بررسی زوایای حمله سایبری پرل هاربر
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ در سال 2012، لئون پانتا (Leon Panetta)، وزیر دفاع وقت ایالات متحده پیشبینی کرد که آمریکا با تهدید پرل هاربر سایبری، حمله دیجیتال گسترده روی زیرساخت مهم ملی مواجه خواهد شد. این بیانیه، به شکلدهی راهبرد سایبری کشور در کوتاهمدت کمک میکند و نتایج این هشدار همچنان در مأموریت نوظهور فرماندهی سایبری امروز منعکس شده است.
وقتی پانتا در مورد پرل هاربر سایبری هشدار داد، فرماندهی سایبری هنوز روی پای خودش ایستاده بود. وزیر سابق آمریکا در مصاحبه با ویگاه تخصصی «Fifth Domain» گفت که قصد دارد رهبران آژانس سایبری نوپا درمورد گوشهگیری وزارت دفاع بدانند.
پانتا اعلام کرد:
جنگجویان سایبری باید بدانند ما برای پیشرفت به لحاظ مالی تلاشها را حمایت میکنیم و طرحها را برای اطمینان از جایگاه نخست ایالات متحده در حوزه سایبری توسعه دادهایم. بازی طولانی، آگاهسازی شهروندان عادی درمورد جدی بودن موقعیت در زمانی است که دفاعهای سایبری کشور هنوز در مراحل سازنده قرار دارند.
کیت الکساندر (Keith Alexander)، رئیس پیشین فرماندهی سایبری آمریکا در سال 2012 هشدار داد که آمادگی این کشور برای یک حمله سایبری بزرگ 0.3 است.
وزیر سابق وزارت دفاع امریکا خاطرنشان کرد:
مردم آمریکا باید بدانند که احتمال حمله مخرب وجود دارد. ما میدانستیم که حملات سایبری برای ایجاد اختلال در حوزه تجاری و بهدست آوردن مالکیت معنوی استفاده میشوند. ما درمورد هک نیز اطلاع داشتیم. اما حقیقت این است که یک ویروس پیشرفته میتواند بهطور مجازی در کشور اختلال ایجاد کند و شبکه برق و سیستمهای مالی را قطع کند. این احتمال وجود دارد و واقعی است.
ادوارد ویتناشتاین (Edward Wittenstein)، مدیر اجرایی مرکز مطالعات دیپلماسی آمریکایی جانسون ییل (Yale) توضیح داد:
پیکان مسیر خود را پیدا میکند؛ این یک فراخوان شفاف بود و از فاجعه وحشتناک ملی به عنوان راهی برای جلب حمایت مردم استفاده کرد. درنتیجه این امر برای اعضای کنگره بهصورت فوریت ابلاغ شد، افرادی که پشتیبانی آنها برای تحکیم و تأمین منابع فرماندهی سایبر مورد نیاز بود.
واکنش اولیه
مواردی که او به عنوان نوعی شوکدرمانی توضیح داد، شاید باعث واکنش فرماندهی سایبری بهصورت خاموش بود.
در سال 2014، چاک هاگل (Chuck Hagel)، جانشین پانتا به عنوان وزیر دفاع لحنی آرامتر برای توصیف مأموریت سایبری بهکار برد. هاگل در فورتمید، مریلند – به عنوان خانه فرماندهی سایبری و آژانس امنیت ملی – گفت:
ایالات متحده رویکرد محدودیت در عملیاتهای سایبری خارج از شبکههای دولتی آمریکا را حفظ میکند. کشور به دنبال نظامی کردن فضای سایبری نیست؛ بلکه میخواهد از اینترنت به عنوان راهی برای آزادی و کامیابی استفاده کند.
تحلیلگران غربی معتقدند که واژه محدودیت بدین معنا نیست که وزارت دفاع سایبر را جدی نگیرد. درعوض، شاید هاگل به دنبال رویکردی خاموش برای مأموریت فرماندهی سایبری به عنوان راهی به منظور آرامتر کردن اوضاع و استفاده احتمالی از سایبر به عنوان یک حوزه رزمی است.
هربرت لین (Herbert Lin)، محقق ارشد مرکز امنیت و همکاری بینالملل و هنک هالند (Hank J. Holland)، یکی از اعضای مؤسسه هوور در گفتگو با Fifth Domain اعلام کردند:
ما زمانی احساس میکردیم که فضای سایبری باید فضایی صلحآمیز باشد. ما حق استفاده از نیرو را فقط به عنوان آخرین راهحل داشتیم.
لین اظهار داشت:
هاگل معتقد بود که ما با وجود اعمال سیاست محدودیت تهاجمی نخواهیم بود و باید هر چیزی را بهصورت دیپلماتیک پیش از متوسل شدن به زور در فضای سایبری امتحان کنیم.
با وجودی که جنگ سایبری هنوز یک حوزه نسبتاً جدید است، عدهای احساس میکردند که هرگونه اقدام بیش از حد تهاجمی از سوی ایالات متحده میتواند منجر به تشدید شرایط شود. جیمز دی پان (James Di Pane)، دستیار تحقیقاتی مرکز دفاع ملی «Heritage» توضیح داد:
فرماندهی سایبری در آن زمان نگران ورود به حوزه جنگ سایبری بود. ما نمیخواهیم افرادی باشیم که با حرکت روبهجلو، قوانین جهانی ایجاد کنیم که کار برای کشورها آسان شود.
پانتا براین باور است که امروزه محدودیت در حوزه نظامی به معنای آمادگی و داشتن احتیاط است. ایده محدودیت اینگونه است که آمریکا باید در مورد سلاحها محتاط باشد، اما بدون وحشت باید احساسات خود را مهار کند.
به نظر میرسد امروز سیاست سایبری فرماندهی سایبری را در جهت پیشگیرانهتری هدایت میکند.
اخلاق جدید
کارشناسان آمریکایی معتقدند که براساس راهبرد سایبری ملی – که در سپتامبر 2018 به ثبت رسید – بهترین دفاع، بهترین حمله است. ایالات متحده به جای خنثیسازی حملات باید به دشمنان بفهماند که این کشور از کاربرد سایبر به عنوان سلاح نمیترسد. واشنگتن باید اطمینان حاصل کند که دشمنان عواقب رفتار سایبری مخرب خود را خوب میدانند.
به گفته محققان غربی، آمریکا از مدتها پیش شاهد عملیاتهای سایبری تهاجمی بوده است. یک مقام رسمی در سال 2017 تأیید کرد که ایالات متحده بمبهای سایبری را در برنامهای به نام نیروهای مشترک به رهبری مایکل راجرز (Michael Rogers)، رئیس وقت فرماندهی سایبری روی داعش ریخت.
راجرز در شهادت خود در کنگره اظهار داشت:
هدف این برنامه هماهنگی عملیاتهای فضای سایبری در برابر داعش بود. مأموریت نیروها، تأمین وحدت فرماندهی و تلاش برای نیروهای ائتلاف و فرماندهی سایبری در مبارزه با داعش در فضای سایبری بود. مدل نیروها به فرماندهی سایبری ایالات متحده کمک کرد تا عملیاتها در پشتیبانی از عملیاتهای فرماندهی مرکزی هدایت و تحولی در ساختار فرماندهی و کنترل در واکنش به نیازهای عملیاتی فوری ایجاد شود.
پل ناکاسون (Paul Nakasone)، رئیس فرماندهی سایبری نیروی زمینی و نیورهای مشترک در شهادت خود به کنگره گفت که نیروهای مشترک روی سایبر تأکید کردند و ارزش و تواناییهای عملیاتیهای فضای سایبری را بهطور موفقیتآمیزی در یک تلاش نظامی هماهنگ نشان دادند.
این نوع عملیات نشانگر جهت جدید فرماندهی سایبری است و در حرکت ماه اوت 2017 از سوی وزارت دفاع – به پیشنهاد جیم ماتیس (Jim Mattis)، وزیر وقت – به منظور ارتقای آژانس به یک فرماندهی رزمی مستقل انعکاس داده شد. تا آن زمان، این فرماندهی زیرمجموعه فرماندهی راهبردی ایالات متحده بود.
دی پان اعلام کرد:
آنها ظرفیت کامل عملیاتی، افراد و ابزار لازم برای اجرای جنگ سایبری را دارند.
به گفته کارشناسان، موقعیت و رویکرد جدید منعکس کننده وقایع چشمانداز تغییر یافته سایبری است. شاید پرل هاربر به زودی اتفاق نیفتد : بیشتر محققان توافق نظر دارند که با توجه به وضعیت فعلی عوامل تهدید، حمله فاجعهآمیز روی زیرساختهای ملی بعید است. اما حملات در مقیاس کوچکتر نیز شاید خطرناک باشند. نفوذهای مکرر سایبری روزانه تأثیرات مخربی روی زیرساختهای آمریکا دارد.
لین معتقد است:
در 5 سال گذشته، سیاست محدودیت کارآمد نبوده است؛ هکرها به نفوذ در شبکههای ما ادامه دادهاند. و فرماندهی سایبری نمیخواهد فقط بنشیند و نظارهگر باشد. هیچکدام از افراد نظامی نمیخواهند فقط حالت تدافعی داشته باشند. بلکه آنها به دنبال حمله هستند و راهبرد جدید نیز نشان دهنده تمایل به حالت تهاجمیتر است.
برای اجرای مؤثر در این راهبرد جدید، فرماندهی سایبری باید موانع جدید سازمانی را برطرف کند. ژاکلین اشنایدر (Jacquelyn Schneider)، استادیار کالج جنگی نیروی دریایی آمریکا در این خصوص توضیح داد:
آنها میخواهند مانند فرماندهی عملیاتهای ویژه باشند، اما در حال حاضر فرماندهی سایبری به نظر همان سطح موفقیت را ندارد. آنها برای دستیابی به فناوری و اجرای قراردادها باید فرآیندهایی را تنظیم کنند. این امر شامل دستیابی به نرمافزار و دست و پنجه نرم کردن وزارت دفاع با آن است.
اشنایدر خاطرنشان کرد:
مدل خوبی وجود ندارد؛ بنابراین آنها باید همه این فرآیندهای نهادی را هنگام آماده بودن برای مقابله با تهدیدات ایجاد کنند.
علیرغم موانع یاد شده، پانتا تنظیمات جدید را برای تهدیدات فعلی مناسب توصیف کرد و گفت:
شما باید مقابله کنید. روسها در هر موردی – به عنوان مثال نفوذ در انتخابات ما – 2 بار فکر میکنند؛ آنها باید بدانند که کارشان عواقبی دارد.