بلاکچین چیست؟ بخش ششم: محل زیرساخت ها
در این بخش از مجموعه مقالات بلاکچین محل بزرگترین زیرساختهای ماینینگ جهان معرفی شده و بررسی میشود اگر این بخش تعطیل شود چه اتفاقی رخ خواهد داد.
بزرگترین زیرساختهای ماینینگ در کجا قرار دارد؟
همانگونه که گفته شد برای استخراج بیتکوین باید مسائل ریاضی بسیار پیچیدهای حل شود و برندهی این رقابت بیتکوین جایزه میگیرد. از طرفی هر بلاک جدیدی که به وجود میآید به محاسبات سنگینتری نیاز دارد. 21 میلیون بیتکوین در بستر آن وجود دارند که تا به حال بیش از 16 میلیون و 500 هزار عدد آن استخراج شدهاند.
هماینک کشورهای بسیاری در حال استخراج بیتکوین بوده و محوطههای بزرگی را به سختافزارهای موردنیاز آن اختصاص میدهند؛ اما به نظر میرسد با وجود ممنوع شدن بیتکوین در چین، بزرگترین مزارع ماینینگ این ارز در چین قرار دارند؛ زیرا هزینههای انرژی در این کشور کمتر از مکانهای دیگری مانند انگلیس و آمریکا است.
گزارشهای متفاوتی از مقدار مزارع ماینینگ موجود در چین وجود دارد. برای نمونه بر اساس گزارش شرکت اسرائیلی «ایتورو1» بیش از 80 درصد این مزارع در چین قرار دارند. رقم یاد شده از سوی دانشگاه کمبریج 58 درصد و توسط وبگاه «Investopedia»، 71 درصد ذکر شد.
هر یک از آمارهای ارائه شده که درست باشند، هیچ تغییری در نتیجه ایجاد نخواهد شد؛ زیرا بر اساس قانون 51 درصد هر فردی یا گروهی که بیش از 50 درصد سامانهها را در اختیار داشته باشد، میتواند باعث آسیبپذیری تمام شبکهی بلاکچین بشود. هماینک چین بیش از نیمی از سامانههای آن را در اختیار دارد و در نتیجه هر قانون یا اطلاعاتی را که در شبکه ارسال بکند، دادهای صحیح در نظر گرفته خواهد شد.
از طرفی قیمت ارز دیجیتالی موردبحث تا سال 2017 حدود 1000 دلار بود؛ اما در مدتی کمتر از یک سال تا نزدیکی 20 هزار دلار نیز افزایش داد. این موضوع بیان میکند چین حبابهایی بسیار سنگین را در این حوزه ایجاد کرده است و با وجود هزینهی ماینینگ پایین، ارزهای استخراج شدهی خود را به قیمتی گزاف به فروش میرساند.
چین در گذشته اعلام کرده بود قصد دارد تا سال 2030 سلطهی اقتصادی جهان به دست آورد. به علاوه هماکنون به عنوان بزرگترین وارد کنندهی طلا شناخته شده و به نظر میرسد در چند سال گذشته، به منظور جبران کسری بودجهی آمریکا، به آن وام داده است. این اقدامات احتمالاً علاوه بر افزایش قدرت چین برای دستیابی به هدف مورد نظر، باعث کاهش قدرت آمریکا خواهد شد.
با وجود این به علت تصمیم دولت چین برای ممنوعیت بیتکوین، بسیاری از افراد نسبت به بسته شدن مزارع این کشور و خلئی که احتمالاً به صورت ناگهانی به وجود خواهد آمد ابراز نگرانی کردهاند. به علاوه این خلأ احتمالاً کاهش شدید ارزش بیتکوین را به وجود میآورد. کارشناسان سه سناریوی مختلف را برای چنین شرایطی در نظر گرفتهاند:
ماینرها با محدودیتهای جدید کنار خواهند آمد:
در حالی که طبیعت غیرمتمرکز، بیتکوین را به عنوان ابزاری صریح برای مقابله با موانع مالی معرفی میکند، مقامات دولتهای مختلف میتوانند با تصویب قوانین گوناگون تعداد معادن را محدود بکنند. همچنین با توجه به ممنوعیت «ارائهی ارز ابتدایی2» و دیگر فعالیتهای همتا به همتا، مقامات میتوانند تجهیزات و زیرساختهای مربوط به آن را مصادره کنند. در نتیجه احتمالاً تعدادی از ماینرها به صورت زیرزمینی به فعالیت خود ادامه خواهند داد.
با وجود موارد یاد شده جنبهی مالی در این زمینه به عنوان اصلیترین مشکل پابرجا خواهند ماند. اگر ماینرها هیچ راهی برای تبدیل ارز دیجیتالی به پول نقد قابل استفاده پیدا نکنند، توانایی پشتیبانی از فعالیت خود را از دست خواهند داد و مجبور به تعطیل کردن آن میشوند. البته راهبردهایی برای دور زدن ممنوعیت و مشکل بالا وجود دارد؛ اما هزینههای نهانی را افزایش داده و حاشیهی سود را کاهش میدهد. به علاوه پیامدهای انجام چنین اقداماتی ممکن است بسیار سنگین بوده و ارزش بیتکوین را به شدت کاهش دهد.
تغییر چشمانداز ماینرهای چینی:
حوزههای قضایی دو کشور همسایهی هنگکنگ و مغولستان، به عنوان جایگزینی قابلتوجه برای ماینرهای بیتکوین موجود در چین شناخته میشوند. در حالی که چین به ممنوعیت و جلوگیری از این ارز ادامه میدهد، هنگکنگ هماکنون در تلاش است خود را به عنوان بزرگترین میزبان داراییهای رمزنگاری شده و وابسته به فناوری بلاکچین معرفی کند. با وجود این هزینهی برق مصرفی در این منطقه 3 تا 6 برابر بیشتر از چین است.
علاوه بر هنگکنگ، احتمالاً مغولستان همسایهی شمالی چین نیز به عنوان یکی دیگر از مقصدهای ماینرها شناخته خواهد شد. در حالی که هزینههای مغولستان نیز کمی بالاتر از چین هستند، نسبت به هنگکنگ فشار کمتری به ماینرها وارد خواهد شد. به علاوه این کشور از سوی چین و روسیه به ارتباطات اینترنتی از طریق فیبر نوری مجهز شده است و در نتیجه ارتباطی پایدار و قابلاطمینان را به افراد مذکور ارائه میدهد. این مجاورت با چین احتمالاً بیان میکند که چگونه دانش فنی از چین منتقل خواهد شد تا از به دست آوردن پول نقد برای ادامهی فعالیتها اطمینان حاصل شود.
مقیاس سرمایهگذاری روی بعضی از پروژهها احتمالاً مانع میشود بعضی از ماینرها تعلقخاطر مؤثری به محل سکونت جدید خود داشته باشند.
رشد بازار ماینرهای دیگر نقاط جهان:
تعدادی از ماینرهای دیگر ارزهای دیجیتالی محبوب از اقدامات چین در جهت ممنوعیت بیتکوین، برای افزایش سهم خود در بازار استفاده میکنند. برای نمونه شرکت «بیتفاری» (Bitfury)، به عنوان یکی از بزرگترین محلهای ماینینگ از این فرصت برای به دست آوردن نیروی کار ارزان قیمت و افزایش سود خود بهره میگیرد.
ماینرهای حاظر در کشور گرجستان یکی از مناطقی هستند که احتمالاً به دنبال تصاحب بازار خواهند بود. به علاوه هند و ایسلند نیز از هزینهی مطلوب منابع انرژی و تجربه در تجارت بهرهمند هستند. در مقابل با وجود این که ژاپن و آمریکا اقدامات خود را در صنعت یاد شده گسترش دادهاند؛ اما نسبت به رقبا هزینههای بیشتری را متحمل میشوند. با وجود این ممنوعیت بیتکوین در چین ممکن است تعادل موجود را تغییر بدهد.
- ایتورو(eToro)، یک شرکت تجاری واقع در اسرائیل و انگلیس است.
- ارائه ارز ابتدایی (Initial coin offering)، نوعی سرمایهی گذاری بحث بر انگیز، به صورت ارز دیجیتالی است که به عنوان منبع مالی برای استارتآپها به کار گرفته میشود.