تأکید رومانی بر نوآوری و انعطاف پذیری سایبری
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ به نقل از«واش دیپلمات»، جورج کریستین میر، سفیر رومانی برای برجسته کردن سخن خود، به استفاده روزافزون از فناوری اطلاعات اشاره کرد. از فناوری اطلاعات برای ذخیره کردن اطلاعات از جمله سوابق درمانی، سامانههای شبکه برق و اطلاعات پرواز استفاده میشود. از آنجا که این خدمات به صورت برخط انجام میشود، احتمال آسیبپذیری آنها در جنگ سایبری بالا بوده و مورد هدف نیز قرار گرفتهاند.
انجمن رهبران امنیت جهانی سایبری، یک سری نشست موضوعی است که به میزبانی دانشگاه جورج واشنگتن برگزار میشود. در این نشستها، رهبران خارجی که روی حوزه امنیت سایبری تمرکز دارند، شرکت میکنند.
مدیر مرکز امنیت داخلی و سایبری دانشگاه جورج واشنگتن، فرانک کیلوفو (Frank Ciluffo)، هنگام معرفی سفیر رومانی اظهار داشت: «از تمام همکاران خود شنیده بودم که رومانی کشوری است که زمانی که پای مسائل سایبری در میان باشد، راه خود را در این عرصه باز میکند. آنها امور سایبری را به شیوه خلاقانهای طراحی و سازماندهی کردهاند و مهمتر از آن، مردم این کشور نیز نوآور، کارآفرین و بسیار پیگیر و علاقهمند هستند.»
بعد از افزایش سطح حملات سایبری در اقصی نقاط جهان، امنیت سایبری به موضوعی کلیدی تبدیل شده است. در پی حملات سنگین، این مسئله در کشورهای اروپای شرقی نظیر اوکراین و استونی نیز موضوع مهمی بدل شده است.
در سال 2007، استونی مورد حملات انکار سرویس عظیمی قرار گرفت که تقریباً دولت این کشور را فلج کرد. مقامات اطلاعاتی بر این باورند که در اوکراین، مسئلهای که به همهپرسی سال 2014 در شبهجزیره کریمه منتهی شد و منشأ آن را روسیه میدانند، انتشار اخبار جعلی بود.
سفیر رومانی و مدیر مرکز امنیت داخلی و سایبری دانشگاه جورج واشنگتن، درباره اهمیت امنیت سایبری به بحث و گفتگو پرداختند.
دولت امریکا نیز شاهد نشت داده در شرکتهای دولتی و خصوصی خود بوده است. در حمله سنگینی که در نوامبر 2014 رخ داد، یک گروه از هکرهای وابسته به کره شمالی، در آستانه انتشار فیلم The Interview از سوی شرکت سونی پیکچرز، اطلاعات محرمانه این شرکت را افشا کردند.
به گفته کریستین میر، در گذشته، مهاجمان اغلب مجرمانی بودند که با انگیزههای مالی دست به حمله میزدند؛ اما هر چه زمان میگذرد، دولتها و تروریستهایی را در نقش مهاجم میبینیم که با انگیزههای سیاسی و ایدئولوژیک به حمله روی میآورند. این عوامل موفق شدهاند که «زرادخانههای سایبری» پیچیدهای ایجاد کنند.
او افزود: «این پیچیدگی به سطحی رسیده است که برخی از کشورها اکنون نماینده استخدام میکنند و از تاکتیکهایی نظیر پرچمهای دروغین برای مخفی ساختن منبع اصلی حمله بهره میبرند. این امر، امکان انکار ماجرا را برای آنها فراهم میسازد.»
حملات و عملیات سایبری روسیه به کشورهای دیگر شهرت فراوان دارد. کریستین میر به حملات سایبری روسیه به استونی، گرجستان، امریکا و اوکراین اشاره میکند. وی میافزاید که روسیه در کارزارهای سیاسی بسیاری از کشورهای مختلف اروپایی نیز مداخله کرده است.
امریکا اخیراً در حال بررسی نقش روسیه در انتخابات ریاست جمهوری 2016 است که به پیروزی دونالد ترامپ انجامید. هم اکنون، ستاد انتخاباتی ترامپ در حال بازجویی است تا همدستی احتمالی آن با روسیه در جریان انتخابات مشخص گردد.
مقامات اطلاعاتی، روسیه را با کارزارهای تبلیغاتی و ترولینگ عظیم فعال در توییتر و فیسبوک، آن هم در جریان انتخابات، مرتبط میدانند. در هر دوی این شبکههای اجتماعی، آگهیها و ترولهایی منتشر شده است که به روسیه مرتبط بودهاند.
کریستین میر، در سخنرانی خود، درباره خطر اخبار و اطلاعات دروغین، هشدار داد. دولت ترامپ، چندین مرتبه به روزنامههای امریکا درباره آنچه گزارشهای تعصبآمیز عنوان میشود، تذکر داده است. اخبار جعلی موضوعی است که در پی انتخابات ریاست جمهوری 2016 امریکا، در سالهای 2016 و 2017 بسیار در رسانهها مطرح گردیده است.
کریستین میر، رشد و گسترش اخبار جعلی را نگرانکننده میداند زیرا اینگونه اخبار میتواند موجب شکلگیری فرضیهها و تصمیمات بر پایه اطلاعات غلط شود. از اخبار جعلی برای اثرگذاری بر همهپرسی کریمه و انتخابات ریاست جمهوری 2016 امریکا استفاده شده است.
اخبار جعلی را میتوان با بهرهگیری از ترولها یا وبگاهها تولید کرد. در جریان انتخابات ریاست جمهوری 2016 امریکا، بسیاری از ترولها و رباتهای مرتبط با روسیه این توان را داشتند که هشتگهایی نظیر تنش در سوریه را با اطلاعات جعلی و گمراهکننده، به صورت فراوان منتشر کنند.
اطلاعات دروغ میتواند فشار کاذب بر رهبران و سیاستگذاران وارد کرده و آنها را به اتخاذ تصمیمات خاصی سوق دهد. این اطلاعات میتواند اجماع کاذب بیافریند زیرا رباتها قادرند برای مثال فقط در یک روز، هزاران توییت ارسال کنند.
کریستین میر افزود: «درباره این پیوند موذیانه باید بگویم که اخبار جعلی و تحلیل جعلی صورت گرفته بر مبنای آن و در نهایت، نتیجهگیری جعلی انجام شده میتواند به تصمیمات نادرست منتهی شود. اکثر دولتها فهرستی از زیرساختهای حیاتی خود تهیه کرده و آنها را درجهبندی کردهاند. این کار با این فرض صورت میگیرد که چنانچه حمله فیزیکی به این زیرساختها انجام شود، تعداد زیادی از شهروندان برای مدتی طولانی تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. این لیست مطمئناً هر بار که مهاجمان متوجه آسیبپذیریهای تازهای میشوند، گسترش مییابد. این امر بدین معناست که ما نیز باید تلاش کنیم به اندازه دشمنان خود، انعطافپذیر باشیم.»
وی افزود که اغلب، مزیت در اختیار مهاحمان سایبری است نه دولتهایی که در پی دفاع از خود در برابر آنها هستند.
رومانی نیز مورد حملات سایبری قرار گرفته است اما شاهد حملات پایدار به زیرساختهای خود نبوده است. در هر حال، به گفته سفیر این کشور در امریکا، شمار حملات سایبری در سال 2017 افزایش یافته است.