تبدیل هوش مصنوعی به نسل بعدی حقوق بشر
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ مارک بنیاف (Marc Benioff)، مدیرعامل شرکت سلزفورس پیشبینی میکند که در آینده هوش مصنوعی به عنوان حقوق بشری جدید پذیرفته خواهد شد.
چیزی که به عنوان حقوق بشر در نظر گرفته میشود با توجه به فرهنگ و سیاستهای کشورهای مختلف کاملاً با یکدیگر متفاوت است. برای مثال در غرب، سازمان ملل متحد در سال 2016، تصویب کرد که دسترسی به اینترنت یک حق اساسی و بخشی از حقوق بشر به حساب میآید. اتحادیه اروپا نیز ایجاد اختلال عمدی و آگاهانه در بستر اینترنت را نقض حقوق بشر تلقی میکند.
بر پایه پیشبینی بنیاف، عدم دسترسی به خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی یا مانع شدن از آن نیز، روزی به عنوان نقض حقوق بشر در نظر گرفته خواهد شد.
در عصر فعلی، هوش مصنوعی به عنوان اصطلاحی کلیدی برای تعریف فناوریهایی مانند پردازش زبان طبیعی، تشخیص تصویر، یادگیری ماشینی، پردازش داده و محاسبات شناختی، در نظر گرفته میشود. نوآوریهای نام برده از ظرفیت بالقوهای برای ایجاد تحول در همهچیز از فرآیندهای صنعتی گرده تا رسانههای اجتماعی برخوردارند. مدیر سلزفورس معتقد است، آینده با دسترسی به چنین سیستمهایی تعریف میشود.
وی توضیح داد، در انجمن اقتصادی جهان (World Economic Forum) که تا چند روز آینده در سوییس برگزار میگردد، هوش مصنوعی به عنوان حقوق بشر بعدی به رسمیت شناخته میشود.
وی اظهار کرد، هوش مصنوعی در حال تبدیل شدن به خدماتی است که همه به آن نیاز خواهند داشت. کشورها و شرکتهایی که از این فناوری بهره میبرند، به احتمال بسیار زیاد ثروتمندتر، هوشمندتر و سالمتر خواهند بود. در مقابل افراد و مناطقی که از آن بیبهرهاند، ضعیف، فقیر، تحصیل نکرده و بیمار میشوند. به علاوه افرادی که از قابلیتهای هوش مصنوعی بهره میبرند، دارای پیشرفتهترین جنگافزارها هستند و سطح قدرت نظامی نیز به منابع در دسترس آنها بستگی دارد.
در حالی که شرکتهایی مانند فیسبوک روی حوزههایی مانند اصول اخلاقی هوش مصنوعی تحقیق میکنند، از آن میتوان در مبارزات فیزیکی و دیجیتالی بهره گرفت.
با توجه به گزارش سالیل شتی (Salil Shetty) از سازمان عفو بینالملل، سامانههای مبتنی بر داده و هوش مصنوعی خصوصی، احتمالاً در نهایت به ایجاد تبعیض اجتماعی علیه اقلیتها و افراد فقیر منجر خواهد شد.
شتی گفت:
در صورت منبع باز کردن این فناوری، میتوان سامانهای ایجاد کرد که قادر است تعصبهای موجود در داده را شناسایی و اصلاح کند. ما خودمختارسازی را داریم که انسانها را از انجام شغلهای خطرناک و تحقیرآمیز بینیاز کرده، سیاستهای آموزشی و اقتصادی را که فرصتهای کاری تازه را ارائه میدهند، ایجاد خواهد کرد.
وی افزود:
این آیندهای است که در آن از قدرت عظیم و ظرفیت بالقوه هوش مصنوعی، به منظور ترویج برابری، آزادی و عدالت بهره گرفته میشود.