انجام فتوسنتز توسط صفحات خورشیدی
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ پژوهشگران دانشگاه بریتیش کلمبیا، نسل جدیدی از صفحات خورشیدی را به وجود آورده اند که حتی در آسمان های ابری نیز قابلیت جذب و ذخیره ی انرژی را دارد. این صفحات به باکتری هایی مجهز شده اند که در هر دو حالت نوری کم و زیاد به خوبی عمل می کنند. از آنجایی که دستاورد بالا با سلول های زنده ایجاد شده اند، فناوری مذکور سلول های بیوژنیکی (biogenic cells) نامیده می شود.
دانشمندان برای دستیابی به هدف بالا از فرآیند فتوسنتز الگوبرداری کردند که شیوه ای طبیعی برای کسب انرژی نور به حساب می آید. این در حالی است که تحقیقات گذشته روی رنگ حساس به نور از طریق باکتری های دستکاری شده ی ژنتیکی تمرکز داشت؛ اما اما انجام این فرآیند بسیار هزینه بر و پیچیده بود و محلول مورد استفاده در بیشتر موارد با آسیب مواجه می شد.
محققان برای رفع چالس یاد شده از باکتری های اشریشیا کلی (E.Coli) استفاده کردند. این ماده مولکول لیکوپن (Lycopene) را به وجود می آورد که رنگی طبیعی با کارایی بالا به منظور نور خورشید است. همچنین می تواند در طیف وسیعی از شرایط آب و هوایی به فعالیت خود ادامه دهد.
دانش پژوهان باکتری اشریشیا کلی را در داحل ماده ای معدنی قرار دادند که قابلیت استفاده به عنوان نیمه هادی ها را دارد. سپس ترکیب ایجاد شده را روی سطوح شیشه ای منتقل کردند.
آزمایش سلول های بیوژنیکی نشان داد، چگالی هر سانتیمتر مربع از این دستاورد به 0.686 می رسد، تقریبا دو برابر رکورد ثبت شده از نمونه های قبلی این سلول ها.
محققان توضیح دادند دستاورد آنها نه تنها عملکرد موثرتری ارائه می دهد، بلکه هزینه ی کمتری نیز به دنبال دارد. این افراد معتقدند وجه مورد نیاز برای تولید هر یک از این صفحات یک دهم نمونه های فعلی است. با وجود این به نظر می رسد محصول مورد بحث با چالش هایی نیز همراه است.
باکتری های مورد استفاده برای ساخت سلول های بیوژنیکی از عمر کوتاهی برخوردار بوده و پایدار نیستند. در نتیجه پژوهشگران باید راه کاری برای افزایش طول عمر این سلول های زنده به وجود آورند.
از سلول های بیوژنیکی می توان در مناطقی مانند کانادا یا شمال اروپا استفاده کرد که در بیشتر مواقع دارای آسمان ابری هستند. همچنین امکان به کارگیری آنها در محیط هایی مانند معادن، اعماق دریا و دیگر مناطق کم نور بهره مند شد.