آن میتوان گفت دلیل این افشاگری ممکن است این باشد که سازمانهای اطلاعاتی بخواهند به شرکتهای فناوری هشدار دهند که ابزارها و محصولات تولیدی آنان، ناامن است و این امر موجب میشود تا مشتریان آنها نیز بهتدریج از خرید محصولاتشان، رویگردان شوند؛ درنتیجه اگر این شرکتها میخواهند چنین خسارتی نبینند باید با سازمانهای اطلاعاتی در مواقع لزوم همکاری کرده و اطلاعات موردنیازشان را در اختیار بگذارند.
وبگاه الجزیره اعلام کرد اگر ادعای ویکیلیکس مبنی بر اینکه هکرهای دولت آمریکا، اطلاعات اسناد سازمان سیا را در اختیارشان قراردادند، تأیید شود، به این معناست که امکان نفوذ به ابزارهای هوشمند بهوسیله سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در خارج از مرزها نیز وجود دارد.
نکته دیگر در صورت صحت اسناد یادشده، این است که ویکیلیکس نشان داد سازمانهای اطلاعاتی با مشکلات امنیتی مواجه هستند و کارمندان آنها میتوانند اطلاعات محرمانه را بهآسانی در اختیار دیگران قرار دهند. البته چیزی که هنوز معلوم نیست، محل استقرار تسلیحات سایبری سازمان سیا و چگونگی استفاده از آنها است. با این افشاگری، دولت آمریکا دیگر نمیتواند، شعار دموکراسی و حفظ حریم خصوصی را برای جلبتوجه مردم دنیا، سر دهد.
وبگاه گاردین نوشت این افشاگری، آشکار کرد که سازمانهای اطلاعاتی، در حفظ اسناد محرمانه خود، ناتوان هستند. فریتز هورنیاک، سخنگوی سازمان سیا، اعلام کرد: «ما درباره صلاحیت یا محتوای اسناد اطلاعاتی نظری نداریم.» گاردین در واکنش به اظهارات وی نوشت: «او میفهمد که این اسناد، اصیل است.» این وبگاه ادامه داد منبع ویکیلیکس در انتشار اسناد سازمان سیا، مبهم است.
نکتهای که در اینجا قابلتوجه است انگیزه ویکیلیکس از این کار است. در اینجا باید به چند مقدمه دقت کرد:
1. ترامپ، خواستار رابطه مسالمتآمیز با روسیه است و ویکیلیکس نیز با سازمانهای اطلاعاتی روسیه در ارتباط است.
2. ترامپ، با سازمانهای اطلاعاتی آمریکا، درگیر است و با آنها چالش دارد؛ همانگونه که مایکل هایدن، رییس اسبق سیا، میگوید ترامپ، همواره این سازمانها را مقصر میداند. پس میتوان چنین گفت ترامپ به دنبال این است که هر چه بیشتر، سازمانهای یادشده را رسوا کند.
بنابراین ویکیلیکس به نفع ترامپ، به افشاگری پرداخته است تا وی به اهداف خود در چالش با سازمانهای اطلاعاتی آمریکا برسد. در صورت صحت این نظر، باید گفت اقدام ویکیلیکس یکی دیگر از جنبههای جنگ اطلاعات روسیه است که با عملیات روانی و سیاست افشاگری، سعی دارد افکار عمومی را به سمتی که تمایل دارد، سوق دهد. البته ژولیان آسانژ، مؤسس ویکیلیکس، مدعی شد افشاگری اسناد، فارغ از هرگونه انگیزه سیاسی و قانونی است.
موضوع دیگر این است که وبگاه اورشلیم پست در یادداشتی سوءاستفاده سازمان سیا از ابزارهای هوشمند را تهدیدی برای اطلاعات محرمانه رایانههای اسراییلی، دانست و این اقدام سازمان سیا را خلاف رابطه دوستانه آمریکا و اسراییل اعلام کرد این وبگاه ادامه داد که سازمانهای اطلاعاتی، شکستناپذیر نیستند و هکرها همیشه، دست برتر را دارند.
البته اظهار نگرانی بهوسیله وبگاه فوق نیز میتواند ناشی از این باشد که ممکن است تسلیحات سایبری سازمان سیا در اختیار سازمانهای اسراییلی نیز قرار گفته و درنتیجه آنها نیز موفق به نفوذ در حریم خصوصی افراد شوند.
نتیجه دیگری که میتوان از افشاگری ویکیلیکس گرفت؛ این است که سازمانهای اطلاعاتی آمریکا در صورت آگاهی از یک نقص امنیتی، آن را نزد خود نگهداشته و به شرکتهای فناوری اطلاعات، برای رفع آن، یادآوری نمیکنند.