بحران در جامعه اطلاعاتی آمریکا و تأثیر بر روابط با اسرائیل
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ کارشناسان معتقدند که جامعه اطلاعاتی آمریکا با سطح جدیدی از بحران در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ روبرو شده است.
اورشلیم پست معتقد است که روابط اطلاعاتی اسرائیل و آمریکا تاکنون با وجود تهدیدات بزرگ روی دفتر مدیر اطلاعات ملی، سازمان سیا و مركز ملی مبارزه با تروریسم در آمریكا (NCTC) محافظت شده است. تنش میان ترامپ و جامعه اطلاعاتی ایالات متحده موضوع جدیدی نیست؛ اما این بار، سطوح جدیدی دارد و ماه گذشته با اخراج مایکل آتکینسون (Michael Atkinson)، بازرس کل سازمان اطلاعات، جوزف مکگوآیر (Joseph Maguire)، مدیر اطلاعات ملی و راسل تراورز (Russell Travers)، مدیر مركز ملی مبارزه با تروریسم شدت بیشتری گرفت.
از همان ابتدا ترامپ به دلیل نتیجهگیری مبنی بر کمک روسیه به او در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال 2016 با جامعه اطلاعاتی در جنگ بود. درست قبل از مراسم تحلیف، یک روزنامهنگار اسرائیلی گزارش داد كه مقامات اطلاعاتی ایالات متحده در یك تاریخ نامعین به همتایان اسرائیلی خود هشدار دادهاند :
«مراقب اشتراک اطلاعات با دولت جدید باشید، زیرا خطر احتمالی انتقال اطلاعات به روسیه و سپس وارد شدن به ایران وجود دارد.»
کمی بعد، گزارشهای مشابهی درمورد مشکلات احتمالی با انگلیس، استرالیا و سایر کشورهایی مطرح شدند که اطلاعات خود را با آمریکا به اشتراک میگذارند.
در ماه فوریه 2018، سوزان رایس (Susan Rice)، مشاور امنیت ملی دولت اوباما بهصورت رسمی تأیید کرد که تیمش در مورد اشتراک اطلاعات محرمانه با تیم انتقال ترامپ به دلیل نگرانی درخصوص ارتباط با روسیه مشکوک است.
این واقعیت که ترامپ اطلاعات اسرائیل را در ماه می سال 2017 افشا کرد و همچنین سخنرانی تامیر پاردو (Tamir Pardo)، رئیس سابق موساد در فوریه 2018 دراین خصوص نشان میدهد که شواهد کافی در مورد احتیاط سازمان سیا و موساد از اشتراک اطلاعات با رئیس جمهور آمریکا وجود دارد.
وقتی جامعه اطلاعاتی به این نتیجه رسید که ایران توافق برجام را در سال 2015 قبول کرده است و سپس اعلام کردند که پیام «مأموریت انجام شد» از سوی ترامپ در مورد مذاکرات با کره شمالی و همچنین چندین مسئله مهم دیگر امنیت ملی زودهنگام بوده است، ترامپ با آنها وارد جنگ شد؛
اخیراً، ترامپ مقامات ارشد اطلاعاتی آمریكا را یا به دلیل هشدار دادن به كنگره درباره اقدامات جدید نفوذی روسیه برای كمك به ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 (مگوایر) یا به خاطر ایفای هر كاری در تلاش ناموفق خانه نمایندگان برای از بین بردن وی (آتکینسون) اخراج كرد.
هنگامی که ریچارد گرنل (Richard Grenell )، شخصی با داشتن تجربه دولتی و بدون تجربه اطلاعاتی جایگزین مگوایر شد، بسیاری در جامعه اطلاعاتی هشدار دادند که ترامپ تجزیه و تحلیل اطلاعاتی را با نتیجهگیریهایی در راستای عقاید خود و از پیش تصویب شده انجام میدهد.
با اخراج آتکینسون، بازرس کل سابق اطلاعات مورد تحسین سایر مقامات اطلاعاتی و بازرسان کل قرار گرفت. حتی چند مقام ارشد جمهوریخواه نیز با تردید درمورد اخراج او، اظهار داشتند که این مقام آمریکایی علیه ترامپ تحریک نکرده و صرفاً نقش وی را طبق قانون، گماشتهای عنوان کردند که براساس دستورات رئیس جمهور به روابط اوکراین پرداخته است. بار دیگر، اعضای اطلاعاتی آمریكا و منتقدان سیاسی ترامپ نگران هستند كه وی قصد سوءاستفاده از قدرت خود و نفاق انداختن را دارد.
مکگوآیر تجربه بیشتری نسبت به گرنل داشت، اما زمانی که با ترامپ رابطه خوبی داشت، از سوی دموکراتها متهم به تأخیر در شکایت از طرف اوکراین شد. شاید اگر او در مورد عملیات نفوذ سایبری روسیه برای کمک به ترامپ در سال 2020 از کنگره اطلاعاتی را محفوظ نگاه میداشت، میتوانست شغل خود را حفظ کند.
به دنبال افشای اطلاعاتی اسرائیل در ماه می سال 2017 و افشای تنش میان برخی مقامات در موساد در ماه فوریه 2018 درخصوص اعتماد به ترامپ، دَنی یاتوم (Danny Yatom)، مدیر سابق موساد به اورشلیم پست گفت که امیدوار است ترامپ و تیمش از اتفاقات و آشوب پیش آمده درس عبرت گیرند.
یاتوم اعلام کرد :
«در ایالات متحده و کشورهای دیگری مانند اسرائیل که اطلاعات خود را با آمریکا به اشتراک میگذارند، اگر ترامپ دوباره اعتماد اسرائیل را نقض کند، نگرانی درمورد افتادن اطلاعات حساس در دست روسها وجود دارد.»
با وجود همه این موارد، اورشلیم پست اخیراً تأیید كرد كه همكاری موساد و سیا علیرغم همه مشکلات داخلی آمریكا تحت تأثیر قرار نگرفته است.
به گفته کارشناسان، اگرچه اطلاعات مربوط به روسیه و برخی مسائل دیگر شاید جنبه سیاسی داشته باشند، روابط موساد با جینا هاسپِل (Gina Haspel)، رئیس سازمان سیا بسیار محکم است و او – بسیار بیشتر از برخی مقامات اطلاعاتی – نقشی کلیدی برای اسرائیل ایفا میکند. برخی مقامات نیز خاطرنشان كردند كه گرِنل فارغ از جایگاهش در سیاستهای ایالات متحده، سابقه طرفداری از اسرائیل و ضدایرانی دارد که با اولویتهای قدس همراه است.
درنهایت، یوسی کوهِن (Yossi Cohen)، رئیس موساد رابطه ویژهای با مایک پومپئو (Mike Pompeo)، وزیر امور خارجه آمریكا به دلیل نقش سابقش به عنوان رئیس سازمان سیا دارد. در مجموع، محققان معتقدند که حتی با ایجاد سطوح جدید در حوزه اطلاعاتی ایالات متحده در آینده نزدیک، خدشهای در روابط اسرائیل و آمریکا وارد نخواهد شد.