افزایش بیسابقه جرائم سایبری در پاکستان
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ علیرغم افزایش جرائم سایبری در پاکستان، تلاش اندکی برای آگاهی عمومی در مورد استفاده مناسب از اینترنت در این کشور صورت گرفته است
در 5 سال گذشته، آژانس تحقیقات فدرال این کشور (FIA) هزاران شکایت از جرائم سایبری دریافت کرده است که شامل کلاهبرداری آنلاین، افترا در رسانههای اجتماعی، تعقیب و آزار آنلاین، سخنان نفرتانگیز و سرقت دادهها میشود. شایانذکر است که بیشتر این شکایات از پنجاب سرچشمه میگیرد، جایی که بهطور متوسط هرروز 15 شکایت در شاخه جرائم سایبری استانی آژانس تحقیقات فدرال ثبت میشود.
بر اساس اسناد بهدستآمده از اکسپرس تریبون از بدنه بازرسی اوج کشور، از سال 2018 تا 2022، 7 نوع جرائم مختلف سایبری بهطور منظم در این استان گزارششده است. در میان این شکایات، کلاهبرداری آنلاین با 26924 شکایت ثبت شده، در رتبه نخست قرار داشته، تعقیب آنلاین با 18851 شکایت در مقام دوم، سرقت اطلاعات با 17749 شکایت در مقام سوم، آزار و اذیت آنلاین و بهویژه زنان با 2357 شکایت چهارم، سخنان نفرت پراکنی با 2038 شکایت پنجم، استفاده از سیمکارتهای تأیید نشده با بیش از 1000 شکایت در رتبه ششم و در رتبه هفتم نیز پورنوگرافی کودکان با 98 شکایت قرار دارند.
تجزیهوتحلیل بیشتر دادهها نشان میدهد که در سال 2022، ثابت شده بوده است که سال مهمی برای جرائم سایبری در پنجاب بوده است که 8492 مورد کلاهبرداری آنلاین بوده است. 5746 مورد تعقیب آنلاین، 3844 مورد سرقت اطلاعات، 1160 مورد آزار و اذیت آنلاین، 198 مورد نفرت پراکنی، 164 مورد استفاده از سیمکارتهای تأیید نشده و 31 مورد پورنوگرافی کودکان از استان به آژانس تحقیقات فدرال گزارش شده است. سید تحسین انورعلی شاه، مدیرکل سابق آژانس تحقیقات فدرال، طی ایراد سخنانی درباره این افزایش جرائم سایبری، اظهار میدارد که موارد به دلیل عدم آگاهی در مورد استفاده صحیح از اینترنت، بیشتر افزایش خواهد یافت.
سید تحسین انورعلی شاه پیشنهاد میکند:
ما شدیداً نیاز داریم که نحوه استفاده صحیح از اینترنت را به عموم مردم آموزش دهیم، بنابراین دولت باید آن را در برنامه آموزشی در نظر بگیرد. شهید حسین، کارشناس فناوری اطلاعات (IT) مستقر در لاهور، با پیشنهاد شاه موافق است.
نرخ جرائم سایبری در حال افزایش است زیرا مردم از نحوه استفاده از فناوری آگاه نیستند و هیچ اقدامی برای اطلاعرسانی به مردم در مورد حقوق دیجیتالی آنها صورت نگرفته است.
حسین همچنین میگوید که این عدم تلاش به این معنی است که میزان واقعی افزایش جرائم سایبری ناشناخته است. من تخمین میزنم که جرائم مرتبط با اینترنت 3 برابر بیشتر از آمار رسمی است. جهان زیب نظیر، مدیر جرائم سایبری آژانس تحقیقات فدرال پنجاب، ضمن موافقت با مشاهدات حسین، میگوید که این درست است که میزان جرائم سایبری در سالهای اخیر افزایش یافته و بسیاری از موارد حتی گزارش نشده است.
او معتقد است که مردم غالباً از جرائم اینترنتی آگاه نیستند و کسانی هم که نسبت به آن اطلاع دارند، میخواهند روند ثبت شکایت را طی کنند و منتظر نتیجهگیری باشند.
بسیاری از کسانی که شکایتی را ثبت میکنند اغلب با طرف مقابل به سازش میرسند و آن را یک روز مینامند. ناظیر در پاسخ به این سؤال که آیا آژانس تحقیقات فدرال برای رسیدگی به کمبود گزارشها برنامهریزی کرده است، به اکسپرس تریبون گفته است که این آژانس قصد دارد بهزودی هماندیشیهایی را در سطح کشور در مدارس و کالجها برای افزایش آگاهی برگزار کند.