یک سال پس از آنکه سیاستمداران آمریکایی، شرکت هواوی را یک تهدید جاسوسی نامیده و سازمانها را به عدم استفاده از محصولات آن توصیه کردند
یک سال پس از آنکه سیاستمداران آمریکایی، شرکت هواوی را یک تهدید جاسوسی نامیده و سازمانها را به عدم استفاده از محصولات آن توصیه کردند، با افشاگریهای ادوارد اسنودن در مورد جاسوسیهای گستردهی آمریکا از مردم و دولتهای سراسر جهان، این شرکت تلاش دارد از نگرانیهای امنیتی ایجاد شده به نفع خود بهره گیرد.
روز جمعه، این شرکت چینی تامینکنندهی تجهیزات شبکه در گزارشی ادعا کرد که هواوی تاکنون از دخالتهای گروههای دولتی که قصد دسترسی به فناوریهای آن را داشتهاند، در امان مانده است.
معاون رئیس این شرکت در این گزارش اعلام کرد: «ما تأیید میکنیم که تاکنون هیچ دولت و یا سازمان دولتی از ما برای دسترسی به فناوریهای ما و یا در اختیار گذاشتن دادهها و یا اطلاعات افراد و سازمانها درخواستی نداشته است.»
یک سال پیش نیز شرکت هواوی در پاسخ به سیاستمداران آمریکایی که ابراز نگرانی کرده بودند این شرکت با دولت چین در ارتباط است، اظهارات مشابهی داشت. با وجود اینکه این شرکت ارتباط با دولت چین را انکار کرد، اما کنگرهی آمریکا این اظهارات را نپذیرفته و اعلام کرد که امکان دارد از تجهیزات این شرکت برای جاسوسی از دولت آمریکا استفاده شود.
این اتهامات برای اعتبار شرکت هواوی، که قصد گسترش بازارهای خود در سراسر جهان را دارد، ضربهی سنگینی بود. اما اکنون دیگر این اتهامات ارزش چندانی ندارند. زیرا اسناد افشا شده توسط ادوراد اسنودن، پیمانکار سابق سازمان امنیتی ملی آمریکا، نشان داده است که این سازمان برنامههای جاسوسی گستردهای را اداره میکند که توان جاسوسی از ارتباطات اینترنتی و همراه بینالمللی را، با وجود رمزنگاری دارا هستند.
به گفتهی دانکن کلارک، رئیس شرکت BDA China: «پس از افشاگریها در مورد NSA، مشخص شد که، همانطور که بسیاری از متخصصان از قبل هم میگفتند، اشکال از تأمینکنندگان محصولات شبکه نیست.»
سال گذشته نیز هواوی در پاسخ به اتهاماتش، همین پیام را مکرراً بیان میکرد. این تامینکنندهی چینی، از توسعهی استانداردها و دستورالعملهای بینالمللی بهتر برای مقابله با تهدیدات سایبری حمایت کرده است. اما متخصصان میگویند، با ایجاد نگرانیهای امنیتی به دلیل اظهارت اسنودن، احتمال دارد مشتریان بینالمللی بیشتری به این شرکت و اقدامات آن جهت بهبود امنیت زیرساختهای فناوری اطلاعات جلب شوند.نوشین ویانی، از تحلیلگران موسسهی Canalys: «[این مسأله] کاملاً در تضاد با آن چیزی است که سال پیش با آن مواجه بوده و تقریباً در معرض وارد شدن در فهرست سیاه ایالات متحده قرار گرفته بودند. جالب است که آنها عملاً صندلی خود را از متهم به شاکی تغییر دادهاند.»
وی افزود: «از آنجایی که شرکت هواوی ارتباط مهمی با دولت آمریکا ندارد، فرصت سرمایهگذاری در این شرکت، بهبود زیادی یافته است.»
هواوی از اظهار نظر در مورد NSA خودداری کرده اما اعلام کرده است که میخواهد امنیت سایبری را به اولویتی برای تمام این صنعت تبدیل کند. سخنگوی این شرکت با اشاره به این موضوع که معمولاً از تجهیزات این شرکت به همراه محصولات شرکتهای دیگری، نظیر سیسکو و اریکسون استفاده میشود،گفته است: «اگر ما تنها شرکتی باشیم که تجهیزات امن تولید میکند، فایدهای نخواهد داشت».
اما با وجود این، احتمال اینکه هواوی دوباره به بازار تجهیزات شبکهی آمریکا باز گردد، زیاد نیست؛ زیرا رقبا، لابیگریهای سیاسی و احساسات ضدچینی همچنان با قدرت تلاش خواهند کرد تا حضور آن را با مشکل مواجه کنند. ابتدای سال جاری میلادی این شرکت اعلام کرد که دیگر در زمینهی تجهیزات شبکه، بر روی بازار ایالاتمتحده تمرکز نخواهد کرد.
با این حال، این شرکت امکان رشد زیادی در دیگر بازارهای خارجی دارد. به گفتهی ویانی: «اگر به اروپا و آسیا نگاه کنیم، میبینیم که آنها بازارهای بزرگی هستند. من میدانم که این شرکت حضوری قوی در بازار آفریقا دارد. سؤال این است که واکنش این مناطق چگونه خواهد بود.»