اسرائیل وزنه تعادلی امریکا در سلطه سایبری
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ تنشها بین آمریکا و چین باوجود بحران ویروس کرونا همچنان رو به افزایش است و نشانهای از کاهش این تنشها وجود ندارد. آینده دولتها به فناوریهای نوظهور بستگی دارد لذا یک رقابت دیرینه برای دستیابی به این فناوری ها وجود دارد. آمریكا قصد دارد برای بهبود موقعیت خود، همکاری با متحدانش ازجمله همکاری با اسرائیل را افزایش دهد. این دو کشور با ایجاد یک مجمع دائم برای نظارت بر همکاریهای خود، افزایش روابط اطلاعاتی و برطرف کردن نگرانی در مورد چین قصد دارند حفاظت از امنیت ملیخود را برای سالیان متمادی حفظ کنند.
بر اساس اطلاعات سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD)، در سال 2018 همزمان با مدیریت هزینههای ناخالص داخلی در زمینه تحقیق و توسعه (R&D) توسط آمریکا، اسرائیل نیز تا حدودی تولید ناخالص ملی خود را مدیریت کرد. چنین سرمایهگذاریهایی در طول دههها به رشد و تکامل اقتصاد آمریکا و اسرائیل کمک کرده است. همچنین این دو کشور از طریق فناوریهای نظامی و غیرنظامی و دفاع پیشگام میتوانند حفاظت از امنیت ملی خود را حفظ کنند.
بااینوجود نگرانیها در مورد به چالش کشیده شدن امنیت ملی آمریکا، رو به افزایش است. چین در دهههای اخیر هزینههای تحقیق و توسعه خود را به طرز چشمگیری افزایش داده و درحالتوسعه فنآوریهای نظامی و غیرنظامی خود مانند فناوریهای روباتیک و هوش مصنوعی (AI) است.
مارک اسپر وزیر دفاع امریکا، اخیراً اعلام کرد:
چین قصد دارد از فناوریهای نوظهور برای تغییر شکل جهان به نفع خود استفاده کند. بهعنوانمثال، با استفاده از قابلیتهای هوش مصنوعی یا با صادرات شبکه 5G در جهان حضور سایبری منحصربهفردی داشته باشد، آنهم در کشورهایی که ممکن است مورد سوءاستفاده نظامی، اقتصادی و سیاسی قرار بگیرند.
در راهبرد امنیت ملی سال 2017 آمریکا آمده است:
نوآوری و پیشرفت فناوری برای حفاظت از رفاه و قدرت آمریکا بسیار اهمیت دارد. طبق این استراتژی دولت ترامپ متعهد به توسعه اقتصاد نوین و سالمی شد که در بخشی از آن با متحدان و شرکای خود همکاری کند. اسرائیل مدتهاست به این موضوع پی برده که نوآوری و همکاری برای ارتقا امنیت داخلی، امری حیاتی هستند.
اسرائیل با وسعت کوچکی که دارد تهدیدات متعددی را در کنار خود میبیند، لذا بهشدت به دنبال مزایای فناوریهای نوین است؛ اما بااینوجود چالشهای پیش روی این کشور دائماً در حال تغییر هستند تا جایی که این کشور را مجبور به کشف راهحلهای جدید میکند. ازجمله این راهحلها دفاع در برابر حملات سایبری ایران یا دفاع در برابر جنگ تونلی است که از جانب حماس اعمال می شود. شرایط و روابط عمیق بین بخشهای دفاعی و نوآوریهای مدنی آمریکا و اسرائیل، اکوسیستم فناوری این دو کشور را تقویت کرده است.
درحالیکه بحران ویروس کرونا اقتصاد جهانی را مختل کرده، اثر آن در هزینههای تحقیق و توسعه بهویژه در بخش فناوریهای نظامی و غیرنظامی نوین نامشخص است. اکنون بیش از هر زمان دیگری ایالاتمتحده و اسرائیل به دنبال افزایش اقدامات مشترک خواهند بود تا امنیت داخلی خود را حفظ کنند. گرچه امریکا و اسرائیل در حال حاضر باهم همکاریهایی ( در زمینه سامانههای دفاعی موشکی Arrow و David Sling یا همکاریهای ضد تونلی) دارند؛ اما این همکاریها بهطور یکپارچه مدیریت نمیشود. به گفته تام کاتن (Tom Cotton) و گری پیترز(Gary Peters) سناتورهای آمریکایی، تحقیق و توسعه مشترک امریکا و اسرائیل باید سیستماتیک و نهادینهتر باشد.
آمریکا و اسرائیل برای نظارت بر همکاریهای تحقیق و توسعه نیازمند یک چتر دائمی هستند که بتواند شکاف قابلیتهای مشترک این دو کشور را شناسایی کند، تکرار تحقیقات را به حداقل برساند و منابع را بر اساس اولویتهای سیاست مشترک به کار گیرد. بهعنوانمثال، میتوانند به اداره تحقیقات و توسعه دفاعی اسرائیل (DDR و D) و آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریكا (DARPA) دستور دهند كه لایح ه جدیدی از دفاع در برابر تهدیدات موشكی همیشه درحالتوسعه تدوین كند. این چتر در زمینه فناوریهای نوظهور نظامی و غیرنظامی ازجمله هوش مصنوعی، ابزارآلات تکاملی و مجازی و اطلاعات کوانتومی متمرکز میشود.
همانطور که در سال 2018 کارگروه JINSA به ریاست جیمز استاوریدیس (James Stavridis)، فرمانده سابق متحدان ناتو در اروپا طی انتقادی گفت:
ادامه همکاریها بین امریکا و اسرائیل که با سرمایهگذاری کلانی انجام میشود، مستلزم بالا بردن روابط اطلاعاتی این دو کشور است.
درحالیکه امریکا و اسرائیل از همکاری گسترده اطلاعاتی سود میبرند؛ اما اسرائیل از داشتن یک همتای سطح بالای رسمی محروم است. این موضوع میتواند مانع دستیابی اسرائیل به پیشرفتهترین فناوریهای امریکا شود. اسرائیل درسهای ارزشمندی که هنگام استقرار سامانههای ایالاتمتحده به دست میآورد را موردبررسی قرار میدهد؛ بنابراین اسرائیل در زمینه اطلاعات به دنبال همان حقوقی است که طبق توافقنامه Five Eyes به کشورهای انگلستان، استرالیا، کانادا و نیوزیلند اعطا میشود. این امر مستلزم ورود اسرائیل به این توافقنامه نیست، بلکه میتواند از طریق یک دستورالعمل اجرایی یا یک پیمان دفاعی محدود به دست آید.
اسرائیل بهنوبه خود توجه بیشتری به نگرانیهای دیرینه ایالاتمتحده در مورد دسترسی چینیها به زیرساختها و فناوریهای مهم دارد. مایک پومپئو، وزیر امور خارجه امریکا در سفر اخیر خود به اسرائیل اعلام کرد، روابط سرد امریکا و چین رو به افزایش است و امریکا از متحدانش انتظار دارد حمایت خود را از این کشور نشان دهند. در همین راستا امریکا انتظار دارد اسرائیل ارتباطات خود با چین را کاهش دهد.
انجام این اقدامات درنهایت همکاریهای تحقیق و توسعه این دو کشور را بهبود داده و میتواند بهطور چشمگیری به تلاشهای بلندمدت ایالاتمتحده و اسرائیل برای حفظ امنیت داخلی این دو کشور کمک کند. این اقدامات همچنین ممکن است به موفقیت شرکای آمریکا در سراسر جهان کمک کند. آمریکا برای رسیدن به تعادل قدرت در فناوریهای نوظهور نیازمند حمایت متحدانش ازجمله اسرائیل است.