اسرائیل به دنبال همکاری فناوری با آمریکا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ به گفته وبگاه تخصصی المانیتور (Al-Monitor)، واژه گفتگوی راهبردی در اشاره به گفتگوهای اسرائیل و ایالات متحده در اذهان مردم با موضوعاتی مانند برنامه هستهای ایران، تضمین برتری نظامی اسرائیل، ژئوپلیتیک خاورمیانه و همکاری اطلاعات نظامی بین 2 طرف مرتبط است. گفتوگوی راهبردی که این هفته در واشنگتن از سوی 2 هیئت عالیرتبه آغاز شد، در زمینه دفاعی-امنیتی غیرعادی است و به عنوان «گفتوگوی استراتژیک سطح بالا درباره فناوری» توصیف میشود.
هر چقدر هم که عجیب به نظر برسد، همکاری تکنولوژیکی بین این 2 متحد دیرینه و عمیقاً درگیر ناکارآمد است. کارشناسان غربی ادعا کردند که رژیم صهیونیستی با کار پیشرفته خود در زمینه محاسبات کوانتومی، هوش مصنوعی و بسیاری از زمینههای نوآورانه حساس دیگر، جای پایی در آزمایشگاههای غول پیکر ایالات متحده ندارد.
آمریکا شرط همکاری تکنولوژیک با اسرائیل را افزایش نظارت و حفاظت از اطلاعات در برابر حضور چین در اقتصاد رژیم صهیونیستی با احتمال دسترسی به فناوریهای خاص اعلام کرده است.
در حالیکه تخمین زده میشود 60 درصد از دانشمندان اسرائیلی با همتایان اروپایی خود در چارچوب برنامههای مختلف همکاری میکنند، میزان همکاری اسرائیل و آمریکا بسیار کمتر است. در واقع، در زمینه مسائل فناوری، فاصله بین ایالات متحده و اسرائیل به اندازه اقیانوسی است که آنها را از هم جدا میکند. همانطور که جو بایدن، رئیس جمهور جو بایدن در سفر تاریخی خود به سرزمینهای اشغالی در ماه ژوئیه قول داده بود، گفت و گوی جدید قرار است این شکاف را پر کند.
اوریت فرکاش هاکوهن (Orit Farkash-Hacohen)، وزیر نوآوری، علم، فناوری و فضا و ایال هولاتا (Eyal Hulata)، مشاور امنیت ملی طرف اسرائیلی مذاکرات را رهبری میکنند. کارشناسان مدعی هستند که این نشست شامل مقامات ارشد وزارت دادگستری و انرژی و نمایندگان صنایع سایبری و فناوری پیشرفته با وظیفه فروریختن دیوارهایی است که از همکاری اسرائیل و ایالات متحده به ویژه در محاسبات کوانتومی، هوش مصنوعی، تغییرات آب و هوایی، فناوری مواد غذایی، فناوری پاک و کنترل بیماری همهگیر جلوگیری میکنند. یکی از رهبران هیئت اسرائیلی در گفتگو با المانیتور عنوان کرد که دولت بایدن تصمیم گرفته مبالغ هنگفتی را در این زمینهها سرمایهگذاری و ایالات متحده را به عصر جدیدی هدایت کند. برای اسرائیل، جای پایی در این سفر گام مهمی است.
هولاتا در این خصوص تصریح کرد :
«براساس این توافق، اسرائیل و ایالات متحده هماهنگی در زمینه حفاظت از تحقیقات، غربالگری سرمایهگذاری خارجی، کنترل صادرات و حفاظت از فناوریهای حیاتی و در حال توسعه را افزایش خواهند. اسرائیل نگرانی آمریکا در مورد محافظت از فناوریها در برابر سرایت به کشورها و همچنین در برابر سوء استفاده از فناوریها از سوی طرفهای مخرب را درک میکند.»
وی که آشکارا از استفاده از کلمه چین اجتناب کرد، اما گفت که نگرانی های آمریکا در مورد حفاظت از فناوری فرصتی برای اسرائیل در افزایش همکاری با ایالات متحده است.
یکی از اعضای هیئت اسرائیلی که خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت :
«چه چیزی مانع چنین فعالیت مشترک و اشتراک دانش بین ابرقدرت ایالات متحده و مینی قدرت متحد آن در دریای مدیترانه شده است؟ موضوع بسیار حساس امنیت سایبری. ایالات متحده با غیرت از فناوری خود به ویژه در برابر رقیب اصلی خود، چین، محافظت میکند. آنها حاضر نیستند با کسی که به طور کامل به خواستههای امنیتی آنها پایبند نیست همکاری کنند. آنها خواستههای نسبتاً سختگیرانهای دارند که تا حد زیادی با جهانبینی اسرائیل در تضاد است. ما اینجا هستیم تا این مشکل را برطرف کنیم.»
امیر ایشِل (Amir Eshel)، مدیر کل وزارت دفاع رژیم صهیونیستی هفته گذشته در مصاحبه با روزنامه معاریو (Maariv) برای اولین بار در انظار عمومی اعتراف کرد که بحران مداوم بین 2 طرف بر سر صنعت سایبری تهاجمی اسرائیل وجود دارد و دولت ایالات متحده علیه صنعت سایبری تهاجمی غیرنظامی اسرائیل اعلام جنگ کرده است. وی همچنین گفت که اسرائیل نتوانسته توجه دولت آمریکا را برای حل این مشکل جلب کند.
موضوع تهاجمی سایبری در گفتگوهای راهبردی مطرح نشد و به نظر نمیرسد که به هیچ وجه با آن در تضاد باشد. اما با این وجود، این بحران مذاکرات راهبردی را تیره و تار کرده است و اسرائیل میداند که اگر بخواهد به باشگاه عضویت محدود کشورهایی بپیوندد که از تحقیق و توسعه آزمایشگاههای غولپیکر ایالات متحده سود میبرند، باید خنثی باشد؛ این یعنی بازی بر اساس قوانین بازی آمریکا.
فرکاش-هاکوهن در اوایل این ماه در مذاکراتی در 15 سپتامبر امسال در واشنگتن در کاخ سفید و شورای امنیت ملی شرکت و توافقنامه اولیه برای گسترش همکاری در زمینه علوم کوانتومی را امضا کرد. هدف او دستیابی به یک سری توافقنامههای همکاری، پروژهها و ابتکارات مشترک با ایالات متحده است. وی امیدوار است که اسرائیل بتواند نگرانیهای آمریکا در مورد امنیت سایبری را برطرف کند.
سایر اعضای هیئت، شامل گیدئون فریدمن (Gideon Friedman)، دانشمند ارشد وزارت انرژی، به همان اندازه مطمئن هستند. یکی از مقامات اسرائیلی که او نیز خواست نامش فاش نشود به المانیتور گفت :
«ما فرهنگ مشترکی داریم. فناوری ایالات متحده در حال پیشرفت است و اسرائیل نیز مراکز بسیار کمی از تعالی دارد. اسرائیل از تشکیل یک کارگروه مشترک با ایالات متحده برای بررسی ایدهها و پیشنهادات با هدف همکاری خوشحال خواهد شد. اسرائیل متحد ایالات متحده است و هیچ دلیلی وجود ندارد که همکاری نزدیک اطلاعاتی، امنیتی و اقتصادی بین ما به مسائل فناوری تبدیل نشود. ما حاضریم هر کاری که لازم است انجام دهیم تا این اتفاق بیفتد.»
کارشناسان براین باورند که مذاکرات بین طرفین در 2 مسیر مجزا پیش خواهد رفت؛ یکی در ابتدا روی نقشهبرداری از مناطق برای همکاری بالقوه و پروژههای مشترک، به ویژه در زمینههایی که اسرائیل بیشتر به آن علاقهمند است، محاسبات کوانتومی و هوش مصنوعی، و همچنین مسائل آب و هوایی، کنترل بیماری همهگیر و موارد دیگر تمرکز خواهد کرد. مسیر دوم که زیربنای دوام گفتوگو است، مسیری است که طرفین به دنبال تدوین قواعد همکاری و بهویژه قواعد تأمین امنیت اطلاعات و فناوری بهطور قطعی برای جلوگیری از نشت آنها به طرفهای خارجی و چین هستند. اسرائیل نسبت به دستیابی به یک فرمول و یک اقدام توافق شده خوشبین است که هر 2 طرف را قادر میسازد تا به روی یکدیگر باز شوند و عصر فناوری جدیدی را آغاز کنند.