انویدیا هم پشتیبانی از قابلیت Resizable-BAR را شروع کرد
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان ؛ AMD هم چندی پیش و قبل از انویدیا این قابلیت را با نام SAM معرفی کرده است، البته انویدیا اولین شرکتی خواهد بود که این قابلیت را برای لپتاپها هم ارائه خواهد کرد و انویدیا این قابلیت را با محدودیت بسیار کمتری ارائه کرده است
اما Resizable-BAR دقیقاً به چه معناست؟ برای این موضوع باید در ابتدا مفهوم BAR را بفهمیم.
Base Address Register) BAR)
BAR مخفف Base Address Register میباشد. اگر بخواهیم به زبان ساده توضیح دهیم باید بگوییم که BAR مشخص میکند که چه مقداری از حافظههای یک کارت PCI توسط پردازنده به صورت مستقیم قابل استفاده است. اما در مورد کارت های گرافیک، از سال 2006 تاکنون حداکثر مقداری که از حافظهی VRAM توسط پردازنده قابل استفاده بوده، 256 مگابایت بوده است. شاید فکر کنید که این مقدار بسیار کمی است، اما در سال 2006 حجم VRAM بیشتر کارتهای گرافیک در حد همان 256 یا 512 مگابایت بود و بازی ها نیز آنچنان پیچیده نبودند. طراحی اولیهی BAR هم به زمان سیستم های 32 بیتی بازمیگردد که نحوهی آدرس دهی در آنها یک چالش بود.
Resizable-BAR
حالا با گذر 14 سال زمان و افزایش حافظه کارت های گرافیک و همچنین افزایش کیفیت بازی های سه بعدی، محدودیت BAR تقریباً باعث ایجاد گلوگاه شده است. البته این مشکل تاکنون از طریق طراحی مبتکرانهی درایور و عدم نیاز زیاد پردازنده به استفاده از حافظهی کارت گرافیک تاکنون خیلی مطرح نبود. در ابتدا AMD به رفع این مشکل پرداخت و دلیل آن هم سریعتر بودن سرعت باس و حافظهی کارت گرافیک های رقیب خود، انویدیا بود. حالا انویدیا هم در جواب رقیب خود برای رفع این مشکل اقدام کرده است.
Resizable-BAR راهکاری تقریباً نرم افزاری و در سطح درایور است که مشکل محدودیت اشاره شده را رفع میکند. بعد از فعالسازی Resizable-BAR پردازنده خواهد توانست تا در صورت نیاز بتواند از تمام حافظهی کارت گرافیک استفاده کند.
انویدیا اعلام کرده است که Resizable-BAR از طریق آپدیت درایور برای سیستمهایی که از کارت گرافیک های RTX سری 30 استفاده میکنند فعال خواهد شد. پشتیبانی انویدیا از لپ تاپ ها و حتی سیستم هایی با پردازنده AMD هم انویدیا را در این رقابت پیش خواهد انداخته است. برخلاف AMD که این قابلیت را با نام SAM به پردازنده های Ryzen 5000 و مادربرد های سری 500 محدود کرده است. درایوری که این قابلیت را فعال خواهد نمود در اواخر ماه بعدی میلادی منتشر خواهد شد، تقریبا همزمان با عرضهی کارت گرافیک های جدید GeForce RTX 3060.
دقیقا کدام سیستم ها از Resizable-BAR انویدیا پشتیبانی خواهند کرد؟
در بین لپتاپ ها، تمام لپتاپ با کارت گرافیک های RTX سری 30 که در هفتههای آینده هم عرضه خواهند شد از این قابلیت پشتیبانی خواهند کرد، تفاوتی ندارد که پردازندهی این لپتاپ ها AMD و یا INTEL باشد. برای اطلاع دقیق از پشتیبانی این قابلیت در مدل های مورد نظرتان باید از طریق تولید کنندهی لپتاپ مورد نظرتان مطمئن شوید.
برای سیستم های دسکتاپ هم باید کارت گرافیک، مادربرد و درایور کارت گرافیک از این قابلیت پشتیبانی کنند. تماما کارت گرافیک هایی که از این به بعد عرضه خواهند شد (از GeForce RTX 3060 به بعد) بدون آپدیت فریمور کارت گرافیک این قابیلت برای آنها قابل فعال سازی است. برای کارت گرافیک های RTX فعلی سری 30 هم، انویدیا و شرکت های تولید کننده در حال آماده سازی آپدیت بایوس های این کارت گرافیک ها هستند تا از ماه مارس(2 ماه دیگر) این آپدیت ها ارائه شود.
به علاوه، انویدیا در حال همکاری نزیک با اینتل، AMD، و تولیدکنندگان بزرگ مادربرد هم هست تا این قابلیت در مادربردها هم فعال شود.(شرکت های ایسوس، ASRock ، EVGA، گیگابایت و MSI)
به گفتهی یکی از مدیران بخش لپتاپ اینتل، این شرکت در حال همکاری با انویدیا است تا Resizable-BAR در اکوسیستم کامپیوتر های شخصی استفاده شود، این قابلیت در سیستم های نسل یازدهم و برخی از سیستم های نسل دهمی که از کارت گرافیک های RTX سری 30 استفاده میکنند، باعث افزایش کارایی و FPS برای گیمرها خواهد شد.
برای استفاده از این قابلیت، لزوماً به پلتفرم هایی با PCIe نسل چهارم نیاز نیست و در سیستم هایی با PCIe نسل سوم هم قابل استفاده است، هر چند که افزایش کارایی مذکور بسته به بازی و قدرت سخت افزار متغیر است.
شرکت AMD که این قابلیت را به تازگی معرفی کرده است، تا 11 درصد افزایشی در کارایی را در بازی های سطح اول نشان داده است، در کارت گرافیک های جدید انویدیا هم احتمالاً شاهد افزایش مشابهی خواهیم بود.