برآورد تهدیدات سایبری اسرائیل (قسمت نهم)
قابلیت های ممانعت(پیشگیری)
اویاتار ماتانیا، رئیس دفتر ملی سایبری اسراییل، اعلام کرده بود، از سال ۲۰۱۲، برنامه نظارت سایبری برای تضمین حفاظت از زیرساختها اجرا شده است و به همین دلیل، حملات سایبری که به اسراییل میشود، موفقیتآمیز نیست. نداف آرگامان، مدیر سرویس امنیتی شین بت در رژیم صهیونیستی، نیز در اجلاس سایبرویک 2017 مدعی شد این رژیم، قابلیت این را داشته که سیستم پدافندی پیشگیرانه را ایجاد کرده است. همه اینها نشان میدهد اسراییل، راهبرد پدافند عامل سایبری را پیش گرفته است.
قابلیت مغلوب سازی (پیش دستانه)
نداف آرگامان، همچنین مدعی شد این رژیم از این به بعد، در عملیات تهاجمی سایبری مشارکت خواهد داشت. این سیاست را آمریکا و انگلیس نیز در پیشگرفتهاند. این نکته به معنای عزم این رژیم برای آفند سایبری است. در حقیقت رویکرد حملات پیشدستانه، عنوانی است که این رژیم میخواهد برای خفه کردن یک عملیات سایبری در نطفه، از آن استفاده کند. این رویکرد، در بیان وی در اجلاس سایبرویک امسال ذکر شد. اگر اسراییل این موضوع را عملی کند، میتواند به بهانههای گوناگون و ادعاهای اثبات نشده، حملات سایبری را با نام تأمین امنیت ملی و پیشگیری از حمله، علیه کشورمان آغاز کند.
قابلیت پاسخ متقابل
نامبرده، در اجلاس یادشده اعلام کرد، اسراییل، نهتنها در برابر هکرها دفاع میکند بلکه به آنها حمله نیز میکند. البته این جمله به نحوی میتواند بهاحتمال پاسخ متقابل سایبری نیز تفسیر شود. هرچند وی در ادامه صحبتهای خود سخن از یادگیری الگوی هکرها به میان آورد و ادعا کرد اسراییل توانایی اقدامات متقابل در برابر هکرها را دارد و اگر هکری اقدام به عملیات سایبری علیه این رژیم کند، با پاسخ متقابل اسراییل روبهرو خواهد شد.
قابلیت هشداری
مقامات رژیم صهیونیستی در سخنرانیهای مختلف بر این نکته پافشاری میکنند که حملات سایبری با پشتوانه دولتی علیه این رژیم صورت میگیرد و عمده آنها نیز از ناحیه ایران، حزبالله و حماس است. البته این مطلب، در حالی بیان میشود که برخی از همین مقامات در جای دیگر، مدعی هستند اسراییل، توانایی بالایی در خنثیسازی عملیات دشمن دارد. به نظر میرسد یکی از اهداف آنها از ایجاد اینگونه فضاسازیها—که البته تنها دلیل این فضاسازیها محسوب نمیشود- به وجود آوردن سطحی از هشدار و آمادگی در مردم و شرکتهای دولتی و خصوصی است. البته این قابلیت در اسراییل- به اعتراف اویاتار ماتانیا- دارای ضعف نیز هست و معتقد است «در حال حاضر، بسیاری از ما، استقامت لازم در این زمینه را نداریم و نکات امنیتی در برابر تهدیدات سایبری، بهخوبی تنظیم نشدهاند.» وی در جایی دیگر میگوید «عموم مردم، اغلب در بیخبری از اطلاعات این حملات به سر میبرند و اطلاعات برحسب نیاز، در اختیار عموم قرار میگیرد. شما باید در تمامی مواقع، دقت کنید و نسبت به حوادث، هوشیار باشید. اینیک نبرد دشوار و پیچیده است.» درنتیجه، آنچه اسراییل از آن نگران است، نبود آمادگی و هشیاری هنگام وقوع حملات سایبری در میان مردم است. هرچند وی مدعی است دولت اسراییل، از توانایی بالایی برای کنترل و دفع حملات دارد.
یکی از دلایل نگرانی اسراییل و تلاش برای ایجاد سطح هشدار سایبری، ارسال پیامهای تهدیدآمیز از سوی مخالفان این رژیم و عملکرد فعالان در شبکههای اجتماعی علیه رژیم یادشده است. این مطلب به حدی مهم است که گدی آیزنکوت، رئیس ستاد مشترک اسراییل، از آنها بهعنوان نگرانیهای خود یادکرده است. به همین دلیل، مقامات این رژیم، نسبت به اهمیت جنگ شناختی در شبکههای اجتماعی، نفوذ به انتخابات و تهدید ایمیلهای آلوده برای سربازان ارتش، هشدار دادهاند. در حقیقت اسراییل در حال هشدار نسبت به فعالیتهای تروریستی (البته بهزعم خود) در شبکههای اجتماعی است.
شاهد دیگر بر تلاش اسراییل برای ایجاد قابلیت هشداری و آمادگی در برابر حملات، این است که این رژیم بهشدت نسبت به حملات سایبری به انتخابات و همچنین شبکه آب این رژیم توجه دارد. این موضوع در قسمتهای بعدی بررسی میشود.