بررسی برخی توافقات سایبری کشورهای جهان(بخش اول)
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ برخی از توافقات سایبری جهان را به اختصار از سال 2011 تا سال 2021 برای مخاطبین گرامی یادآور می شویم.
-
سال 2011
قرارداد همکاری هند و آمریکا: در این قرارداد، مرکز سرت هند و مرکز سرت آمریکا، با یکدیگر توافق کردند در زمینه مقابله اضطراری با حملات سایبری، همکاری کنند و همچنین اطلاعات مورد نیاز را با هم به اشتراک بگذارند.
-
سال 2015
در این سال، چین و ایالات متحده، بعد از مدتها تنش و درگیری در فضای سایبری، با یکدیگر توافق کردند تا منافع همدیگر را در فضای سایبری مورد تهاجم قرار ندهند.
این توافق بین باراک اوباما و شی جین پینگ منعقد شد و دو طرف متعهد شدند همدیگر را مورد تهاجم جاسوسی سایبری قرار ندهند ؛ توافقی که بعداً به صورت عملیاتی اجرایی نشد و آمریکا در سالهای 2016 و 2018، چین را متهم کرد که بر خلاف توافق انجام شده، حملاتی را علیه اهدافی در آمریکا انجام داده است. همچنین، بعد از آن، چین نیز آمریکا را به انجام حملاتی علیه منافع این کشور متهم کرد.
همکاری سایبری ایالات متحده و انگلستان: در این سال، دو کشور توافق کردند در زمینه تحقیقات دفاع سایبری و همچنین دفاع از زیرساختها در برابر حملات سایبری با یکدیگر همکاری کنند.
انعقاد قرارداد بین پلیس بینالملل (اینترپل) و شرکت NEC ژاپن: در پی این قرارداد، ژاپن و شرکت NEC متعهد شدند در زمینه راهاندازی و تجهیز مرکز جرم یابی دیجیتال با پلیس بینالملل همکاری کنند.
همکاری سایبری عربستان سعودی و آمریکا در زمینه آرامکو: بعد از حمله سایبری سال 2012 به شرکت نفت آرامکوی عربستان، آمریکایی ها به عنوان نخستین کشور یاری دهنده عربستان در زمینه بازیابی آرامکو، وارد عقد قرارداد با این کشور شدند و حضور سایبری خود را در عربستان تثبیت کردند.
-
سال 2016
همکاری آلمان و ایالات متحده آمریکا: آغاز همکاریهای این دو کشور در زمینه سایبری، در حقیقت به حدود سال 2008 میلادی بازمیگردد و در این سال، آلمان و آمریکا، قراردادی در زمینه امن سازی اطلاعات با یکدیگر به امضا رساندند. بعد از آن و در سال 2016، آمریکا اقدام به پاکسازی مطالب تبلیغاتی مرتبط با داعش، از سرورهای مستقر در آلمان کرد.
همکاری سایبری لیتوانی و لهستان: این دو کشور در این توافق متعهد شدند در زمینه تقویت امنیت سایبری زیرساختها در برابر حملات سایبری و همچنین اشتراک گذاری اطلاعات با یکدیگر همکاری کنند.
همکاری امنیت سایبری امارات و رژیم صهیونیستی: یکی از قدیمیترین قراردادهای همکاری اسرائیل با امارات در زمینه سایبری، به سال 2008 برمیگردد. در این سال، امارات متحده عربی با شرکت سوییسی AGT یک قرارداد همکاری امضا کرد.
این شرکت در زمینه اینترنت اشیاء فعالیت میکند. بعد از آن، این شرکت سوییسی، قرارداد مورد نظر را به شرکت اسرائیلی لاجیک (logic) واگذار کرد. در راستای همین قرارداد، تعداد زیادی از متخصصان اسرائیلی راهی امارات شدند تا بتوانند مفاد قرارداد را در این کشور اجرایی کنند.
نتیجه این قرارداد که به چشم شاهین (falcon eye) معروف بود، تکمیل یک سامانه نظارتی کامل تا سال 2016 بود. این سامانه نظارتی، شامل شبکهای از دوربینها، سنسورها و پلتفرمهای هوش مصنوعی بود که کنترل همه چیز از قبیل ترافیک و سایر تجهیزات نظارتی را بر عهده داشت.
همکاری سایبری آلمان و رژیم صهیونیستی در زمینه نانوتکنولوژی و امنیت سایبری: بخشی از این قرارداد، فراخوان برای تولید نرمافزارهای امنیت سایبری مؤثر است. همچنین در این قرارداد، دو طرف در زمینه تحقیق و توسعه امنیت سایبری نیز وارد قرارداد همکاری شدند.
-
سال 2017
همکاری سایبری رژیم صهیونیستی و آمریکا: در این قرارداد، رژیم صهیونیستی و ایالات متحده متعهد شدند در زمینه مقابله با اقدامات خصمانه در شبکههای داخلی، با یکدیگر همکاری کنند.
همچنین بر اساس این قرارداد، با بازیگران بد در فضای سایبری برخورد کنند. رویال بانک کانادا، یکی از ارکان این سرمایه گذاری در دانشگاه بن گوریون اسرائیل است.
-
سال 2018
قرارداد امنیت سایبری هند و آمریکا: در این قرارداد، مقرر شد که دو کشور در زمینه مقابله با حملات سایبری و حفاظت از زیرساختها در برابر این حملات، با یکدیگر همکاری و مشارکت داشته باشند.
قرار داد امنیت سایبری چین و استرالیا: در این قرارداد، دو کشور متعهد شدند در زمینه مقابله با حملات سایبری و دفاع از زیرساختها در برابر حملات مخرب سایبری، با یکدیگر همکاری داشته باشند.
قرارداد امنیت سایبری رژیم صهیونیستی، یونان و قبرس: در این قرارداد سه جانبه، سه کشور متعهد شدند در زمینه اشتراک گذاری اطلاعات سایبری و همچنین فعالیتهای عملیاتی، با یکدیگر همکاری کنند.
همکاری امنیت سایبری رژیم صهیونیستی و کانادا در بخش انرژی: بر اساس این قرارداد، دولت کانادا تصمیم گرفت با سرمایه گذاری در بخش تحقیقات سایبری رژیم صهیونیستی در زیرساختهای انرژی، به مقاوم سازی این زیرساختها در برابر حملات مخرب سایبری کمک کند.
همکاری سایبری رژیم صهیونیستی و ویتنام: مسئولان ویتنامی با بیان اینکه اسرائیل یکی از قویترین کشورهای جهان در زمینه امنیت سایبری است و ویتنام نیز قربانی حملات سایبری به زیرساختهای صنعتی محسوب میشود، با عقد قرارداد در زمینه امنیت سایبری، وارد همکاری سایبری با این رژیم شدند.
همکاری سایبری مونته نگرو و ایالات متحده آمریکا: به عنوان یکی از اعضای ناتو، طی سالهای اخیر، همکاریهای امنیتی گستردهای با ایالات متحده در زمینه امنیت سایبری آغاز کرد.
یکی از قراردادهای امضا شده بین این دو کشور در سال 2018 و در زمینه اشتراک گذاری اطلاعات و همکاریهای عملیاتی گسترده بین دو طرف بوده است. مونته نگرو از سال 2017 به ناتو پیوست و بلافاصله تلاش کرد در زمینه دفاع سایبری، به دنبال متحدی راهبردی نظیر ایالات متحده باشد.
-
سال 2019
همکاری روسیه و چین در زمینه وضع قوانین بینالمللی سایبری؛ روسیه و چین همکاریهای گستردهای را برای وضع قوانین بینالمللی سایبری از طریق سازمان ملل متحد و پایان دادن به یکجانبهگرایی ایالاتمتحده در فضای سایبری را آغاز کردند.