اسپیساکس؛ اینترنت ماهوارهای ارائه میدهد
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ ایلان ماسک مدیرعامل شرکتهای «پیپل»، «تسلا»، «اسپیساکس»، «اپناِیآی» و «نیورالینک» به تازگی نشان تجاری جدیدی به نام «استارلینک» (Starlink) را به ثبت رسانده است. بر اساس توضیحات ارائه شده برای استارلینک، ماسک قصد دارد در آیندهای نزدیک 4 هزار ماهواره را به مدار لئو1 (LEO) ارسال کند. این شبکه خدمات متنوعی مانند «ارتباطات و انتقال ماهوارهای»، «خدمات ارتباطی بیسیم»، «انتقال داده، صدا و ویدئو»، «ارتباطات تعاملی»، «تحویل پیام با انتقال الکترونیک»، «دروازه مخابراتی»، «دسترسی به اینترنت بیسیم پرسرعت»، «اینترنت چندکاربره»، «رایانههای جهانی»، «اینترنت جهانی» و «تصویربرداری از سطح زمین» ارائه میدهد.
شرکت اسپیساکس در گذشته توضیح داده بود قصد دارد با ارائهی شبکهای از اینترنت پهنباند بر پایهی ماهوارهها، راه جدیدی برای کسب درآمد ایجاد بکند.
پروژهی استارلینک اولین بار در سال 2015 توسط ایلان ماسک و با هدف ارائهی اینترنت پهن باند مقرون به صرفه به مناطقی که به این شبکهی جهانی دسترسی ندارند معرفی شد.
برای راهاندازی استارلینک بودجهای حدود 10 میلیارد دلار در نظر گرفته شده و 5 سال زمان مورد نیاز است؛ اما مقامات اسپیساکس معتقدند این طرح به مرور زمان به یکی از منابع اصلی درآمد آنها تبدیل خواهد شد. به علاوه آنها ادعا کردهاند در آمد کسب شده از شبکهی موردبحث صرف مأموریت سفر به مریخ خواهد شد. با وجود این زمان آغاز پروژه و پرتاب ماهوارهها اعلام نشدهاند.
در حال حاضر شرکتهای بسیاری در تلاش هستند به ارائه اینترنت ماهوارهای رایگان یا مقرون به صرفه اقدام بکنند. برای نمونه میتوان به پروژهی اوترنت (Outernet) و وانوب (OneWeb) اشاره کرد. همچنین شرکتهای فیسبوک، ناسا، سامسونگ و بوئینگ نیز در تلاش هستند تا طرحی مشابه را پیادهسازی بکنند.
عدهای از تحلیلگران معتقدند ارائهی اینترنت ماهوارهای یا رایگان خطرات بسیاری را به دنبال داشته، آزادی و حریم خصوصی افراد را از بین میبرند؛ زیرا صاحبان این شبکهها میتوانند نوع دسترسی مردم به وبگاهها را تعیین کنند. به علاوه ارائهدهندگان خدمات برای کسب درآمد با دریافت هزینهای مشخص از شرکتها و دولتهای مختلف قابلیت انجام تبلیغات در مناطق خاص را داشته و حتی ممکن است شروع به تغییر افکار ساکانان آن بکنند.
از طرفی در صورتی که طرحهای یاد شده پیادهسازی شوند، درصد بالایی از مردم جهان و حتی آنهایی که به اینترنت دسترسی نداشتند نیز به سادگی تحت نظر قرار گرفته و دادههای آنها سادهتر از گذشته قابلدسترس میشوند. همچنین شرکتهای مخابراتی با چالشهای بسیاری مواجه خواهند شد و احتمال ورشکستگی آنها افزایش مییابد.
برای نمونه میتوان به ارائه اینترنت رایگان توسط پهپادهای فیسبوک در هند اشاره کرد که سال گذشته به علت گسترش اعتراضها نسبت به آن متوقف گشت. مقامات و نظریهپردازان هند اعتقاد داشتند خدمات ارائه شده توسط فیسبوک به مانند باغ محصوری میماند که سعی دارد کاربران را با ارائه خدمات جذاب در خود نگاه دارد؛ زیرا این بستر تنها دسترسی به وبگاههای محدود و از پیش تعیین شدهای را فراهم میکرد.
_________________________
1- لئو پایینترین مدار اطراف زمین بوده و در ارتفاعی معادل 2 هزار کیلومتری از سطح آن قرار دارد.