افزایش سرعت خواندن داده ها از DNA
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان، به نقل از «digitaltrends»؛ محققان همواره در تلاش هستند روش های جدیدی را برای بهبود عملکرد فناوری های مختلف ایجاد کنند. یکی از این دستاوردها ذخیره سازی اطلاعات روی DNA موجودات زنده است.
در نوآوری بالا سرعت ذخیره سازی مهم نیست؛ بلکه طول عمر داده از اهمیت بالاتری برخوردار است. به عبارت دیگر DNA می تواند محتوای درون خود را برای چندین میلیون سال سالم نگاه دارد. همچنین به کمک آن می توان حجم بسیار بالایی از مطالب را در فضایی بسیار اندک، بایگانی کرد. این دو ویژگی DNA را تبدیل به گزینه ای کاربردی برای ذخیره سازی داده هایی می کنند که تا چند دهه ی آینده در دسترس نخواهند بود.
شرکت مایکروسافت و دانشگاه واشنگتن با همکاری یکدیگر در حال تحقیق روی ذخیره ی اطلاعات در DNA هستند. در شیوه ی به کار رفته توسط محققان این دو مرکز، داده ها ابتدا به قطعات کوچکتری تقسیم شده، مجددا به یکدیگر متصل می گردند تا رمزنگاری شده در دسترس قرار گیرند. برای خواندن اطلاعات، ابتدا باید توالی DNA را به دست آورده، محل های خاصی که داده ها روی آن ذخیره شده اند شناسایی گردند و در نهایت رمزنگشایی شوند. محققان با افزودن دسترسی تصادفی نوعی سیستم فایل جدید ایجاد کرده اند.
دسترسی تصادفی یاد شده بسیار ساده است. هر چه اطلاعات بیشتر شوند، تبدیل 4 نقطه ی داده ای DNA با نام های «G,A,T,C» به صفر و یک قابل درک برای رایانه ها مشکل تر خواهد شد. به همین منظور با به کارگیری الگوریتم جدیدی به نام «پرایمر» (Primers)، که به داده های ذخیره سازی شده اضافه می شود، سرعت رمزگشایی داده ها به طور قابل توجهی افزایش خواهد یافت.
پژوهشگران تاکنون توانسته اند 35 فایل با مجموع حجمی حدود 200 مگابیت را بازیابی کنند. این داده ها شامل محتوایی ویدئویی، تصویری و متنی می شود. این میزان چند برابر بیشتر از رکورد قبلی با میزان 22 مگابیت است.
در آینده از فناوری یاد شده می توان برای موارد بسیاری مانند ذخیره سازی داده های پزشکی در DNA استفاده کرد.