برآورد تهدیدات سایبری اسرائیل (قسمت یازدهم)
گسترش آموزشهای سایبری در رژیم صهیونیستی
وزارت آموزشوپرورش اسرائیل قصد دارد آموزش مهارتهای سایبری را از قبل از دانشگاه شروع کند تا بهنوعی از سرمایههای نوجوان خود برای اهداف متعالیتر استفاده کند. بنیامین نتانیاهو در جریان اجلاس سایبرتک 2017 اعلام کرد که ایجاد یک مرکز ملی برای تحصیلات سایبری و آموزش علوم این زمینه به جوانان، در اولویتهای دولت قرار دارد و یک اصل کلیدی در این زمینه محسوب میشود. این مرکز جدید، قرار است تا طی پنج سال آینده، شش میلیون دلار بودجه دریافت کند.
اسراییل با تمرکز روی آگاهی بخشی و آموزش مسائل سایبری از سطوح پایهای، در پی این است که نخبگان خود در این عرصه را از مراحل کودکی پرورش دهد. این مسئله، به حدی است که در میان دختران، تحت عنوان برنامه «سایبر گرلز»، مطرح میشود.
گرین لوتام (Garin Lotam)
این برنامه مشابه گرین تزابار (Garin Tzabar) عمل میکند که یهودیان مهاجر به اسرائیل ضمن خدمت دوساله در ارتش، برنامهای ششماهه مرکب از دورههایی در رابطه با تاریخ و فرهنگ اسرائیل و دورههایی در رابطه با مسائل کامپیوتری که توسط متخصصان واحد رایانه ارتش اسرائیل ارائه میشود، میگذرانند و از ماه مارس 2018 وارد کار میشوند. تعداد ابتدایی جذب این نیروها، 30 نفر بیان شده است.
جامعه هدف این پروژه دانش آموزان دبیرستانی است که بیشترین علاقهمندی را به فعالیتهای سایبری نشان میدهند. این پروژه با همکاری اداره ملی سایبری و چند موسسه داخلی بنیانگذاری شده است و هدف آن تربیت و آمادهسازی دانش آموزانی است که پتانسیل فعالیتهای هکری را دارند و بیشتر دانشآموختههای این دوره در ارتش مشغول به کار میشوند.
ماگشیمیم یک واحد تغذیهکننده نیروهای متخصص برای واحد 8200 اسرائیل است. البته این به معنای این نیست که هر کسی در این مرکز مشغول به تحصیل میشود به استخدام 8200 درمیآید ولی بیشتر نیروهای متخصص این مرکز به استخدام 8200 ارتش درمیآیند.
این پروژه با همکاری دفتر ملی سایبری و دفتر دانشمندان ارشد اسرائیل اجرایی شده است.
هدف اصلی: پیشبرد تحقیق و توسعه و کارآفرینی در زمینه امنیت سایبری، بهمنظور حفظ و تقویت پتانسیل رقابتی صنایع سایبری اسرائیل در بازارهای جهانی است. این پروژه سه ساله با سرمایهگذاری 25 میلیون دلاری آغاز شده است.
این پروژه میتواند نقش خطرناکی را در توسعه زیرساختهای حیاتی بر پایه صنایع اسراییلی داشته باشد که میتواند ورود این صنایع، تهدیدی مهم برای جمهوری اسلامی به شمار رود.
سناریوهای خطرناک درنتیجه توسعه صنایع سایبری اسراییل:
- قراردادن کدهای مخرب و بهاصطلاح بمب منطقی در این صنایع که ممکن است بعضاً در زیرساختهای حیاتی به کار رود.
- قراردادن بک دور یا همان درب پشتی در محصولات که امکان نفوذ و جاسوسی را فراهم میآورد.
- وابستگی اقتصادی و درنتیجه استعمار سایبری: اسراییل با صدور محصولات خود، خصوصاً به مناطقی که نیازمند تسلیحات سایبری هستند (مانند عربستان) آنها را نیازمند این محصولات کرده و بهشدت وابسته میکند؛ درنتیجه حتی ممکن است آسیبپذیریهایی را نیز در تولیدات خود قرار دهد و برای رفع این آسیبپذیریها مجدداً کشور خریدار را وادار به معامله با این رژیم کند.
مهمترین راهبردهای سایبری اسرائیل در زمینه علمی را میتوان بهطور خلاصه اینطور عنوان کرد:
- ارتباط علمی با شرکتهای معتبر جهانی از طریق پروژههای تحقیقاتی مشترک.
- راهاندازی مراکز تحقیقاتی در سرتاسر جهان
- بازگشایی مراکز تحقیقاتی شرکتهای چندملیتی در دره سیلیکون
- راهاندازی رشتههای دفاع سایبری و امنیت سایبری در دانشگاههای معتبر
- تدریس مهارتهای سایبری در مقاطع دبیرستان و ابتدایی.
یکی از بسترهایی که اسراییل، وارد عرصه هوشمند سازی آن شده است، صنعت حمل و نقل است. درنتیجه باید بسیار مراقب ورود تجهیزات و زیرساختهای این عرصه در کشور شد تا از واردات محصولات اسراییلی در حوزه حمل و نقل هوشمند جلوگیری شود؛ زیرا، این رژیم با حرکت بر اساس اصل گمنامی، امکان دارد راههای نفوذ و احیاناً تخریب این زیرساختها را برای خود باز بگذارد.
شایان ذکر است مدتی پیش کابینه نتانیاهو با بودجه 66 میلیون دلاری برای برنامه توانمندسازی صنایع هوشمند حملونقل اسرائیل موافقت کرد. بنا به گفته نتانیاهو هدف از اجرای این طرح مطرح کردن صنعت اسرائیل در زمینه حملونقل بهعنوان پیشگام و پیشبینی رشد سهم بازار این صنعت به حجم 7 هزار میلیارد دلار تا سال 2030 است.
یکی از خطرهای رشد صنعت حمل و نقل هوشمند برای جمهوری اسلامی ایران، توسعه نرمافزارهای مبتنی بر این صنعت مانند «Waze» و «Mobileye» است. بهعنوانمثال نرمافزار waze با نشان دادن مسیرهای مختلف برای کاربر، میتواند در زمانی که اسراییل میخواهد تجمعی از آشوبگران را ایجاد کند، یک مسیر را به همه کاربران نشان داده و آنها را به آن سمت سوق دهد. این برنامه قصد دارد دختران 15 تا 16 ساله اسرائیلی که استعداد آموزشهای سایبری دارند را شناسایی کرده و با آموزشهای لازم، آنها را به یک متخصص سایبری تبدیل نماید. این طرح، با مشارکت شرکت آمریکایی صنایع دفاعی لاکید مارتین، در حال اجرا است.