اعتراض فیسبوک به مصونیت گروه اسرائیلی NSO
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ وکلای فیسبوک و شرکت تابعه واتسآپ دادخواستی راجع به مصونیت گروه «NSO»، شرکت جاسوسی اسرائیلی درخصوص پرونده هک در سطح بالا مطرح کردند و نسبت به عدم پیگرد قانونی شرکت اسرائیلی اعتراض کردند.
فیسبوک در ماه اکتبر سال گذشته ادعایی در خصوص شرکت جاسوسی اسرائیلی و شرکت تابعه فناوریهای سایبری کیو (Q) مطرح و این 2 شرکت را متهم به تولید، توزیع و اجرای نرمافزار جاسوسی با هدف استخراج اطلاعات و ارتباطات از طریق دستگاهها و تلفنهای همراه کاربران واتسآپ کرد.
فیسبوک مدعی شد که گروه NSO از نرمافزار جاسوسی موسوم به پگاسوس (Pegasus) برای هک کردن حدود 1400 تلفن و دستگاه کاربران واتسآپ از جمله وکلا، روزنامهنگاران، فعالان حقوق بشر و مقامات دولتی استفاده کرده است.
افبیآی نیز سال گذشته به دنبال هک شدن تلفن جف بِزوس (Jeff Bezos)، مدیرعامل آمازون روی گروه NSO تحقیقاتی انجام داد. براساس خلاصه تحقیق سازمان ملل – که بهصورت پیدیاف در ماه ژانویه امسال منتشر شد – بِزوس به عنوان طعمه برای جاسوسی سایبری از طریق هک تلفنش درنتیجه اقدامات منتسب به حساب کاربری واتسآپ مورد استفاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان قرار گرفته بود.
طبق گزارش سازمان ملل، نرمافزار جاسوسی پگاسوس احتمالاً مورد استفاده بوده، اما شرکت اسرائیلی این مورد را تکذیب کرده است. گروه NSO پس از عدم حضور در دادگاه برای پاسخگویی به دادخواست فیسبوک، اظهار داشت که این غول رسانه اجتماعی نتوانسته بهدرستی شکایت خود را مطرح کند و او را متهم به دروغگویی کرد؛ شرکت اسرائیلی مدعی شد که فیسبوک برای خرید فناوری جاسوسی با هدف نظارت بر شبکه اجتماعی از زمان قطع ویپیان «Onavo» تلاش کرده است. شرکت سپس درخصوص برائت ابراز امیدواری کرد و گفت که تنها نرمافزار خود را به دولتها فروخته است.
فیسبوک در اعتراض به شرکت اسرائیلی مبنی بر متهم کردن غول رسانه اجتماعی به خرید پگاسوس برای نظارت روی کاربران برنامه Onavo تشکیل پرونده حقوقی داد و گفت که این ادعا نادرست است و این شرکت تلاش میکند روند پرونده را منحرف کند. غول رسانه اجتماعی سپس ادعای سازنده نرمافزارهای جاسوسی را تکذیب و ادعا کرد که هر 2 شرکت اسرائیلی با دولتهای خارجی همکاری میکردهاند.
دادگاه اعلام کرد که قانون مصونیت حاکمیت خارجی تنها برای دولتهای خارجی – نه افراد و پیمانکاران – با استناد به سابقه دیوان عالی در این مورد اعمال میشود. در اینجا گروه NSO یک شرکت تجاری سودآور است و قطعاً یک کشور خارجی محسوب نمیشود.
اعتراض فیسبوک نشان نشان دهنده مصونیت پیمانکارانی است که با دولت ایالات متحده همکاری کردهاند. اما قانون آمریکا چنین مصونیتی را برای همکاری با دولتهای خارجی به رسمیت نمیشناسد.
به علاوه، براساس ادعای مطرح شده، گروه NSO با دولتهای خارجی همکاری دارد زیرا مدیرعامل شرکت نتوانسته مشتری یا قراردادی را به دادگاه معرفی کند. تیم حقوقی فیسبوک با توجه به تلاش شرکت جاسوسی برای جلوگیری از دادگاه در کالیفرنیا به توافق NSO با شرایط خدمات واتسآپ و استفاده از زیرساخت سرور شرکت بهویژه سرورهای مورد استفاده از سوی «QuadraNet» واقع در لسآنجلس اشاره میکند.
وکیل فیسبوک مدعی شد که اگر شرکت اسرائیلی درواقع از زیرساخت سرور برای پشتیبانی از نرمافزار جاسوسی خود استفاده کند، دفاع کاهش مییابد. پرونده دادگاه فیسبوک همچنین به بودجه NSO از یک شرکت سرمایهگذاری در کالیفرنیا برای نشان دادن صلاحیت و این واقعیت که یکی از اعضای هیئت مدیره دادگاه در آمریکا ساکن است، اشاره دارد.
سخنگوی گروهNSO در بیانیهای ایمیل شده به وبگاه تخصصی «The Register» گفت :
«محصولات ما برای جلوگیری از تروریسم و جرایم خشونتآمیز و نجات جان افراد استفاده میشود. شرکت از نرمافزار پگاسوس برای مشتریانش، دستگاههای تلفن همراه مربوط به کاربران آمریکایی یا علیه دستگاهی در محدوده جغرافیایی ایالات متحده استفاده نمیکند.»
وی خاطرنشان کرد :
«اظهارات گذشته ما در مورد شغل و میزان تعامل با اطلاعات دولتی و مشتریان سازمانهای اجرای قانون صحیح است. ما در حال حاضر اظهار نظر دیگری در مورد این موضوع نداریم؛ اما توجه داشته باشید که طبق برنامه دادگاه، ما نیز در پاسخ به آخرین ادعای مطرح شده از سوی واتسآپ در روزهای آینده صحبت خواهیم کرد.»