به کارگیری فناوری لای فای در خودروهای بی راننده
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ دانشمندان بسیاری از مدتها قبل روی توسعه برقراری ارتباطات از طریق نور مرئی کار میکنند که از آن با عنوان «لای فای» (LiFi) یاد میشود. در همین رابطه جایگزین کردن نور لیزر با امواج رادیویی میتواند سرعت انتقال اطلاعات و ارتباطات بسیار سریعتری نسبت به 5G فراهم کند. برای نمونه امکان صحبت خودروها با یکدیگر را فراهم میکند. همچنین پهپادها میتوانند تصاویر باکیفیتتری را برای ایستگاههای زمینی ارسال کنند. شرکت «SLD Laser» واقع در کالیفرنیا به تازگی جدیدترین نمونه از لیزر لای فای را به نمایش گذاشته است.
پاول رادی (Paul Rudy)، مدیر ارشد بازاریابی SLD Laser گفت:
دادههای بسیار زیادی در حال حاضر وجود دارند و انتقال پیدا میکنند. شما نیاز به جابهجایی اطلاعات دارید و این کار را باید در فواصل بالا و سریعترین زمان ممکن انجام دهید.
ایده لای فای استفاده از ارتباطات نوری بهعنوان پایهای برای جابهجایی دادهها در بستر اینترنت و شبکههای مختلف است، در حالی که به طور معمولاً به فناوریهایی مانند وای فای وابسته هستند. یکی از راهکارها قرار دادن روترهای لای فای روی سقف ساختمانها و استفاده از نور لامپهای LED برای انتقال داده در اتاق است. در این حالت میتوان به سرعتی بیش از 100 گیگابیت در ثانیه دست پیدا کرد. این فناوری هنوز راه زیادی تا ورود به بازار دارد، با وجود استارتآپ پیورلای فای (Pure LiFi)، مستقر ادینبورگ در نمونههای واقعی از این فناوری را به نمایش گذاشتهاند.
رادی امیدوار است که بتوان از فناوری لای فای لیزری برای انتقال حجم گسترده دادههای موجود در وسایل نقلیه خودمختار و پهپادها بهره گرفت؛ زیرا این وسایل باید بتوانند چندین گیگابیت اطلاعات را در هر ثانیه و برای چند صد متر جابهجا کنند. به علاوه لیزر به انرژی کمتری نسبت به تجهیزات امواج رادیویی نیاز دارد. برای نمونه رادی اشاره کرد هماکنون میتوان از چراغهای جلوی خودرو برای انتقال دادهها بهره گرفت که صرفهجویی عظیمی را به دنبال خواهد داشت.
شرکت SLD Laser در نمایشگاه «CES2020» فناوری لیزر لای فای خود را به نمایش گذاشت. سرعت انتقال اطلاعات این فناوری 20 گیگابیت در ثانیه بود. این در حالی است که فناوری 5G هماکنون 1 گیگابیت در ثانیه سرعت دارد و حداکثر میتواند به 10 گیگابیت در ثانیه برسد.
فناوری لای فای که به جای LED از لیزر بهره میگیرد، میتواند سرعت و عملکرد بهتری را ارائه بدهد و فواصل طولانیتری را تحت پوشش قرار دهد؛ در مقابل نمونه ارائه شده توسط LED را تنها میتوان در داخل ساختمانها و محیطهای بسته ارائه داد. شرکت مذکور به منظور دستیابی به منبع نوری قدرتمند بدون آسیب رساندن به چشمها، از انتشار نور آبی به فسفر استفاده کرد تا نور سفید به دست آورد. این ویژگی علاوه بر ایمن کردن آن برای سلامت انسان، برتری آن را نسبت به LED حفظ میکند.
شرکت SLD Laser، در سال 2013 تأسیس شد و پس از مدتی هارالد هاس (Harald Haas) مخترع فناوری لای فای را به عنوان مشاور خود استخدام کرد.
رادی اظهار کرد لای فای بر پایه لیزر تا 3 سال آینده میتواند در زمینههای مختلفی مانند خودروهای بدون راننده مورد استفاده قرار گیرید. همچنین به کارگیری آن در تجهیزات و محلهای ثابتی مانند کارخانهها و خانههای هوشمند از 4 سال آینده آغاز خواهد شد.