برگزاری رزمایش جنگ الکترونیک نیروی زمینی آمریکا
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ مربیان نیروی زمینی ارتش آمریکا موفق شدند یک یورش تانک شبیهسازی شده در «مرکز آموزش ملی فورت ایروین کالیفرنیا» (Fort Irwin National Training Center) را با استفاده از سلاحهای سایبری و فناوری جنگ الکترونیک، دفع کنند. این رزمایش با هدف تقویت جنگ الکترونیک و فناوری حفاظت سایبری که زیر نظر نهادهایی مانند «دفتر قابلیتهای سریع نیروی زمینی» (Army Rapid Capabilities Office) و «فرماندهی سایبری آمریکا» (US Cyber Command) در حال توسعه هستند، صورت گرفت.
جورج پاریر (George Puryear)، افسر عملیات نامنظم فورت ایروین گفت: «تانکها باید متوقف شوند، تجهیزات و نیرویهای خود را پیاده کنند، از حفاظ خود بکاهند و در نهایت سرعت تحرکشان کاهش پیدا میکند. در نتیجهی این موارد آنها به سادگی شکست میخورند.»
هدف شبیه سازی شده
سلاح سایبری مورد استفاده در رزمایش بالا به طور خاص سامانههای ارتباطات رادیویی و بیسیم تانکها را هدف قرار داده بود. جنگ سایبری میتواند شامل هر دو مورد ایجاد پارازیت روی سیگنالهای ارتباطی و نفوذ هکرها به شبکه شود.
یکی دیگر از جنبههای جنگ الکترونیک که در بخشی از رزمایش موردبررسی قرار گرفت، نفوذ به شبکههای غیرنظامی در جهت حمله به قلمرو و مطیع کردن جمعیت بود. به عنوان مثال در یکی از بخشهای رزمایش، فرماندهای وظیفه پیدا کرد به یک شهر شبیهسازی شده نفوذ کرده و آن را تصرف کند.
جی.پی مکگی (J.P. McGee.) معاون فرماندهی سایبری نیروی زمینی آمریکا گفت: «فعالیتهای سایبری به داخل شبکههایی که درون شهرها وجود داشته و میتوان آنها را از را دور کنترل کرد، وارد میشوند. نفوذ به این شبکهها باعث خواهد شد بتوان دستگاههای موجود در شبکه را تحت کنترل خود در آورد.»
میزان موفقیت گزارش شده
در هر دو صورت آنها از طریق شبکه خود دشمن موفق به غیرفعال کردن یا دستکاری و ارسال اطلاعات نادرست برای فرماندهان میشوند. با توجه به گزارش مقامات نیروی زمینی، امکان انجام هر دو روش در رزمایش مذکور ثابت شد.
ویلسون اِی. شافنر (Wilson A. Shoffner)، مدیر عملیات دفتر قابلیتهای سریع نیروی زمینی «در شانزدهیم سالگرد فناوری اطلاعات نیروی زمینی در انجمن الکترونیک و ارتباطات نیروهای مسلح، بخش ویرجینیای شمالی1» گفت: «ما از رهبران خواستیم درباره این مسئله بیندیشند که چگونه فرآیند برنامه ریزی خود را تنظیم میکنیم تا از این طریق آنچه را لازم است انجام دهیم و اطمینان حاصل کنیم که در جای درستی از میدان جنگ اعمال نفوذ میکنیم. سرنوشت مبارزه ممکن است در دستان طیف مغناطیسی باشد.»
نظرات کارشناسان و توضیحات فنی
مکگی توضیح داد انجام رزمایشهایی مانند رزمایش یادشده به شناسایی فناوری و تجهیزات ضروری دست یافتن به نتیجه مطلوب کمک می کند. دفتر قابلیتهای سریع نیروی زمینی نقشی کلیدی در توسعهی این دستاوردها و در دسترس قرار دادن آنها دارد. داگ ویلتسی (Doug WiltSie)، مدیر این مرکز گزارش داد به عنوان مثال آنها شروع به توسعهی ابزارهای جنگ الکترونیک و حفاظت سایبری تازهای کرده و آنها را برای آزمایش، به نیروهایی در اروپا انتقال دادند. این تجهیزات قابلیت نصب روی وسایل نقلیه نظامی یا حمل توسط خود سربازها را داشتند.
با توجه به گزارش دفتر قابلیتهای سریع نیروی زمینی، تجهیزات یاد شده دارای حسگرهایی هستند که به صورت نرمافزاری، کنترل می شوند و سیگنالهای الکترومغناطیسی را شناسایی و تجزیهوتحلیل میکنند. همچنین دارای قابلیتهای جنگ الکترونیکی هستند که نسبت به سامانههای ایجاد پارازیت در سیستمهای ضد موشکی در هواپیماها عملکرد بسیار مؤثرتری دارند. ابزار یاد شده هماکنون روی فناوریهای جنگ الکترونیک تهاجمی و تدافعی تمرکز دارد؛ اما هدف بزرگتر آن دستیابی به قابلیتهای حفاظت سایبری، جنگ الکترونیک و جایگزینی برای موقعیتیاب جغرافیایی (GPS) است.
بررسی انجام گرفته برای جایگزین موقعیتیاب جغرافیایی شامل پروژههای «سامانههای جهتیابی وفق پذیر دارپا2» و «دادههای جهتیابی، مکانی و زمانی در برنامهی محیطهای رقابتی3» میشوند که بر پایهی استفاده از سیگنالهایی با برد بسیار بالا، ساعتهای خودکفای تاکتیکی و به اشتراکگذاری دادههای غلبه بر جنگهای الکترونیک ایجاد میگردند.
با توجه به گزارش نیروی هوایی آمریکا، در زمان جنگ عراق و افغانستان، هواپیماها به فناوری جنگ الکترونیک مجهز شده بودند که سیگنالهای الکترومغناطیسی نیروی زمینی دشمن را سرکوب میکرد. با وجود این در زمان انجام درگیریهای وسیعتر با دشمنانی که به فناوری پیشرفتهتری مجهز هستند، سیگنالهای هواپیماهای آنها توسط همتایان خودشان و نیروهای زمینی مختل میگردد.
در پروژهه سامانههای جهتیابی وفق پذیر دارپا، برای به دست آوردن زمان و مکانیابی دقیق از فناوری «تداخل اتم سرد4» (Cold-atom) استفاده میشود تا دیگر نیازی به انتقال سیگنالهای الکترومغناطیسی به ماهوارهها یا بالعکس -که در معرض تهاجم جنگ الکترونیک دشمن هستند- نباشد.
با توجه به گزارش دارپا، پروژهی مذکور، قابلیت نفوذ به سیگنالهای منتشر شده از سوی تلویزیون و رادیو و انتشار طبیعی سیگنالها از طریق رعد و برق را دارد. دادههای تداخل اتم سرد در ترکیب با دادههایی که از انتشار تصادفی یاد شده به دست میآیند، پتانسیل به کار گرفته شدن در مناطق انکار موقعیتیاب جغرافیایی5 (GPS-denied environments) را دارد.
شافلر در سالگرد روز فناوری اطلاعات نیروی زمینی توضیح داد، هفت سامانه جایگزین دقت، ناوبری و زمان بندی در دست بررسی هستند و کار بر روی نخستین پروژه های پی ان تی آغاز شده و طبق برنامه ریزی در اوایل سال 2018 ارزیابی عملیاتی آن آغاز خواهد شد
ارزیابی مسئله
از مدت ها پیش، مقامات نیروی زمینی آمریکا در مورد ضرورت ادغام جنگ الکترونیک و سایبری، سخن می گفتند. پاتریشیا فراست (Patricia Frost)، فرماندهی سایبری واحد G-3/5/7 نیروی زمینی، دراینباره گفت: «قرار است تا سال 2018، واحد تخصصی سری 29 جنگهای الکترونیک، تحت نظر واحد تخصصی 17 عملیات سایبری، فعالیت کند، اما اپراتورهای جدید جنگهای الکترونیک، آموزشهای خود را در زمینه سایبر و اطلاعات سیگنالی، پیش از تاریخ فوق آغاز خواهند کرد.»
به اعتقاد فرماندهان ارشد نیروی زمینی، یک راهبرد و شیوه مشترک دفاعی، میتواند سرویسهای مختلف و همچنین متحدان را در زمینههای ترکیبی عملیات نظامی، یاری نماید.
مقامات نظامی آمریکایی در این رابطه گفتند طی سالها به علت تمرکز بر موضوعات فضای بیرقیب هوایی در منطقه خاورمیانه، اهمیت دفاع و بهرهبرداری از طیف الکترومغناطیس، نادیده گرفته شده است؛ اما از زمانی که تمرکز وزارت دفاع آمریکا به سمت منطقه آسیا اقیانوسیه رفت و همچنین به علت حضور کشورهای پیشرفتهای نظیر روسیه و چین در این عرصه، مقامات آمریکایی به این نتیجه رسیدند که عرصه جنگ الکترونیکی را بهراحتی رها نکنند و سرمایهگذاری گستردهتری روی آن انجام دهند.
به اعتقاد کارشناسان امنیتی، وزارت دفاع آمریکا، به عرصه طیفهای الکترومغناطیس، به دید ششمین عرصه نظامی مینگرد که در کنار سایر موارد نظیر زمینی، دریایی، هوایی، فضایی و فضای سایبری حضور دارد. همچنین بعد از حضور نیروهای نظامی آمریکایی در عرصه جنگهای الکترونیک، بسیاری دیگر از بخشهای نظامی و غیرنظامی در آمریکا نیز به این عرصه روی آورده و در حال برگزاری رزمایشهای متفاوتی برای رسیدن به این منظور هستند.
________________________________
1- Annual AFCEA NOVA Army IT
2- Adaptable Navigation Systems/ANS
3- Spatial, Temporal and Orientation Information in Contested Environments program
4- به اتمهایی که در دمایی نزدیک به صفر کلوین نگهداری میشوند، اتم سرد میگویند.
5- به مناطقی مانند بستر رودخانهها یا درختان که سیگنالهای موقعیتیاب جغرافیایی در آنها بسیار ضعیف بوده یا غیرقابل استفاده هستند، مناطق انکار موقعیتیاب جغرافیایی گفته میشود.