تأکید اوکراین بر ارجاع حملات سایبری مخرب به دادگاه کیفری بینالمللی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ رئیس امنیت سایبری و اطلاعات اوکراین مدعی شد که حملات سایبری مخرب روسیه علیه زیرساختهای حیاتی باید به دادگاه کیفری بینالمللی ارجاع شود.
در کنفرانس «RSA» ایلیا ویتیوک (Illia Vitiuk)، رئیس بخش امنیت سایبری و اطلاعات در سرویس امنیت اوکراین، به برایان وورندران (Bryan Vorndran)، دستیار مدیر بخش سایبری افبیآی (FBI)، گفت که معتقد است فرماندهان نظامی روسیه مسئول حملات سایبری به زیرساختها مانند مدارس و نیروگاهها هستند و باید به عنوان جنایتکار جنگی متهم و محکوم شوند.
ویتیوک ادعا کرد :
«ما تمام حملات سایبری را میشماریم، از آنها شواهد مادی میگیریم و آنها را در پروندههای جنایی قرار میدهیم تا افراد مسئول را محکوم کنیم. ما نه تنها میخواهیم افرادی که پشت کیبورد نشستهاند، بلکه فرمانده آنها نیز محکوم شود. ما قبلاً نمونههایی داشتیم که در سال 2021 [در دادگاههای اوکراین] 8 افسر افبیآی را که مسئول هزاران حمله سایبری به زیرساختهای اوکراین بودند، محکوم کردند. ما توانستیم به سیستم آنها نفوذ و ابزارهای مورد استفاده برای هر حمله را بررسی کنیم.»
وی دشواری در نسبت دادن حملات سایبری به افراد خاص را تصدیق کرد، اما گفت که تیم او به طور مداوم در حال جمعآوری اطلاعات در مورد حوادث روسیه در تلاش برای اثبات آنچه او «جنایت جنگ سایبری» میخواند، است.
این مقام اوکراینی خاطرنشان کرد که این مسئله جدیدی است و آنها باید به دیوان کیفری بینالمللی بروند، به عنوان جنایات جنگی تلقی شوند، باید مجازات شوند و این موضوع برای آینده بسیار مهم است.
رئیس امنیت سایبری و اطلاعات اوکراین در مورد اینکه کدام حملات خاص جنایات جنگی محسوب میشوند توضیح بیشتری نداد، اما در سراسر پانل اظهار داشت که چندین حمله سایبری قبل از حملات موشکی انجام شده که مرز بین حوادث جنبشی و سایبری را محو میکند.
الکس کوبزانتز (Alex Kobzanets)، دستیار وابسته حقوقی افبیآی در سفارت ایالات متحده در کیِف، مدعی شد که پلیس ملی اوکراین برای کمک در تحقیقات جنایات جنگی با آنها تماس گرفته است.
کوبزانتز گفت که بزرگترین اولویت برای دولت و سفیر ایالات متحده، کمک به مقامات اوکراینی در تحقیقات جنایات جنگی است.
وی ادامه داد :
«در برخی جلسات، ما در حال بحث درباره راههایی بودیم که افبیآی میتواند مفید باشد. بدیهی است که آزمایشگاههای پیشرفته ما میتوانند برخی تجزیه و تحلیلهای DNA، تجزیه و تحلیل اعضای بدن را که ممکن است مربوط به میدانهای جنگ و متأسفانه در گورهای دستهجمعی باشد، و همچنین مسائل کلان دادههای ارتش و پلیس اوکراین را ارائه دهند.»
کوبزانتز در ادامه به کار افبیآی در تحقیق حمله سایبری 6 ژانویه 2021 به ساختمان کنگره به عنوان نمونهای از تحلیلی که مقامات اوکراینی در تلاش برای اثبات طیف وسیعی از جنایات جنگی شامل حملات سایبری ارائه میکنند، اشاره کرد.
ویتیوک اولین مقام اوکراینی نیست که موضوع حملات سایبری روسیه به عنوان جنایات جنگی را مطرح میکند. در ژانویه امسال، ویکتور ژورا (Victor Zhora)، مقام ارشد امنیت سایبری اوکراین در گفتگو با وبگاه تخصصی پولیتیکو (Politico) عنوان کرد که حملات سایبری، که از حملات موشکی فیزیکی جلوگیری میکنند، جنایات جنگی هستند.
این که آیا حملات سایبری براساس اساسنامه رم، معاهدهای که دادگاه کیفری بینالمللی را تأسیس کرد، به عنوان جنایات جنگی شناخته میشوند یا نه، سالها موضوع بحث داغی بوده است، زیرا دولتهای بیشتری توانایی ایجاد آسیب در دنیای واقعی را به دست آوردهاند.
برخی کارشناسان گفتهاند که شکی نیست که نوع حملات سایبری روسیه علیه زیرساختهای انرژی اوکراین، به ویژه در ماههای زمستانی، به عنوان جنایات جنگی طبقهبندی میشود.
اما دیگران این سؤال را مطرح کردهاند که آیا آسیب مستقیم به غیرنظامیان میتواند در دادگاه ثابت شود یا خیر.
دادگاه کیفری بینالمللی به درخواستها برای اظهارنظر پاسخ نداد اما سال گذشته گفت که در حال بررسی این درخواست است که آیا حملات دولت روسیه میتواند جنایات جنگی تلقی شود یا خیر.