اسنودن: آمریکا جنگ سایبری را آغاز کرد و ایران پاسخ داد.
بخشی از گفتههای ادوارد اسنودن که برای مستند نوا (NOVA) ضبط شده است در وبگاه رادیو دولتی بین الملل (PRI.org) منتشر شد. مستند نوا مراحل پایانی تولید را پشت سر میگذارد، اما این وبگاه آمریکایی بخشهایی از آنرا منتشر کرده است. اسنودن در این مستند از دولت آمریکا خواست در جنگهای سایبری نقش خود را از یک مهاجم به یک مدافع تبدیل کند. در بخشی از این مصاحبه، پیمانکار پیشین آژانس امنیت ملی آمریکا به ظرفیت سایبری ایران میپردازد و ادعاهای سوال برانگیزی را مطرح میکند.
اسنودن در خصوص ایران گفت:
«من فکر میکنم عموم مردم از گستردگی این وقایع که رسانهها نام حملات سایبری را با آنها میدهند، آگاه نیستند؛ حملاتی که دولتهای بسیاری در جهان انجام میدهند و دولت آمریکا تنها دولت مهاجم نیست. اما باید به این نکته توجه کنیم که با بکار گرفتن استاکسنت علیه برنامه هستهای ایران، در واقع ما این روند را آغاز کردیم. در اصل این اقدام ما موجب واکنش تلافی جویانه ایران شد. پس از استاکسنت بود که آنها متوجه شدند برای چنین حادثهای آماده نبودهاند. از نظر ظرفیتهای فناوری، ایرانیها در مقایسه با ایالات متحده و بیشتر کشورها بسیار عقب مانده بودند. و این حادثه امروز در اقصی نقاط جهان رخ میدهد، کشورها وقتی ضعف خود را درک میکنند که هدف حملات قرار میگیرند. کشورها آسیب پذیرند. آنها از هیچ توانی برای مقابله با هر نوع کمپین سایبری که بر ضد آنان برگزار شود، برخوردار نیستند.
ایرانیها شرکتهای تجاری هم پیمانان آمریکا را هدف قرار دادند. آنها به شرکت نفتی عربستان، سعودی آرامکو، یک ویروس پاک کننده (wiper) فرستادند. این ویروس در واقع یک اسباب بازی در حد خردسالان (Fisher Price) است؛ اولین کمپین سایبری کودکانه از نوع هک. این ویروسها پیچیده نیستند و ظرافت ندارند. شما فقط یک کِرم به داخل شبکه هدف میفرستید، کرمی که در اصل یک نوع بدافزار تکرار شونده است. بعد آن کرم به صورت خودکار در شبکههای داخلی کپی میشود و سپس همه دستگاهها را پاک میکند. در نتیجه صبح روز بعد که کارمندان میآیند هیچ دستگاهی روشن نمیشود. و این ویروس برای مدتی آنان را بیرون چرخه کسب و کار نگه میدارد.»