استفاده لهستان از جاسوسافزار اسرائیلی و رسوایی دیگری برای NSO
به گزارش کارگروه تروریسم سایبری سایبریان؛ بنابه گفته یک کارشناس سایبری، ادعاهای اخیر مبنی بر استفاده از جاسوسافزار اسرائیلی پگاسوس (Pegasus) از سوی گروه «NSO» علیه 3 مخالف دولت لهستان، نمونهای دیگر از کاربرد این جاسوسافزار در جهان است.
شواهد این هک، که به یک رسوایی بزرگ در لهستان تبدیل شده، بهوسیله «Citizen Lab»، ناظر امنیت سایبری مستقر در کانادا، گزارش شده است.
جان اسکات رِیلتون (John Scott-Railton)، محقق ارشد گروه در گفتگو با «AFP» اظهار داشت :
«ما فکر میکنیم که این فقط نمونه کوچکی از مشکلات بزرگ شرکت اسرائیلی است و اکتشافات بیشتری در آینده وجود خواهد داشت. این موضوع خیلی تکان دهنده است پگاسوس ابزار دیکتاتورها است؛ کاربرد پگاسوس در این موارد به یک لغزش استبدادی در لهستان اشاره دارد.»
کارشناسان معتقدند که گوشیهای هوشمند آلوده به پگاسوس اساساً به دستگاههای جاسوسی جیبی تبدیل میشوند و به کاربران اجازه میدهند پیامهای هدف را بخوانند، عکسهای آنها را ببینند، مکان آنها را ردیابی و حتی دوربین را بدون اطلاع کاربر روشن کنند.
یکی از قربانیان، رومن گیرتیچ (Roman Giertych)، به عنوان وکیل درگیر در چندین پرونده علیه حزب حاکم قانون و عدالت (PiS)، به روزنامه لهستانی «Gazeta Wyborcza» گفت که دولت از این نرمافزارهای جاسوسی برای مبارزه با مخالفان دموکرات استفاده می کند.
اِوا رزوسِک (Ewa Wrzosek)، دادستان و چهره مخالف نیز گفت که از جاسوسافزار پگاسوس علیه او استفاده شده و ابتدا اَپل به او هشدار داده است.
اسکات رِیلتون نیز تأیید کرد که Citizen Lab به کریستوف بریزا (Krzysztof Brejza) از حزب مخالف «Civic Platform» توصیه کرده که گوشی هوشمند وی در طی یک دوره 6 ماهه در طول انتخابات 2019 مکرراً آلوده شده است.
وی افزود که زندگی آنها تحت نظارت دقیق و این موضوع بسیار تهاجمی بوده است.
اتهامات هک از سوی رسانههای لهستانی با عنوان «واترگیت لهستانی»، اشاره به رسوایی به وجود آمده پس از کمپین انتخاب مجدد ریچارد نیکسون، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، که در نهایت به استعفای وی در سال 1974 انجامید، مطرح شد.
لهستان اتهامات استفاده از جاسوسافزار پگاسوس را برای اهداف سیاسی رد کرده است.
اما استانیسلاو زارین (Stanislaw Zaryn)، سخنگوی وزارت مسئول سرویسهای مخفی لهستان، استفاده این کشور از پگاسوس را تأیید یا تکذیب نکرد.
گروه NSO، مالک اسرائیلی پگاسوس، ادعا کرد که نرمافزار خود را فقط به سازمانهای مجری قانون برای مبارزه با جنایتکاران، تروریستها و فساد فروخته است.
کارشناسان در ماه ژوئیه سال گذشته، پس از تحقیقات مشترک چندین رسانه، گزارش دادند که دولتها از پگاسوس برای جاسوسی از فعالان، روزنامهنگاران، وکلا و سیاستمداران استفاده میکنند و درنتیجه جنجالها در خصوص پگاسوس بالا گرفت.
چندی پیش مقامات ایالات متحده این شرکت صهیونیستی را با محدود کردن صادراتش به گروههای آمریکایی به دلیل ادعاهای مطرح شده مبنی بر سرکوب فراملیتی، در لیست سیاه قرار داد.
دونالد تاسک (Donald Tusk)، رهبر اپوزیسیون لهستان نیز توضیح داد که گزارشهای اخیر مبنی بر جاسوسی دولت از مخالفانش نشاندهنده بزرگترین «بحران دموکراسی» این کشور از زمان پایان کمونیسم است.
تاسک، رئیس سابق شورای اتحادیه اروپا، همچنین خواستار تحقیق پارلمانی درباره این اتهامات شد.