تحلیل کوتاه/ استعفای سریالی مدیران سایبری آمریکا، میراث شوم ترامپ برای دولتهای بعد
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در هفتههای اخیر، بسیاری از مدیران ارشد دولت جدید آمریکا که در زمینه امنیت سایبری فعالیت میکنند، یا از سمت خود استعفا داده و یا برکنار شدهاند. به اعتقاد کارشناسان امنیتی آمریکایی، ترامپ، حتی ممکن است برای پر کردن سمتهای بالای فناوری اطلاعات نیز در آمریکا با مشکلات جدی روبرو شود. این روند، نمایانگر دشواریهای جدیدی است که برای مدیریت جدید آمریکا ایجاد شده و گویای چالش طولانیمدتی خواهد بود که احتمالاً ترامپ، با بخش خصوصی در مورد متخصصان عالیرتبه بخش فناوری، پیش رو دارد.
در این راستا، بهتازگی ریچاد استاروپولی (Richard Staropoli)، کارمند سابق سرویس امنیتی آمریکا که بهعنوان یک مدیر اطلاعات سایبری در وزارت امنیت داخلی فعالیت میکرد، از سمت خود استعفا داد. استعفای این مدیر ارشد آمریکایی، تأثیر بسزایی در این وزارت خانه مهم خواهد گذاشت.
دفتر مدیریت کارکنان ایالاتمتحده یا همان OPM نیز که در چند سال گذشته، یک حمله سایبری و سرقت اطلاعات بسیار گسترده را تجربه کرد، یکی دیگر از استعفاهای پرسروصدای این روزهای آمریکا را به خود اختصاص داد و مدیر مرکز فناوری اطلاعات این سازمان مهم آمریکایی نیز اعلام کرد تا ابتدای سپتامبر، از سمت خود کنارهگیری خواهد کرد. این مرکز، از سال 2015، تحت شدیدترین تدابیر امنیتی قرار دارد. در آخرین حمله به این مرکز، اطلاعات حدود 21 میلیون نفر از کارکنان دولت فدرال آمریکا به سرقت رفت و همین موضوع، نگرانیهای عمیقی در بین مقامات آمریکایی بر سر موضوع امنیت سایبری ایجاد کرد. اتهام این موضوع، متوجه چینیها شد.
اگرچه برخی از این افراد، تنها در دولت تغییر سمت داده و از مأموریتی به مأموریت دیگری منتقل شدهاند، بااینحال، این نگرانی وجود دارد که چون مسئولیت جدید آنها، در حوزه فضای سایبری نیست، سبب به وجود آمدن خلأ مدیریتی در بخش فناوری اطلاعات و فضای سایبری آمریکا خواهد شد.
مسئول هماهنگکننده امنیت سایبری کاخ سفید در زمان دولت قبلی آمریکا، معتقد است که احتمال آن وجود دارد در کوتاهمدت، این موضوع نتواند در فرایند امنیت سایبری تأثیرگذار باشد، اما قطعاً در درازمدت، اثرات منفی خود را بر چرخه امنیت سایبری آمریکا خواهد گذاشت.
این مقام مسئول پیشین در کاخ سفید در این رابطه گفت: «زمانی که شما در سمتهای بالای مدیریتی، جایگاه خالی داشته باشید، تأثیر آن در درازمدت در امنیت و پاسخگویی سایبری، خود را نشان خواهد داد. در ابتدا، شما کسی را ندارید که بتواند برای تغییر سیاستها تصمیمگیری نماید و از طرفی، همین مسئله، دست شما را در پاسخگویی مناسب به تهدیدات سایبری نیز خواهد بست.»
جیمز نورتون (James Norton)، مسئول امنیت سایبری وزارت امنیت داخلی آمریکا در زمان جورج دبلیو بوش نیز معتقد است، با حذف یک مدیر ارشد در دنیای سایبری تا زمان انتصاب مدیر جدید، دولت فلج خواهد شد و ما قادر نیستیم بهدرستی در این رابطه، عمل کنیم.
ارزیابی نهایی
سیستم مدیریتی بیثبات ترامپ، در مدتزمان کوتاهی که از عمر ریاست جمهوری آمریکا گذشته است، تأثیرات منفی گستردهای در وجهه این کشور در مجامع بینالمللی گذاشته و از نفوذ آمریکا، کاسته است. نمونه این تصمیمات را میتوان در رابطه با برخورد این کشور با کره شمالی مشاهده کرد. در این رابطه کار تا جایی پیش رفته است که کشورهای مهم اروپایی از جمله آلمان، بهصراحت اعلام کردند که در صورت بروز نبرد با کره شمالی، از همراهی با آمریکا خودداری خواهند کرد.
پیمانشکنی و نقض توافق مکرر در توافقنامه هستهای با جمهوری اسلامی ایران نیز، یکی دیگر از جنبههای این مسئله است و این شیوه مدیریتی دونالد ترامپ، صدای متحدان پیشین را نیز در آورده است.
استعفای سریالی مقامات ارشد آمریکایی در سمتهای مختلف، امروز موضوع تازهای نیست و اغلب این افراد، حتی اگر از سمتهای خود نیز استعفا ندهند، درصورتیکه پیرو صد در صد سیاستهای رئیسجمهور آمریکا نباشند، با دستور ترامپ برکنار خواهند شد.
دنیای سایبری، نیازمند مدیرانی تیزهوش است که برنامهریزیهای طولانیمدت و دید وسیعی در این زمینه داشته باشند. قطعاً فعالیت در دنیای سایبری، نیازمند برنامهریزی است و تصمیمات مقطعی و کوتاهمدت، نمیتواند برای تسلط بر این فضا کارآمد باشد. این موج خانهتکانی ترامپ، سبب نگرانی سایر اعضای دولت و کارشناسان امنیتی شده و این کارشناسان، معتقدند در دنیایی که چین و روسیه، درصدد ضربه زدن به منافع آمریکا هستند، تصمیمات بچهگانه ترامپ، حتی اگر در دوره ریاست جمهوری خود او نیز تأثیر آنچنانی نداشته باشد، میراث شومی برای مستأجران آینده کاخ سفید خواهد بود.