برآورد تهدیدات سایبری اسرائیل (قسمت دوازدهم)
ایجاد سامانه آموزشیار سایبری در اسراییل
دانشگاه آریل رژیم صهیونیستی، در چند سال گذشته اعلام کرد نوعی سامانهی فنی را -که تولید شرکت صنایع دفاع البیت سیستمز (Elbit Systems) این رژیم است- به کار گرفته است. این سامانه «آموزشیار سایبری»(Cyber Instructor) نام دارد؛ سامانهای که حملات را با سناریوهای متفاوت، شبیهسازی کرده و به دانشجویان، راههای کنترل و دفاع در برابر حملات سایبری را نشان میدهد. این حملات شبیهسازیشده، متناسب با نوع سازمان یا شرکت متفاوت خواهد بود.
سابقه برگزاری رزمایشهای دفاع سایبری
رژیم صهیونیستی در چند سال اخیر، رزمایشهای گوناگونی را در حوزه دفاع سایبری برگزار کرده است. در برخی از این رزمایشها، یک ماکت شهر به نام «سیم سیتی» ایجاد میشود که مأموریتهای مختلف سایبری را در آن تمرین میکنند. این ماکت شهر دارای یک قطار، فرودگاه، نیروگاه هستهای، نیروگاه برق و سایر زیرساختهای حیاتی یک شهر مدرن است. هرکدام از اینها یک ناظر کنترلکننده و سیستم دریافت اطلاعات دارد که میتواند موردحمله و سرقت قرار بگیرد. اگر چنین حملاتی در زندگی واقعی به این زیرساختها صورت بگیرد، نتایج اسفباری را میتواند در پی داشته باشد. سناریوی این رزمایش اینگونه است که یک نفر در این شهر حملهای را شروع میکند و بهعنوانمثال قطار را از خط خود خارج میکند. حملهکنندگان میتوانند یک نیروگاه هستهای را خاموش کنند. موشکهای دفاعی نیز میتوانند سرقت شوند و از آنها برای حمله به شهرها استفاده شود. نزدیک این ماکت شهر دو رایانه وجود دارد. یکی از آنها برای تولید ویروس است تا از این طریق وارد رایانههای دیگر شوند و اطلاعاتی را که در مورد اهدافشان است، استراق سمع کنند و رایانهی دیگر، همان قربانی این حمله است.
علاوه بر مورد فوق، رزمایش دفاع سایبری دیگر در سال 94، توسط ارتش اسراییل برگزار شد که شرکتکنندگان، حملاتی را علیه شبکههای ارتباطی، دفاعی و ظرفیتهای آفندی رقیب انجام میدادند. در این رزمایش، شرکتکنندگان، مسیر عملیاتی خود را از جایگاه دفاع به حمله تغییر میدادند تا بتوانند سرعت جلوگیری از حوادث قبل از روی دادن آنها را تمرین کنند.رزمایش دیگری نیز از سوی ارتش اسراییل در سالهای گذشته برگزار شد که «Olympus» نام داشت. در این رزمایش سربازان سعی داشتند به مسائلی مانند جاسوسی سایبری، هک شبکه و ... پاسخ دهند. این رزمایش با هدف سنجش میزان تواناییها در حوزهی دفاع سایبرنتیک، برگزار شد.
سال گذشته نیز رسانههای رژیم صهیونیستی از مشارکت نیروی هوایی این رژیم به همراه نیروی هوایی پاکستان و امارات متحده عربی در رزمایش اخیر آمریکا خبر دادند که در صحرای نوادای برگزار شد. وجه تمایز این رزمایش که ادامه مجموعه رزمایشهای پرچم قرمز (Red Flag) در آمریکا بود، پررنگتر شدن نقش عملیات سایبری در آن بود. یکی از اهداف این رزمایش، تمرین از کار انداختن سامانههای تدافعی دشمن در پی حملات سایبری، بود.
جدیدترین رزمایش اسراییل در حوزه سایبری و جنگال
ارتش رژیم صهیونیستی در نظر دارد این تمرین گسترده نظامی و سایبری را با محوریت شبیهسازی جنگ با حزبالله لبنان برگزار کند. بر اساس اطلاعاتی که منابع نظامی اسرائیلی منتشر میکنند، در این رزمایش گسترده، هزاران نیروی اسرائیلی مشارکت خواهند داشت.
این رزمایش « Light of the Grain»، نام دارد و ترجمه لفظی آن، عملیات «نور غلات » است؛ نامی که هنوز توجیهی برای آن ارائه نشده است. برخی منابع، از آغاز این عملیات در سپیدهدم روز سهشنبه (14 شهریور) خبر میدهند و هیچ تاریخ دقیقی برای آن عنوان نکردهاند؛ اما به نظر میرسد با توجه به تاریخ انتشار خبر (اواخر روز سهشنبه،14 شهریور،5 سپتامبر)، این رزمایش از همین روز آغاز شده باشد. این رزمایش، مدتزمانی بین 10 روز الی 20 روز خواهد داشت که البته مدت دو هفته نیز برای آن ذکر میشود. از نکات قابلتوجه، فعالیت نیروی دریایی و هوایی رژیم صهیونیستی در این رزمایش است که در کنار واحد عملیات سایبری ارتش اسرائیل حضور دارند. این رزمایش، نخستین رزمایش بزرگمقیاس با شبیهسازی عرصه سایبری است که در آن، واحدهای جنگ الکترونیک و دفاع شبکهای نیز حضور دارند. خبرگزاری تایمز اسرائیل، مدعی است که در این رزمایش، نبردهای سایبری با حزبالله لبنان، چهره پررنگ و متفاوتی دارد.
تحلیل مسئله رزمایشهای اسراییل و تهدیدات آنها
نتیجهای که از این رزمایشها به دست میآید این است که اسراییل، به ممارست در حوزه پدافندی و آفندی در فضای سایبری در رزمایشها فکر میکند. در حقیقت اسراییل-که داعیه کنترل و مقابله با حملات سایبری و رهبری در امنیت سایبری جهان و صدور محصولات امنیتی را دارد- اگر قربانی تهاجمات سایبری واقع شود، بازار محصولات خود را از دست خواهد داد.
موضوع دوم، اسراییل از گسترش فعالیتهای منطقهای ایران و لبنان در مرزهای خود، بهشدت احساس خطر میکند. به دلیل اینکه رژیم صهیونیستی، حوزه سایبری را یکی از قلمروهای نبرد میداند، نیاز دارد تا هرچه بیشتر در زمینه پدافند سایبری نسبت به زیرساختها و ادوات نظامی خود بکوشد. یکی از نگرانی مقامات این رژیم، حملات سایبری علیه زیرساختهای آب است. (در قسمت منافع در خطر اسراییل توضیح خواهیم داد و منبع آن را نیز در همانجا ذکر میکنیم.) از دیگر مواردی که ممکن است مسئولان آنها، به فکر تقویت قدرت دفاعیاش باشد، مسئله اختلال در موشکها است. البته رژیم صهیونیستی بهاحتمال خیلی قوی، تمرینهایی را در حوزه حمله سایبری به موشکهای ایران، انجام خواهد داد.
نتیجه اینکه تهدیدات سایبری نسبت به موشکها، یکی از مواردی است که بهاحتمال در سال آینده از سوی آمریکا و اسراییل صورت میگیرد. این موضوع ازآنجا تقویت میشود که بارها در رسانهها سخن از حمله سایبری آمریکا به موشک کره شمالی و اختلال در پرتاب آن شنیدهایم. در دورانی که استاکسنت علیه تأسیسات نطنز به کار رفت، علیه کره شمالی نیز بهرهبرداری شد. به همین دلیل هنگامیکه تهدید سایبری نسبت به یک موضوع در کره شمالی (مثلاً حوزه موشکی) از سوی رسانههای آمریکا و اسراییل بیان میشود، باید وقوع همان تهدید را درباره ایران نیز محتمل دانست. همانطور که اسراییل، نگران گسترش فعالیتهای هستهای ایران بود و با همکاری آمریکا، ویروس استاکسنت را علیه این تأسیسات به کار برد، این بار نیز ممکن است در حوزه موشکی- که از اولویتهای نگرانی آمریکا و اسراییل است- حمله سایبری را ترتیب دهد تا بهطور خاموش و بدون پذیرش هیچگونه مسئولیتی، روند رشد توان موشکی ایران را متوقف کند. البته ممکن است این حمله، از سوی نائبان اسراییل انجام شود تا این رژیم مسئولیت هیچچیزی را به دوش نگیرد.