افزوده شدن تسلیحات سایبری به مجموعه تجهیزات نظامی ناتو
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ ناتو با هدف افزودن تسلیحات جنگ سایبری به گزینههای واکنش نظامی خود، تقویت سایبری اعضای خود را در دستور کار قرار داده است.
ژنرال ینس استولنبرگ (Jens Stoltenberg)، دبیر کل ناتو، اخیراً طی اظهارنظری در این مورد گفت: «ما باید نفوذ و قدرت خود در فضای سایبری را به اندازه توانمان در بستر آبوخاک و هوا، گسترش دهیم. ما میتوانیم با تقویت توانمندیهای سایبری اعضا، درک به موقع تهدیدات موجود و توانایی واکنش در مقابل خطرات را بهبود ببخشیم.»
بزرگترین اتحادیه نظامی جهان، اخیراً اعلام کرده است که تأسیس مرکز جدید عملیات سایبری را به عنوان بخشی از برنامه بهروزرسانی راهبرد نظامی این پیمان، در اولویت دارد. استولنبرگ، هدف اصلی این تحول در رویکرد ناتو را ایجاد توان پاسخدهی «قاطعانهتر» به اقدامات احتمالی روسیه، اعلام کرده است.
دبیر کل ناتو در ادامه سخنان خود، افزود: «بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته، این مرکز جدید، به بهبود برنامهریزی و عملیات سایبری اعضای در همه سطوح، کمک شایانی خواهد کرد. ناتو همچنین، توانمندیهای جنگ سایبری اعضای خود در مأموریتها و عملیات نظامی سایبری را نیز، بهبود خواهد بخشید. زیرا در برخی موارد عملیات سایبری کارآمدتر و مخربتر از اقدامات متعارف هستند.»
وی در حاشیه نشست وزرای دفاع عضو ناتو، با اشاره به اولویتهای ناتو در عملیات نظامی گفت: «ناتو همواره در پی دستیابی به حداکثر نتیجه با استفاده از حداقل نیرو و هزینه است.»
استولنبرگ، در ادامه اظهارات خود، گفت: «من عمیقاً معتقدم که جنگ سایبری، در عصر حاضر، بخش مهمی از هر درگیری نظامی گستردهای به شمار میرود. از همین روی، تقویت توان دفاع سایبری، یکی از نیازهای اساسی ناتو به شمار میرود.»
دبیر کل ناتو، در جریان نشست، پرسش اصلی رسانهها پیرامون اهداف احتمالی ناتو در جنگ سایبری آینده را بیپاسخ گذاشت. اما در این مورد گفت: «بیشک توسل ناتو به هر نوعی از تسلیحات متعارف یا غیرمتعارف، مطابق قوانین بینالملل و هنجارهای موجود در جامعهی جهانی خواهد بود. ناتو در حال حاضر یکپارچهسازی تأثیرات قدرت سایبری در مأموریتها و عملیات نظامی، به منظور تأمین حداکثر امنیت جهان را در دستور کار دارد و اعضای ناتو در انتخاب حوزه رشد و سرمایهگذاری سایبری و نوع همکاری با پیمان، مختار خواهند بود.»
از دیدگاه بسیاری از کارشناسان، افزوده شدن تسلیحات سایبری به زرادخانه ناتو، یکی از ابتداییترین گامهای ناتو در جهت تحول ساختاری استراتژی جنگ سایبری این پیمان نظامی خواهد بود. وبگاه زددینت (ZDNet)، در سال 2014، برای نخستین بار، گزارشی پیرامون آغاز بازنگری ناتو در راهبرد جنگ سایبریاش منتشر ساخت. نهایتاً پس از گذشت 2 سال، در ماه ژوئن 2016، ناتو بهصورت رسمی فضای مجازی را یکی از بسترهای جنگ در آیندهای نزدیک معرفی کرد و تقویت خود در حوزه یادشده را از اولویتهای این پیمان نظامی اعلام کرد.
هنوز مشخص نیست که کشورهای عضو، هریک چه حوزهای را برای همکاری و همرسانی با ناتو انتخاب میکنند؛ اما بر اساس پیشبینی متخصصان حوزه امنیت سایبری، کشورهای شاخصی چون آمریکا و بریتانیا در حوزه جنگ سایبری و دیگر اعضا، بر دفاع مؤثر سایبری تمرکز خواهند کرد.
به جرئت میتوان افزایش تمرکز ناتو بر انواع عملیات آفندی و پدافندی سایبری را نتیجه ترس و نگرانی ناشی از هک زیرساختهای حیاتی اوکراین و حملات هکری بیشمار به صنایع آمریکا در سالهای اخیر دانست.