انتقال دادههای ایرانی به داخل؛ سوژه رسانههای خارجی
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ اخیراً در جلسه شورای عالی فضای مجازی مقرر شد طی یک سال آینده، در کنار تقویت پیامرسانهای بومی برای رقابت با شبکههای خارجی، پیامرسانهای خارجی ملزم به انتقال دادههای کاربران ایرانی خود به سرورهای ایران شوند؛ این خبر در برخی رسانههای خارجی منعکسشده و مورد تجزیهوتحلیل قرارگرفته است.
به دنبال بررسی وضعیت پیامرسانهای اجتماعی با تکیهبر رهنمودها و دغدغههای مقام معظم رهبری، در جلسه شورای عالی فضای مجازی در ابتدای هفته مقرر شد همه شبکههای پیامرسان برخط فعال کشور ظرف یک سال آینده ملزم شوند برای ادامه فعالیت خود انبارش یا ذخیرهسازی دادههای خود و درواقع اطلاعات و فعالیت مرتبط با شهروندان ایرانی را به داخل کشور منتقل کنند.
همچنین بر این اساس مقرر شد بهتدریج و طی یک دوره گذار یکساله، شبکههای پیامرسان بومی در داخل ادامه یابند و با حمایت و ارائه تسهیلات به این شبکهها، شرایط رقابتی با شبکههای برخط خارجی فراهم شود.
به دنبال انتشار این اخبار، برخی از سایتهای خارجی این موضوع را منعکس کرده و به تحلیل اتفاقات و بازخوردهای ناشی از این قانون پرداختند.
سایت رویترز در گزارش خود آورده است: ایران به پیامرسانهای خارجی فرصتی یکساله داده تا دادههای خود درباره کاربران ایرانی را به سرورهای داخلی این کشور منتقل کنند، تا از این راه فکری به حال نگرانیهای امنیتی در شبکههای اجتماعی کند.
رویترز در ادامه مدعی شده است که ایران یکی از سختترین کنترلها را در دسترسی به اینترنت در جهان دارد و دسترسی به رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک و توییتر را مسدود میکند، اگرچه کاربران با استفاده از برخی نرمافزارهای موجود قادر به دستیابی به این سایتها هستند.
به اعتقاد رویترز، پیامرسان تلگرام بیش از همه تحت تأثیر این الزام قرار میگیرد. تلگرامی که پیامرسانی مبتنی بر رایانش ابری بوده و به دلیل سطح بالای امنیت خود محبوب شده است.
همچنین در گزارشی از وبسایت ورج نوشتهشده است که طبق آرای بهدستآمده از خبرگزاریهای ایرانی، تلگرام در میان 80 میلیون جمعیت ایرانی، 20 میلیون کاربر دارد، یعنی یکچهارم از کل جمعیت این کشور و شرکت تلگرام هم گفته است که 20 درصد از کاربران فعال ماهانه این پیامرسان در ایران حضور دارند.
ورج هم مانند رویترز معتقد است محبوبیت و شهرت تلگرام به دلیل امنیت بالای آن است و البته در ادامه میگوید مقررات جدید میتواند کار را برای نظارت و یا سانسور مکالمات و برخی محتواها در این پیامرسان آسانتر کند.
انعکاس این اخبار در میان سایر سایتها مانند تکتایمز و انگجت نیز مشاهده میشود. این وبسایتها همچنین علاوه بر اشاره به انتقال اطلاعات و دادهها به سرورهای داخلی، به مسدود کردن پیامرسانها و متعاقباً امکان دسترسی افراد از طریق ویپیانهای موجود به این پیامرسانها اشاره میکنند.