تأثیر روبات های خودمختار در آیندهی ناتو
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «c4isrnet»؛ کشور استونی، روباتی را مخصوص میدان مبارزه تولید کرده است که با وجود مسلح نبودن به نظر میرسد، طرح پیشنهادی آن، روباتهای خودمختار را به هنجاری در آیندهی اروپا و ناتو تبدیل میکند.
روبات یاد شده با همکاری لتونی و فلاند و مشارکت احتمالی آلمان، فرانسه و بلژیک ایجاد خواهد شد. استونی و شرکای وی به منظور کسب سرمایه برای این کار قصد دارند از صندوق دفاعی اروپا (European Defense Fund) کمک دریافت کنند.
پارلمان اروپا در ماه می، در رابطه با این موضوع که آیا کمک به پروژه های دفاع مشترک در زمینه ی سلاح های خود مختار باید متوقف گردد یا از دستورالعمل های قوانین بین المللی پیروی کنند که همچنان روبات های قاتل را تحت پوشش قرار نمی دهند، بحث کرد.
با وجود این دستاورد استونی به منظور شرکت در مانورها، حمل و نقل و بهبود آگاهی موقعیتی ایجاد شده است نه کشتار انسان ها. وزارت دفاع این کشور با انتشار اعلامیه ای اعلام کرد به دنبال پشتیبانی عملکردها، حسگرها، ظرفیت باربری در این روبات ها است؛ اما باید توجه داشت روبات های زمینی که به دوربین های گوناگون مجهز شده، آماده ی ورود به سطح بعدی مبارزات خواهند شد.
وزارت دفاع استونی گفت:
یک وسیله ی نقلیه ی بدون سرنشین، مجهز به سامانه مدیریت خودمختار، راهکار امنیت سایبری و یکپارچگی شبکه ای از حسگرها، در یک چارچوب مشخص توسعه خواهند یافت. نخستین عملکردهای آن به بهبود آگاهی موقعیتی در میدان مبارزه، افزایش سطح کارایی در مانورها و حمل نقل نیروها مربوط می شود.
دقیقا مشابه با توسعه ی جنگنده های بدون سرنشین، این انتظار وجود دارد که خودروها نیز در ابتدا به صورت غیر مسلح کار خود را شروع کنند، آنها ابتدا از حسگرها برای کمک به انسان ها کمک می گیرند؛ اما خودشات شلیک نمی کنند.
اما چه اتفاقی رخ می دهد اگر در آینده برنامه ریزان تصمیم بگیرند، روبات ها باید به سلاح مجهز شوند؟ در چنین شرایطی مهندسان و کمیسون های نظارتی باید تصمیم بگیرند چه افرادی مسئول تصمیم گیری هستند. از طرفی شرکت میلرم روباتیک (Milrem Robotics) استونی، هم اینک نیز وسیله ی نقلیه ی بدون سرنشینی را ارائه می دهد که به سیستم تعقیب و شلیک به سمت هدف مجهز است؛ اما برای انجام این کار به تایید اپراتور نیاز دارد.
در حال حاضر به علت عدم وجود قوانین بین المللی، کشورهای بسیاری مانند روسیه و بلاروس نیز در حال توسعه و آزمایش روبات های خودمختار هستند.
استونی و لتونی، هر دو عضوی از ناتو هستند و فلاند نیز با آن همکاری دارد. توسعه روبات های زمینی خودمختار توسط کشورهایی که مرز مشترک داشته، در یک اتحادیه ی نظامی هستند؛ اما به یکدیگر اعتماد ندارند، خطر تجهیز شدن این روبات ها را افزایش می دهد.
تصور این سناریو که روبات های مسلح رقیب، شروع به استفاده از سیستم تعقیب خودمختار کند و به علت اشتباه در تفسیر سیگنال یا دستکاری آن، شلیک کند سخت نیست. حتی ممکن است کشورهایی که آشکارا از توسعه ی چنین نوآوری هایی امتناع می کنند یا معتقدند باید در یک حلقه ی انسانی و محافظت شده قرار گیرند، ممکن است خود را درگیری مشاهده کنند.