افزایش قدرت مانور زیردریایی با الهام از ماهیها
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ گروهی از پژوهشگران دانشگاه فلوریدای آتلانتیک آمریکا (Florida Atlantic University) اعلام کردند در طول چند سال گذشته روی نحوهی حرکت کارد ماهیها (Knifefish) که بومی رودخانهی آمازون هستند تحقیق میکردند. ویژگی اصلی این ماهیها بالهی پیوسته و یکتکهی زیر بدن آنها است که کارد ماهی با کمک آن به اطراف حرکت میکند.
اسکار کیورت (Oscar Curet)، یکی از افراد حاضر در تحقیقات مذکور گفت: «ما سعی میکنیم بهعنوان یک مهندس مشکلات ایجاد شده را برطرف کنیم. یکی از این مشکلات تحرک و جابهجایی است که جواب آن در طبیعت وجود دارد.»
پژوهشگران دانشگاه آتلانتیک بهتازگی یک روبات-ماهی ایجاد کردند تا تفاوت عملکرد بین سامانههای مصنوعی و اتفاقی که در طبیعت رخ میدهد را شناسایی کنند. قطعات مدل اولیهی این روبات با استفاده از یک چاپگر 3 بعدی ایجاد شده و از 16 موتور و تعدادی حسگر بهرهمند است. به علاوه این گروه تحقیقاتی از طرف نیروی دریایی آمریکا کمک هزینهی 258 هزار دلاری دریافت کردند تا با تحقیق روی ماهی یاد شده بتوانند سیستمهای حرکتی تجهیزات زیرآب را بهبود دهند. بهعلاوه از آنها خواسته شد تا روبات خود را به «سیستم ذرات سرعت سنجی تصویری حجمی» (PIV1) مجهز کنند. این سیستم از 4 دوربین همگامسازی شده و با استفاده از لیزر، استفاده می کند تا تصویربرداری سهبعدی انجام دهد. این قابلیت به محققان کمک میکند با بررسی دینامیک سیالات در زیرآب، بتوانند انعطافپذیری و قدرت مانور بیشتری را برای زیردریاییها فراهم کنند.
کیورت با بیان این موضوع که زیردریاییهای امروزی نمیتوانند در محیطهای پیچیده، بهخوبی عمل بکنند،گفت: «زیردریاییهای امروزی بسیار کند حرکت میکنند و دارای قدرت مانور پایینی بوده و به انحنای گردش بسیار بزرگی نیاز دارند. بهعلاوه برای افزایش سرعت حرکت یک زیردریایی باید تعداد ملخهای به کاررفته در اطراف آن را افزایش داد.»
پژوهشگران همچنان در حال آزمایش روبات خود هستند و امیدوارند از این فناوری بتوان برای نقشهبرداری کف دریا، عملیاتهای نظارتی و بررسی سازههای زیر آب، از آن استفاده کنند.
________________________
1 - Volumetric Particle Image Velocity System