امضای قرارداد جاسوسی سایبری بن سلمان با آمریکا قبل از قتل خاشقچی
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ وبگاه تخصصی اینترسپت (Intercept) گزارش داد که محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و مؤسسه سایبری به رهبری یکی از نزدیکترین دستیاران وی به نام سعود القحطانی (Saud Al-Qahtani)، اوایل سال 2018 قراردادی را با کیت الکساندر (Keith Alexander)، رئیس سابق آژانس امنیت ملی ایالات متحده، برای کمک به عربستان در آموزش نسل بعدی هکرهای سعودی با ادعای مقابله با دشمنان امضا کردند.
این کشور حوزه خلیج فارس به مقصدی پرسود برای ژنرالهای بازنشسته آمریکایی و مقامات ارشد اطلاعاتی تبدیل شده است. مهارتها و تخصص آنها باعث شده تا بسیار مورد تقاضا باشند، زیرا مدعی هستند که رژیمهای خودکامه در منطقه با تهدیدهای امنیتی روزافزون روبرو هستند.
آیروننت (IronNet) بهوسیله یک ژنرال 4 ستاره تأسیس شد. این شرکت در مراسمی در واشنگتن دی سی با کالج امنیت سایبری، هوش مصنوعی و فناوریهای پیشرفته محمد بن سلمان قرارداد امضا کرد. این دانشکده برای آموزش مأموران اطلاعاتی سایبری عربستان ایجاد شده است.
تلاشهای زیادی برای افزایش قابلیتهای سایبری عربستان انجام شده که همزمان با یک کمپین تهاجمی علیه منتقدان خارجی شاهزاده بود. در همان زمان، جمال خاشقچی (Jamal Khashoggi)، ستوننویس وقت واشنگتن پست و منتقد برجسته دسته حاکم در ریاض، یک سری پیامهای تهدیدآمیز از جمله یکی از القحطانی دریافت کرد. خانواده و نزدیکان خاشقچی همچنین بدافزاری را کشف کردند که به صورت الکترونیکی در گوشیهای هوشمند آنها کار گذاشته شده بود.
گفته میشود که قحطانی مغز متفکر قتل خاشقچی در اکتبر 2018 در کنسولگری عربستان در استانبول بوده است. براساس گزارشها، مشاور سابق دربار سلطنتی از طریق اسکایپ با قاتلان در تماس بوده تا در حین دستور قبل از قتل به این روزنامهنگار توهین کند. ظاهراً او به تیم گفته که «سر سگ را برای من بیاورید». خاشقچی کشته و سپس با اره استخوانی قطعه قطعه شد.
اینترسپت فاش کرد که توافقنامه آیروننت مرتبط با مغز متفکر ادعایی قتل خاشقچی در وبسایت آن فهرست نشده و معلوم نیست که آیا این رابطه تجاری هنوز پابرجا است یا خیر یا اینکه تا به حال میزان آن چقدر بوده است. به گفته کارمندان سابق آیروننت، روابط عربستان سعودی حتی در این شرکت تا حد زیادی محرمانه بوده است. این گزارش فاش کرد که چندین شرکت آمریکایی دیگر که از نیروی هوایی ایالات متحده، ارتش و آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) استخدام شدهاند، نیز نرمافزارهای جاسوسی سایبری را به عربستان میفروشند.
نگرانیهایی در مورد تجارت مقامات آمریکایی در کشورهای حوزه خلیج فارس مطرح شده است؛ برای مثال، پس از اینکه گروهی از هکرهای آمریکایی، که زمانی برای آژانسهای اطلاعاتی آمریکا کار میکردند، به امارات متحده عربی برای جاسوسی از مجری بیبیسی، رئیس الجزیره و دیگر چهرههای برجسته رسانههای عربی کمک کردند، دانا شل اسمیت (Dana Shell Smith)، سفیر سابق آمریکا در قطر این عمل را محکوم کرد.
اسمیت در آن زمان ادعا کرد :
«افرادی که دارای این مجموعه مهارتها هستند نباید بتوانند آگاهانه یا ناآگاهانه منافع ایالات متحده را تضعیف کنند یا با ارزشهای ایالات متحده در تضاد باشند.»