بازگشت آمریکا به سطح ماه با اخذ تصمیمی پرریسک
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان ؛ حدود یک هفته پیش ناسا به شرکت اسپیس ایکس متعلق به ایلان ماسک یک قرارداد ۲.۹ میلیارد دلاری جهت ساخت یک فرودگر قمری برای پروژه در دست ساخت آرتمیس درماه اعطا کرد. ناسا در تصمیمگیری برای اسپیس ایکس، به پیمانکارهای Dynetics و Blue Origin توجهی نکرد. شرکت Blue Origin اکنون این تصمیم را به چالش می کشد. شرکت موشکی جف بزوس (Jeff Bezos) ادعا کرد که ناسا این قرارداد را به نادرست به رقیب خود اعطا کرده است.
سخنگوی Blue Origin گفت:" ناسا یک درخواست نادرست برای برنامه سیستم فرود انسانی اجرا کرده و تیرهای دروازه را در آخرین دقایق جابجا کرده است. به گفته خود ناسا این سازمان تصمیمی با ریسک بالا اتخاذ کرده است. تصمیم آنها فرصت را برای رقابت ازبینمیبرد، اساس تامین تدارکات را محدود میکند و علاوه بر ایجاد تأخیر، بازگشت آمریکا به ماه را نیز به خطر میاندازد."
ناسا در طول تاریخ چندین پیمانکار را اتخاذ کرده است. این سازمان این راهبرد را استفاده میکند تا اگر یک سازمان نتوانست پروژه ای را به موقع تحویل دهد از خود محافظت کرده و در رقابت باقی بماند. به همین دلیل ناسا هنگامی که قرارداد اولیه فرودگر قمری را سال گذشته اعطا کرد، شرکتهای SpaceX , Blue Origin و Dynetics را انتخاب کرد.
مدیرعامل Blue Origin در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت:" ناسا به طور کلی در دستیابی به مهارت به ویژه در ماموریت های برجسته خود مانند بازگشت آمریکا به سطح ماه بسیار ماهر است. ما احساس کردیم که این خطا ها نیاز به رفع و اصلاح دارند. ما فرصتی برای تجدید نظر پیدا نکردیم و این اساسا ناعادلانه است."
با توجه به اینکه اسپیس ایکس انتخابی با ریسک بالا است، برنامهای که این قرارداد را به دست آورد استفاده از سفینه در حال توسعه Starship برای انتقال فضانوردان به ماه است. تا کنون بسیاری از آزمایشهای پرواز این شرکت با انفجارهای آتشین به پایان رسیده است.
به هر حال هنگامی که ماموریت Crew-2 ناسا در ایستگاه فضایی بینالمللی قرار گرفت، شرکت اسپیس ایکس موفقیت چشم گیری را با هر دو موشک Falcon 9 Crew Dragon خود به دست آورد و این دو موفقیت به چند نقطه عطف مهم برای این شرکت تبدیل شدند
قابل توجه است که Blue Origin دومین شرکت وابسته به بزوس است که با دولت ایالات متحده وارد مشاجره می شود. آمازون سال گذشته با استناد به نظرات رئیس جمهور قبلی یعنی دونالد ترامپ یکپارچگی معامله JEDI محاسبات ابری ۱۰ میلیارد دلاری که وزارت دفاع به مایکروسافت اعطا کرده بود را به چالش کشید و پس از یک سری تحقیقات داخلی در نهایت وزارت دفاع همچنان به تصمیم خود پایبند ماند.