بررسی برخی توافقات سایبری کشورهای جهان(بخش دوم)
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ برخی از توافقات سایبری جهان را به اختصار از سال 2011 تا سال 2021 برای مخاطبین گرامی یادآور می شویم.
-
سال 2020
استرالیا و آمریکا در این سال، توافقنامه آموزشی در فضای سایبری با یکدیگر امضا کردند. آمریکا در این توافقنامه متعهد شده است نیروهای استرالیایی را در زمینه دفاع سایبری و برگزاری رزمایشهای آمادگی در برابر حملات مخرب سایبری آموزش دهد. پیش از این نیز دو کشور در این زمینه، توافقاتی را با یکدیگر امضا کرده بودند.
تأکید اداره سایبری اتحادیه اروپا بر ضرورت همکاری با آمریکا: اداره سایبری اروپا که تحت نظر اتحادیه اروپا فعالیت میکند، در سال 2020 بر این نکته تأکید کرد که اتحادیه اروپا، باید با آمریکا در زمینه مقابله با حملات سایبری همکاری نزدیکتری داشته باشد. در این بیانیه، آمده است که اروپا به دلیل مواجهه گسترده با حملات سایبری باید با آمریکاییها در زمینه مقابله با این حملات، همکاری داشته باشد.
همکاری تاریخی ارتش آمریکا و استونی در زمینه تحقیقات دفاع سایبری: این دو کشور با عقد این قرارداد، متعهد شدند با یکدیگر در زمینه انتقال دانش و فناوری و همچنین توسعه تحقیقات در زمینه دفاع سایبری، همکاری گستردهتری داشته باشند.
همکاری کرواسی و آمریکا: کرواسی در این سال با عقد قراردادی 5 میلیون دلاری با ایالاتمتحده، از این کشور خواست تا یک مرکز عملیات امنیت سایبری در زاگرب، پایتخت کرواسی ایجاد کند و به این کشور در تأمین امنیت سایبری کمک کند.
قرارداد امنیت سایبری هند و رژیم صهیونیستی: در این قرارداد، هند و رژیم صهیونیستی متعهد شدند در زمینه مقابله با حملات سایبری مرتبط با بیماری کووید 19، با یکدیگر همکاری داشته باشند.
همکاری سایبری چین و روسیه برای حفاظت از اینترنت ملی: این دو کشور در این قرارداد، متعهد شدند با یکدیگر در زمینه کاهش نفوذ آمریکا در اینترنت جهانی و بومی سازی تجهیزات مورد استفاده در فضای مجازی، همکاری کنند.
همکاری سایبری رژیم صهیونیستی و یونان: در این سال، اداره ملی سایبری رژیم صهیونیستی و همچنین وزارت حاکمیت دیجیتال یونان، اقدام به انعقاد قراردادی در زمینه اشتراک گذاری اطلاعات کردند. این قرارداد، بندهای مختلفی از قبیل تلاش برای ایجاد پلتفرم مشترک سایبری، ایجاد کارگروههای آموزشی، افزایش تابآوری سایبری و ایجاد چارچوبهای بینش راهبردی در زمینه سایبری دارد.
گسترش همکاریهای سایبری امارات و رژیم صهیونیستی بعد از انعقاد پیمان ابراهیم: بعد از سال 2020 و توافق عادی سازی روابط رژیم صهیونیستی با رژیمهای امارات و بحرین، همکاریهای سایبری اماراتیها با اسرائیلیها تشدید شد و یکی از ابعاد این همکاریها، اشتراک گذاری اطلاعات حملات سایبری است. برخی پیشبینیها مدعی هستند که حجم تبادلات تجاری رژیم صهیونیستی با کشورهای حاشیه خلیج فارس در حوزه سایبری، به مبلغی بین 8 الی 15 میلیارد دلار در سال خواهد رسید که مبلغی قابل توجه است. به عنوان مثال، در حمله سایبری صورت گرفته به امارات توسط گروهی به نام سرو لبنان که منتسب به حزب الله لبنان بود، امارات به صورت رسمی اعلام کرد که با رژیم صهیونیستی در زمینه مقابله با این گروه همکاری میکند و اطلاعات به دست آمده در مورد این حمله و گروه مورد نظر را با اسرائیل، اشتراک گذاری کرده است. علاوه بر این، امارات به دنبال تقویت دیپلماسی سایبری خود با رژیم صهیونیستی و سایر کشورهای صاحب فناوری در جهان، از طریق برگزاری کنفرانسهای سایبری در این کشور است.
برگزاری کنفرانس سایبرتک اسرائیل در امارات و برگزاری رویداد مهم اکسپو در این کشور، نشان دهنده آن است که امارات به صورت فعالانه، در حال بهره برداری از مزایای دیپلماسی سایبری و تقویت ارتباط با سایر کشورهای جهان در زمینه فناوریهای نوین است. علاوه بر این، امارات اقدام به سرمایه گذاری گسترده در صنایع هایتک اسرائیل کرده است.
بعد از دیدار ماه مارس محمد بن زائد و بنیامین نتانیاهو، اماراتیها اعلام کردند که قراردادی 10 میلیارد دلاری برای سرمایه گذاری در اسرائیل را به امضا رساندهاند که شامل سرمایه گذاری در بخش آب و انرژی و سلامت و همچنین بخشهای مهمی نظیر بلاک چین، هوش مصنوعی و سایر فناوریهای نوظهور خواهد بود. در حقیقت اماراتیها از این طریق، سرمایه لازم برای رشد استارت آپ های اسرائیلی را فراهم خواهند کرد تا بعد از آن، این استارت آپ ها را به خدمت بگیرند و در صادرات محصولات آنها با رژیم صهیونیستی شراکت داشته باشند.
یکی دیگر از زمینههای همکاری اسرائیل و امارات در زمینه فناورانه، توسعه فناوریهای ضدپهپادی با بهره برداری از رادارهای سه بعدی است. امارات مدعی است ایران و ترکیه، تهدیدات پهپادی گستردهای علیه امارات هستند و امارات باید با کمک اسرائیل، خود را در برابر چنین تهدیدی مصون کند.
-
سال 2021
انجمن صلح پاریس ، در سال 2018 تأسیس شد و در سال 2021، اقدام به تشکیل انجمن دیگری به نام ندای پاریس برای امنیت و اعتماد در فضای سایبری کرد. بر اساس ادعای این انجمن غیر انتفاعی تا سال 2021، حدوداً هشتاد کشور به این انجمن پیوستهاند و هدف این انجمن، تلاش برای محکوم سازی اقدامات مخرب در فضای سایبری است. ظاهراً در زمان ترامپ، ایالات متحده روی خوشی به این انجمن نشان نمیداده است اما بعد از تعویض دولت و روی کار آمدن بایدن، آمریکا نیز به جمع این هشتاد کشور اضافه شده است.
اسرائیل و مراکش، با امضای توافقنامهای با یکدیگر، متعهد شدند در زمینه دفاع سایبری، تحقیق و توسعه سایبری و همچنین اشتراک گذاری اطلاعات، با یکدیگر همکاری کنند. به گفته ییگال اونا، رییس اداره ملی سایبری اسرائیل، این نخستین توافق نامه سایبری اسرائیل و مراکش، بعد از آغاز عادی سازی روابط بین دو کشور است.
اخیراً چین با تعدادی از کشورهای عربی، قراردادهای همکاری سایبری در زمینههای مختلف نظیر فناوری اینترنت نسل پنجم، هوش مصنوعی و برخی فناوریهای مختلف امضا کرده است. گرچه از محتوای این قراردادها اطلاعات زیادی در دسترس نیست، اما به نظر میرسد چینیها از این کار، به دنبال گسترش نفوذ خود در بین عربها و مقابله با تهدیدات احتمالی آمریکا و رژیم صهیونیستی، با بهرهگیری از تجهیزات کشورهای عربی است.
پیرو برخی توافقات قبلی بین جمهوری اسلامی ایران و دولت روسیه در سالهای قبل، در زمینه فضای سایبری، وزیر امور خارجه وقت ایران نیز در سفر به این کشور، با وزیر خارجه روسیه دیدار و گفتگو کرد و قرارداد جدیدی نیز در فضای سایبری بین دو کشور به امضا رسید. این قرارداد به منظور تبادل اطلاعات در زمینه فضای سایبری بین دو کشور، انتقال دانش و فناوری و همچنین آموزش و دفاع سایبری به امضا رسیده است.
امضای سه قرارداد همکاری سایبری بین سنگاپور و آمریکا: این دو کشور طی این قراردادها، متعهد شدند تا در زمینه پاسخ به تهدیدات آنلاین و همچنین اشتراک گذاری اطلاعات در حملات سایبری، با یکدیگر همکاری کنند. همچنین دو کشور با یکدیگر توافق کردند در زمینه اقتصاد دیجیتال نیز با هم همکاریهای مشترکی داشته باشند.
همکاری سهجانبه آمریکا، استرالیا و انگلستان در زمینه فضای سایبری: این سه کشور متعهد شدند با یکدیگر در زمینه اشتراک گذاری اطلاعات و تضمین امنیت شهروندان در برابر تهدیدات فضای سایبری، همکاری کنند.
همکاری سایبری اسرائیل و آمریکا در زمینه مقابله با باج افزارها:
در این قراردادها، رژیم صهیونیستی و آمریکا متعهد شدند در برابر حملات روز افزون باج افزاری به بخشهای مختلف، با یکدیگر همکاری و مشارکت کنند.
همکاری سایبری ترکمنستان و چین: وزارت امور خارجه ترکمنستان، در نوامبر 2021 اعلام کرد که طی قراردادی با دولت چین، به دنبال امن سازی فضای سایبری بینالمللی در برابر جرائم سایبری است.
همکاری سایبری ژاپن و ویتنام: ژاپن و ویتنام با عقد قراردادهای، متعهد شدند در برابر تهدیدات روز افزون چین، در زمینههای مختلف امنیت سایبری و دفاعی، با یکدیگر همکاری کنند.
همکاری سایبری عربستان و رژیم صهیونیستی: شرکت چک پوینت رژیم صهیونیستی، بهعنوان یکی از شرکای اصلی عربستان سعودی در پروژه هوشمند نئوم و ساخت شهرکی هوشمند برای این کشور به حساب میآید. سعودیها برای ساخت این شهرک، سرمایه گذاری 500 میلیون دلاری کردهاند.
همکاری امنیت سایبری رژیم صهیونیستی با بحرین و امارات: همکاری سایبری بحرین با رژیم صهیونیستی نیز بعد از حمله سایبری به آژانس امنیت ملی این کشور، وزارت کشور و تأسیسات آب و برق آن آغاز شد. بحرینیها این بار نیز اتهام این حمله را متوجه ایرانیها کردند. پس از این حمله در سال 2019، اسرائیل و شرکتهای وابسته به رژیم صهیونیستی، به کمک بحرینیها رفتند تا سامانههای آسیب دیده را بازسازی و در برابر حملات مجدد احتمالی، ایمن کنند.
طی ماههای اخیر و بعد از امضای پیمان ابراهیم، شرکتهای اسرائیلی حضور خود را در کشورهایی نظیر بحرین و امارات پررنگتر کرده و به دنبال آن هستند تا از ترس حملات سایبری ایران، قراردادهای امنیتی گستردهای را با این کشورها امضا کنند. بهتازگی وبسایت گلوبز، مدعی حضور شرکت ایکس ام سایبر (XMcyber) اسرائیل در بحرین و امضای قرارداد حفاظت سایبری با این کشور و همچنین امارات، در زمینه نفت و گاز و انرژی شده است.
در این خبر آمده است که تامیر پاردو (Tamir Pardo)، برای عقد این قرارداد و حفاظت از زیرساختهای نفت و گاز بحرین و امارات، به این کشورها سفر کرده است و این سفر و امضای قرارداد، تحت کنسرسیومی اجرایی میشود که توسط شرکت رافائل اسرائیل، هدایت خواهد شد. تامیر پاردو، از اعضای سابق سازمان جاسوسی اسرائیل (موساد) است و برای نخستین بار به صورت رسمی، وارد خلیج فارس میشود.
قرار است تا تجهیزات مختلفی از سوی استارت آپ تحت مدیریت او، به بحرینیها و اماراتیها داده شود تا آنها بتوانند با بهره برداری از این تجهیزات در برابر حملات سایبری ایران، از خود دفاع کنند.
همچنین این تجهیزات حفاظت زیرساختی در صنایع گاز و نفت و زیرساختهای مالی نیز مورد استفاده قرار بگیرند. ایکس ام سایبری اقدام به عقد قرارداد با شرکت اسپایر سولوشن کرده است که دفتر مرکزی آن در دوبی واقع شده است. ایکس ام سایبر، قرار است تا طی این قرارداد، نقشه جامعی از آسیب پذیری ها در این کشورها تهیه کرده و با همکاری با دولت این کشورها، نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نماید.
در مجموع ایکس ام سایبر، در همکاری با شرکت رافائل، با ایجاد کنسرسیومی قصد دارند تا نسبت به عقد قرارداد با کشورهای حاشیه خلیج فارس در زمینه نفت و گاز و زیرساختهای برق اقدام کنند. در این کنسرسیوم، شرکتهایی نظیر اسرائیل الکتریک، واترفال، ترپ ایکس سکیوریتی و رادیفلو نیز حضور دارند که هرکدام، جزو بزرگترین شرکتهای فناورانه در سرزمینهای اشغالی محسوب میشوند.
همکاری سایبری اسرائیل و اسلوونی: این قرارداد در زمینه امنیت سایبری و همچنین هوش مصنوعی امضا شده است. در حال حاضر، اسلوونی ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد و همین مسئله، میتواند زمینه ساز نفوذ گستردهتر رژیم صهیونیستی در کشورهای اروپایی در زمینه سایبری را فراهم کند.
دور جدید همکاریهای سایبری ایالاتمتحده و کشورهای عضو آسه آن: این نشست که دومین نشست همکاری کشورهای عضو آسه آن و ایالاتمتحده محسوب میشود، این بار به میزبانی آمریکا و اندونزی برگزار شد. دور قبلی این نشست در سال 2018 بود و در این نشست، کشورها در زمینه مقابله با تهدیدات سایبری با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.
پایان