ایجاد مراکز داده بر پایه DNA توسط مایکروسافت
با توجه به گسترش روزافزون دادههای تولید شده توسط دستگاههای مختلف، فضای بیشتری برای ذخیرهسازی آنها موردنیاز است؛ زیرا نمیتوان همهی سطح زمین را به ساخت مراکز داده غولپیکر اختصاص داد. یکی از روشهای مقابله با این چالش استفاده از ظرفیت DNA است. برای نمونه شرکت مایکروسافت از مدتها قبل اعلام کرده بود روی ایجاد یک مرکز داده، خدمات ابری و نوع جدیدی از سامانههای ذخیرهسازی بر پایه DNA تحقیق میکند.
مایکروسافت به تازگی اعلام کرد با همکاری پژوهشگران دانشگاه واشنگتن موفق شده است اولین سیستم ثبت اطلاعات کاملاً خودکار را بر پایه DNA ایجاد کند.
پژوهشگران در زمان آزمایش دستاورد خود، موفق شدند بهصورت کاملاً خودکار، کلمهی «Hello» را در رشتههای DNA رمزنگاری کرده، مجدداً آن را به دادههای دیجیتالی تبدیل کنند.
لوییس سیز (Luis Ceze)، استاد دانشگاه واشنگتن گفت:
ابزار بالا نشان داد، امکان ایجاد سیستمهای خودمختار پایان به پایان (end-to-end) ذخیرهسازی بر پایه DNA وجود دارد.
سیستم یاد شده به منظور تبدیل دادههای دیجیتالی به شیمیایی از نرمافزاری خاص استفاده میکند. به علاوه از مواد شیمیایی به کار رفته در این ابزار نیز، به منظور ایجاد قطعات کوچک DNA بهره گرفته میشود.
محققان شرح دادند عملکرد سامانه یاد شده، به ذخیرهسازی حجم عظیمی از دادهها در بسترهای ابری شباهت دارد.
کارین استراوس (Karin Strauss)، افزود:
هدف نهایی ما تولید سیستمی است که از دیدگاه کاربر نهایی، به بسترهای ذخیرهسازی ابری اطلاعات شباهت دارد. خدماتی که در آن بیتها ارسال و ذخیره شده و تا زمانی که کاربر نخواهد ظاهر نمیشوند.
استراوس ادامه داد:
ما هماکنون در مرحلهی تحقیقاتی قرار داریم. اقدام یاد شده یک تمرین مهندسی برای درک چالشهای مرتبط با ایجاد سامانههای هیبردی الکترونیکی-مولکولی بود.
مزیت ذخیرهسازی اطلاعات در DNA، تنها به افزایش میزان تراکم اطلاعات در مقایسه با روشهای دیگر محدود نیست؛ بلکه با بهرهمندی از این رویکرد، میتوان دادهها را تا دهها هزار سال حفظ کرد.