تاکید استونی بر مبارزه بین المللی با جرائم سایبری
به گزارش واحد بینالملل سایبربان؛ توماس هندریک (Toomas Hendrik)، رییسجمهور استونی در صحبتهایی در آخرین اجلاس جنگ سایبری ناتو که اخیراً برگزار شد، همکاری بخشهای خصوصی و صنعتی را، یک اصل اجتنابناپذیر در زمینه مبارزه با حملات سایبری برشمرد و بر این نکته تأکید کرد که این دو بخش، علیرغم وجود اختلافنظر در زمینههای مختلف، به هیچ عنوان نباید با یکدیگر قطع همکاری کنند. در بخشهایی از صحبتهای وی آمده است:
«طی سالها، من این سؤال را از خود پرسیدهام که آیا سیستم وستفالیان (Westphalian)، هنوز در طی قرن 21 و عصر دیجیتال میتواند مؤثر باشد و آیا این سیستم هنوز کارایی دارد؟ به صورت تاریخی، دستورات امنیتی ما، در واحدهای سرزمینی به عنوان ایالت اتخاذ و اجرایی میشود. امروزه، در دنیای دیجیتال، پایهایترین جنبههای امنیت ما، بیانگر نوعی در هم تنیدگی و انسجام ناگسستنی بین بخش خصوصی و دولتی است. بخش خصوصی، جنبههای متفاوتی از نگرانیها را در نظر میگیرد که تفاوتهایی با دیدگاههای دولتی دارد. برخی شرکتها، مشتریانی در سطح جهان دارند. ممکن است آنها نگرانیهایی درباره امنیت داشته باشند، اما آنها باید به فکر تأمین امنیت مشتریان خود در سراسر جهان نیز باشند.»
سیستم حاکمیت وستفالی، به نوعی از قوانین بینالمللی اشاره دارد که در آن، قلمرو سرزمینی هر کشوری، محترم شمرده شده و کشورهای دیگر، حق هیچگونه دخالتی را در امور داخلی آن، حتی در صورتی که آن کشور مساحت بسیار کمی داشته باشد را ندارند. اشاره هندریک به این موضوع، بیانگر گسسته شدن مرزها، در دنیای امروز و فضای سایبری است. برخی کشورهای جهان نیز در تلاش هستند تا همین موضوع را بهانه کرده و با تصویب قوانین بینالمللی، زمینه را برای حضور و مداخله نظامی و غیرنظامی در کشورهایی که به ادعای آنها، مجری حملات سایبری به غرب هستند فراهم کنند. در بخش دیگری از صحبتهای هندریک آمده است:
«این موضوع بسیار ناخوشایند است که شما موقعیتی را ببینید که در آن دولت و بخش خصوصی اهداف مشترکی دارند و به یک موضوع میاندیشند، در حالی که راهکار مشترکی برای رسیدن به اهداف امنیتی ندارند. درگیری رخ داده بین شرکت Apple و پلیس فدرال آمریکا نمونهای از همین موضوع بود. هر دو طرف، به یکدیگر تاختند، در حالی که اهداف مشترک امنیتی داشتند. این در حالی بود که آنها دیدگاههای مختلفی در مورد چگونگی رسیدن به امنیت داشتند. پیشتر درگیری بین شرکتهای فناوری اطلاعات و نهادهای دولتی، بر سر مسائلی نظیر مالیات و یا موارد مشابه بود و امروزه و با دیجیتالی شده جهان، جنس اینگونه درگیریها نیز تغییر کرده است. خانمها و آقایان، این یک موضوع واضح است و نیازی به بیان آن نیست که در دنیای سایبری امروز، دیگر جغرافیا نقشی ندارد و همه مسافتها از بین رفتهاند. برخلاف تهدیدات و جنگهای سنتی، کلیه تهدیدات، فارغ از بعد مسافتشان، یکسان محسوب میشوند و خطری برابر دارند. یکی از اصلیترین موضوعاتی که ما به آنها نیاز مبرم داریم، همکاری اجتنابناپذیر بخش خصوصی و شرکتهای دولتی، در بعدی جهانی است.»
در پایان، هندریک برخی کشورهای جهان را به عدم همکاری در این زمینه متهم کرده و خواستار ورود ناتو به این عرصه و ایفای نقشی محوری در موضوع ارتباطات جهانی و همکاری بینالمللی در راستای مقابله با جرائم سایبری شد. در بخش پایانی صحبتهای وی آمده است:
«برخی مواقع، این همکاریها، سخت و دشوار میشوند، خصوصاً زمانی که ما با نهادها و سازمانهای دولتی رژیمهای غیر دمکراتیک روبرو هستیم. ناتو، به عنوان مجموعهای از ملتهای همزبان و ارزش محور، میتواند نقش محوری در این میان داشته باشد و در این راستا، همکاری گستردهای با تمام کشورها داشته باشد.»