بلعیده شدن شرکتهای فناوری توسط سافتبانک
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ به تازگی گزارشی منتشر شده است که نشان میدهد «الفبت» (Alphabet) در توافقی با «سافتبانک1» (Softbank)، شرکتهای «بوستون داینامیک2» (Boston Dynamics) و «شفت3» (SCHAFT) را به سافتبانک واگذار کرده است. با وجود این هزینه و شرایط هیچیک از دو معاملهی بالا مطرح نشده و محرمانه باقیمانده است.
بوستون داینامیک چندین سال است که توسط سازمان دارپا کمک هزینهی تحقیقاتی دریافت کرده و موفق شد تا تعدادی از روباتهای خود را در محیطهایی با موانع و شرایط گوناگون امتحان کند. از جدیدترین محصولات این شرکت میتوان به روباتی دو پا اشاره کرد که میتوانست از شیبهای بسیار تند و پلهها عبور کرده و حتی از روی موانع بپرد.
گوگل به رهبری اندی رابین (Andy Rubin)، مخترع اندروید از سال 2013 شروع به خرید شرکتهای فعال در زمینهی روباتیک کرد که از جملهی آنها میتوان به بوستون داینامیک، شفت، «Redwood Robotics»، «Meka»، «Industrial Perception» و «Bot & Dolly» اشاره کرد؛ اما بعد از خروج رابین از گوگل به دلایلی نامشخص این پروژه متوقف شد و شرکت الفبت بحث فروش بوستون داینامیک را اولین بار در مارس 2016 مطرح کرد. مقامات الفبت ادعا میکنند هدف از این کار صرفهجویی در هزینههای تحقیقاتی است؛ زیرا تلاش آنها برای تجاریسازی فناوریهای ایجاد شده بینتیجه مانده بود.
شفت نیز در سال 2013 توسط گوگل خریداری شده بود و حتی در مسابقهی روباتیک دارپا با بوستون داینامیک به رقابت میپرداخت؛ اما برخلاف آنها اطلاعات کمتری از پروژههای تحقیقاتی خود منتشر میکند.
مارک رایبرت (Marc Raibert)، مؤسس و مدیرعامل بوستون داینامیک گفت: «ما خوشحال هستیم که به بخشی از چشمانداز ویژهی سافتبانک برای ایجاد انقلاب در نسل آیندهی فناوری تبدیل شدهایم. ما معتقدیم سافتبانک در جهت بهبود زندگی و به نفع بشریت فناوریها را توسعه میدهد.»
رایبرت افزود: «ما با سافتبانک همکاری میکنیم تا بتوانیم مرزهای پیشرفت فناوری روباتیک را جابهجا کنیم. روباتهایی که در جهانی که روزانه باهوشتر و متصلتر میشود، به ابزاری مفید تبدیل شوند.»
ماسایوشی سان (Masayoshi Son)، مدیرعامل سافتبانک گفت: «در حال حاضر، همچنان بسیاری از مسائل ما توسط خودمان و قابلیتهای انسانی قابلرفع شدن نیستند. روباتهای هوشمند در انقلاب بعدی فناوری نقشی کلیدی بازی میکنند. مارک و گروه او در بوستون داینامیک از رهبران توسعهی روباتهای پویا به شمار میآیند.»
شرکت سافتبانک از اواخر سال 2016 با همکاری چندین دولت و شرکت فناوری اطلاعات مانند عربستان، کوالکام و اپل یک صندوق سرمایهگذاری با بودجهای 100 میلیارد دلاری تشکیل داد تا روی توسعهی فناوریهای مختلف تمرکز کند.
از جمله فعالیتهای سافتبانک میتوان به خریداری کردن شرکت انگلیسی آرم (ARM) با هزینهای حدود 30 میلیارد دلار، سرمایهگذاری 4 میلیاردی در انویدیا، سرمایهگذاری 502 میلیون در امپروببل (Improbable) اشاره کرد.
از زمانی که انگلیس اعلام کرد قصد خروج از اتحادیهی اروپا را دارد ارزش سهام بسیاری از شرکتهای فناوری اطلاعات این کشور با کاهش روبهرو شد. از طرفی دونالد ترامپ رییس جمهور وقت آمریکا نیز پیشنهاد کاهش شدید بودجهی تحقیقاتی بنیاد ملی علوم و سازمانهای تحقیقاتی آن را ارائه داده است.
به نظر میرسد سافتبانک در حال سوءاستفاده از شرایط یاد شده است و قصد دارد با خرید شرکتهای فناوری اطلاعات علاوه بر کمک به پیشرفت سریعتر آنها، به اطلاعات آن نیز دسترسی پیدا کرده و به قطب اصلی فناوری تبدیل شود.
______________________________________
1- سافتبانک نام یک شرکت مخابراتی و فناوری اطلاعات ژاپنی است.
2- بوستون داینامیک یکی از زیرشاخههای گوگل به حساب میآمد که روی توسعه روباتها فعالیت میکرد. از نمونه محصولات این شرکت میتوان به روباتهای چهارپا و دوپای داگ (Dog) و اطلس (Atlas) اشاره کرد.
3- شفت نام یک شرکت فناوری اطلاعات ژاپنی است که به عنوان یکی از رهبران جهانی در زمینهی توسعهی روباتهای دوپای انساننما شناخته میشود.