about-3 back-contact back-deep eitaa کانال روبیکاخبرگزاری سایبربان
مطالب پربازدید
هوش
1403/08/29 - 07:56- هوش مصنوعي

هوش مصنوعی و دانش‌آموزان؛ تحولی که باید برای آن آماده شد

آموزش و پرورش، به خصوص مدارس به عنوان مهم‌ترین بستر تربیت نسل آینده، نقش کلیدی در آماده‌سازی دانش‌آموزان برای ورود به دنیای هوش مصنوعی دارد. اکنون هوش مصنوعی برای دانش‌آموزان یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است.

ساخت
1403/09/24 - 08:40- آسیا

ساخت پیچیده‌ترین سلاح سایبری زیرساختی جهان توسط ایران

کارشناسان ادعا کردند که بدافزار مرتبط با ایران زیرساخت‌های حیاتی ایالات متحده و رژیم صهیونیستی را هدف قرار داده است.

راه‌اندازی
1403/09/28 - 07:37- آسیا

راه‌اندازی اولین کامپیوتر کوانتومی ساخت رژیم صهیونیستی

رژیم صهیونیستی از راه‌اندازی اولین کامپیوتر کوانتومی ساخت خود با استفاده از فناوری پیشرفته ابررسانا خبر داد.

انتشار شده در تاریخ

تحلیل عملکرد روسیه در حوزه فیلترینگ

چندی پیش روسیه برای کنترل و مدیریت اطلاعات داخلی خود تصمیم گرفت، دسترسی مردمش را برای ورود به برخی از بستر های موجود وب سطحی محدود سازد. شروع این اقدام با فیلترینگ پیام رسان رمزنگاری شده تلگرام (Telegram)، جنجال زیادی در روسیه و حتی سایر نقاط در جهان به همراه داشت به طوری که رسانه های غربی این اقدام روسیه را، حمله دولتمردان روسیه به دسترسی آزاد مردم به اطلاعات موجود در فضای مجازی دانستند. این اقدام روسیه، اولین مورد در مسدود سازی آدرس پروتکل ها (IP Address Blocking) در این کشور بود. با تغییر هر کدام از سرور های تلگرام، دولت روسیه مجدداً دسترسی به آن سرور را قطع می کرد تا جدیت خود در برخورد با این شبکه را نشان دهد.

چرا تلگرام فیلتر شد؟

تلگرام در روسیه با داشتن 15میلیون کاربر، از محبوبیت بالایی برخوردار است. بنا بر آمار رسمی تلگرام، این شبکه اجتماعی توانسته است کاربران فعال خود را به 200 میلیون نفر برساند و در جمع 10 رسانه اجتماعی پربازدید در جهان قرار گیرد. اما عدم تفاهم پاول دروف (Pavel Durov) مؤسس تلگرام در ارائه دسترسی دولت روسیه به اطلاعات موجود در این شبکه اجتماعی، باعث شد تا دولت روسیه دسترسی شهروندان خود را به این شبکه اجتماعی مسدود سازد.

رتبه
رتبه تلگرام در بازدید ماهانه کاربران

موج رسانه ای به وجود آمده در رابطه با جدال روسیه و تلگرام، برای کشور های فعال در این رسانه اجتماعی (Social Media) به عنوان زنگ خطری حیاتی، در رابطه با امنیت کلان داده هایشان (Big Data) در سرور های تلگرام تلقی شد. اما در نگاه مردم، حضور دیوار فیلترینگ در برابر مرز آزادی اطلاعات به مثابه دیوار چین بود. از طرفی رسانه های غرب نیز، به این باور مردم، دامن می زدند.

کلان داده (Big Data) چیست و چرا اهمیت دارد؟

سرمایه اصلی یک جامعه، اطلاعات آن است. برخی به اشتباه فکر می کنند که منظور از اطلاعات، مدارک و اسنادی است که در پایگاه های سری و نظامی وجود دارد اما اکنون ثابت شده است که اطلاعات همه مردم جامعه، قابل بهره برداری و سودمند خواهد بود. ممکن است تصور شود که این اطلاعات برای سرویس های اطلاعاتی چندان مهم و سودمند نیست، اما باید اظهار داشت جمع آوری و تحلیل و پردازش همین اطلاعات (داده کاوی) به ظاهر بی اهمیت، چنان نتایجی حاصل می کند که حتی می تواند یک کشور را از هم متلاشی کند.

کلان داده، حجم عظیمی از اطلاعات (Data) است که در یک پایگاه داده (Data Base) ذخیره و تحلیل می شوند تا برای مقاصد خاص مورد استفاده قرار گیرند. این اطلاعات عظیم، اغلب در اختیار سازمان ها یا نهاد های دولتی است. با استفاده از بررسی و تحلیل اطلاعات یک کلان داده، می توان برای رسیدن به اهداف مدنظر جامعه، نتایج بسیار مناسبی کسب کرد. از این رو برخی کارشناسان اهمیت کلان داده را با اینترنت یکسان می دانند.

اهمیت اطلاعات در جامعه امروز

جامعه جهانی در عصری به سر می برد که اطلاعات، سرمایه اصلی و عامل اساسی رشد و توسعه آن محسوب می شود. کارشناسان اجتماعی و سیاسی عقیده دارند که قدرت اطلاعاتی و دانش یک کشور از قدرت نظامی آن به مراتب گرانبها تر است. همچنین پشتیبان یک جامعه و ضامن تداوم موفقیت در یک جامعه، اطلاعات آن جامعه است و در تمام دوران زندگی انسان، همواره جمع آوری اطلاعات اولین مرحله ای بوده است که برای انجام هر فعالیتی صورت می گرفت. اما مهم تر از جمع آوری اطلاعات، پردازش و تحلیل این اطلاعات است که از طریق آن می توان به تحلیل های بهتر و پیشرفته تری برای اهداف گوناگون جامعه، مانند اهداف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، پزشکی‌ و امنیتی رسید. در واقع این قدرت پردازش اطلاعات است که می تواند آن را به ابزاری قدرتمند برای بقا یا نابودی یک جامعه تبدیل کند.

نگرانی دولت روسیه از تلگرام چه بود؟

همان طور که بیان شد، کلان داده تلگرام، حجم قابل توجهی از اطلاعات مردم روسیه (حدود 15 میلیون کاربر) را در بر دارد. با توجه به اهمیتی که در خصوص کلان داده ها بیان شد، دولت روسیه به شرکت تلگرام برای تحویل‌دادن سیستم رمزنگاری  این پیام رسان اولتیماتوم داده بود اما پاول دوروف، ضمن امتناع از این کار، روسیه را به نقض حریم خصوصی کاربران خود متهم کرد. الکساندر ژاروف، رییس سازمان نظارت بر ارتباطات و رسانه های جمعی روسیه پیش از دستور فیلترینگ تلگرام اعلام کرده بود:

تاکنون تقاضا های بسیاری مبنی بر دسترسی به برخی اطلاعات داشته ایم اما با بی اعتنایی مسئولین تلگرام مواجه شده ایم و این موضوع در نهایت به ضرر آن ها تمام خواهد شد؛ چرا که زمان برای این اپلیکیشن رو به پایان است.

بنابر این در کمال ناباوری، دادگاه روسیه حکم فیلترینگ تلگرام را بدون در نظر گرفتن حق تجدید نظر برای این شرکت، تأیید کرد.

نگرانی های موجود در مورد تلگرام تا چه میزان مخاطره آمیز است؟

پشتیبانی دولتی تلگرام از دید برخی، نقض حقوق آزادی شهروندان است، اما در عین حال می توان به یک فرشته نجات برای آنان تبدیل شود.

امنیت پیام رسان تلگرام، با توجه به سیستم رمزنگاری آن، شرایطی را فراهم آورده است که این شبکه اجتماعی را تبدیل به بستری برای ارتباطات مجرمان اینترنتی و حتی پل ارتباطی تروریست ها کند. به عبارتی هر نقطه قوتی این شبکه، می تواند به نقطه ضعف آن تبدیل شود. در اثبات این ادعا همین بس که با کمی جستجو می توان، کانال های آموزشی، ارتباطی و ... داعش را در این شبکه به کرات یافت.

حضور
حضور کانال های مرتبط با داعش در شبکه تلگرام

تلگرام به عنوان یک مدعی آزادی بیان، سعی داشته است تا نمایشی از این آزادی را برای کاربرانش فراهم سازد اما خود بدین مسئله واقف است که حضور چنین افرادی در این پیام رسان می تواند چه اثرات مخربی داشته باشد.

چندی پیش خبری در خصوص تبدیل بستر تلگرام به جولانگاه کلاهبرداران تجارت الکترونیک منتشر شد. در این خبر بیان شد که پیام رسان تلگرام به بستری امن برای مجرمان سایبری تبدیل شده است. بسیاری از مجرمان اینترنتی وب تاریک به دلیلی پنهان بودن هویت و عدم رهگیری خود، به این شبکه اجتماعی کوچ کرده اند. همچنین با اضافه شدن ارز دیجیتال این شبکه اجتماعی (گرام)، احتمال کلاهبرداری های مالی و تجاری نیز در این شبکه محیا خواهد شد.

آزمودن آزمودنی ها ...

وب تاریک، به عنوان یک بستر بدون پشتیبان و بدون ناظر، مجمع بسیاری از مجرمان و کلاهبرداران در سراسر جهان شده است. این بستر اکنون به یکی از نگرانی های جهانی تبدیل شده چرا که افراد در این بستر اطمینان دارند که هویتشان غیر قابل شناسایی است و امکان رهگیری آنان وجود ندارد. اما همانطور که مشخص است، این شاخصه، اکنون به یک معضل برای ناظران حکومتی در اقصا نقاط جهان تبدیل شده است.

پاول دروف بار ها در رسانه های مختلف اشاره کرده است که شرکت خود را به هیچ قیمتی نمی فروشد و تلگرام را بستری امن برای ارتباطات مردم در سراسر جهان می داند. البته مسیری که تلگرام پیش گرفته است، از نظر شعاری می تواند نوید بخش حق آزادی اطلاعات و امنیت برای همگان باشد. اما مسلماً اطلاعات مردم ایران در سرور های تلگرام، مشتری خاص خودش را خواهد داشت. ایالات متحده آمریکا، رژیم صهیونیستی و منافقین و هر گروهی که ظرفیت نیروی عملیاتی مخالف علیه ایران را داشته باشد می تواند از این اطلاعات سودمند، بهره مند شود. مطمئناً برای مقابله با این خطرات احتمالی، باید اقدامی سنجیده صورت می گرفت. اینکه آیا روش فیلترینگ تلگرام می تواند راه حل مناسبی برای مقابله با این آسیب اطلاعاتی باشد نیز جای بحث دارد اما قطع به یقین تلگرام پیام رسانی نخواهد بود که با تمام قوا برای حفظ آزادی بیان در ایران بکوشد.

تازه ترین ها
دبی
1403/10/23 - 13:08- هوش مصنوعي

دبی میزبان رقابت برترین توسعه دهندگان بازی هوش مصنوعی

دبی میزبان رویدادی برای رقابت برترین توسعه دهندگان بازی هوش مصنوعی در 23 ژانویه امسال خواهد بود.

تولید
1403/10/23 - 12:55- آمریکا

تولید تراشه‌های ۴ نانومتری در آمریکا

شرکت صنایع نیمه‌رسانا تایوان، تولید تراشه‌های ۴ نانومتری را در آریزونا آمریکا آغاز می‌کند.

هک
1403/10/23 - 10:26- جرم سایبری

هک حساب رسمی ایکس لایت‌کوین برای تبلیغ توکن جعلی سولانا ال تی سی

هک کردن حساب‌های شبکه‌های اجتماعی برای تبلیغ پروژه‌های جعلی یک روش رایج میان مجرمان سایبری است.