تب خالکوبی به گیاه رسید
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «digitaltrends»؛ محبوبیت ابزارهای پوشیدنی در میان مردم جهان روزبهروز در حال افزایش است. این ابزارها اطلاعات کاملی را دربارهی بدن مخاطبان به آنها ارائه میدهد. برای نمونه به کمک این دستاوردها میتوان تعداد گامها، ضربان قلب و قند خون را اندازهگیری کرد. از این فناوری برای نظارت روی کودکان و حیوانات نیز استفاده میشود.
به تازگی گروهی از پژوهشگران دانشگاه ایلاتی آیووا آمریکا، نوعی ابزار پوشیدنی به نام «حسگرهای حاشور زنی گیاه» (plant tattoo sensors) ایجاد کردهاند که قابلیت نصب را روی گیاهان دارد. از این حسگر میتوان برای نظارت روی مصرف آب گیاهان استفاده کرد. در ساخت دستاورد مورد بحث از گرافن استفاده شده است تا نمونههایی نازک و قابلانعطاف به وجود آیند که هزینهی تولید بسیار پایینی دارند.
لیانگ دونگ (Liang Dong)، مهندس برق دانشگاه آیووا گفت:
فناوری حسگرهای پوشیدنی هماینک در زمینههایی مانند زیست پزشکی، بهداشت و درمان و صنایع وابسته به آنها به کارگرفته میشوند؛ اما این بستر هنوز برای زمینههای کشاورزی و محصولات آن تازه به حساب میآیند. حسگرهایی که بر پایهی نوار ایجاد میشوند، قابلیت اتصال به گیاهان و ارائهی سیگنال را بدون هیچگونه پیچیدگی راهاندازی و تجهیزات خاص دارند.
از حسگرهای حاشور زنی میتوان برای نظارت بر میزان تشنگی گیاهان و اندازهگیری بخار آب رها شده استفاده کرد. از این فناوری میتوان در باغبانی و کشاورزی بهره گرفت. به علاوه در گذشته نیز گزارشی منتشر شده بود که نشان میدهد با کمک شیوهای مشابه میتوان دستکشهایی هوشمند برای نظارت روی فشار دست تولید کرد.
در گذشته نیز شیوههای مختلفی برای بهره گرفتن از گیاه معرفیشدهاند. برای مثال گروهی از دانشمندان با تزریق نوعی مادهی شیمیایی خاص به ساقهی گیاه بدون آن که در فرآیند طبیعی رشد آن اختلال ایجاد کنند، از فرآیند فتوسنتز انرژی الکتریسیته به دست آوردند. آنها قصد دارند با ایجاد باغهای بزرگی از گیاهان، نیروگاههایی طبیعی ایجاد بکنند.
همچنین سازمان دارپا مدتی قبل اعلام کرد، قصد دارد با انجام تغییراتی در گیاهان، بدون اینکه تغییری در روند رشدشان ایجاد شود، آنها را جایگزین حسگرهای شناسایی موقعیت الکترونیکی و مکانیکی بکنند.