استفاده از پهپادهای چینی در اسرائیل
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ چندی پیش کاخ سفید اعلام کرد که «SZ DJI Technology»، غول هواپیماهای بدون سرنشین چینی یکی از شرکتهایی است که به لیست سیاه اقتصادی دولت ایالات متحده اضافه شده است. اگرچه DJI یک کمپانی نسبتاً شناخته شده و معتبر در غرب به شمار میرود، اما ممنوعیت آن از سوی آمریکا به طور مؤثر مانع دسترسی آن به بازار میشود. دولت آمریكا ادعا میكند كه این شركت ارتباط نزدیكی با ارتش چین دارد، نقض حقوق بشر را به عنوان بخشی از ظلم و ستم پكن بر جمعیت مسلمانان اویغور در شینجیانگ و بدتر از همه امنیت دادههای کاربران خود را به خطر میاندازد.
این شرکت چینی در اسرائیل به عنوان یک شرکت قانونی در نظر گرفته شده که از سوی ارتش، پلیس و سایر سازمانهای امنیتی اسرائیلی مورد استفاده قرار میگیرد. وضعیت جدید سؤالاتی را مطرح میکند. براساس وبسایت ارتش اسرائیل، پهپادهای شرکت چینی به طور منظم استفاده عملیاتی میشوند. نقش اپراتورهای هواپیماهای بدون سرنشین در واحدهای میدانی به یک استاندارد و یکی از مطلوبترین پستها برای استخدامهای جدید تبدیل شده است. طبق ادعای وبسایت، رایجترین پهپاد مورد استفاده ارتش اسرائیل، فانتوم 3 (Phantom 3) ساخت DJI است که از جمله اهداف دیگر در مأموریتهای حفاظت مرزی استفاده میشود.
اگرچه این هواپیماهای بدون سرنشین برای اهداف نظامی تنظیم شدهاند، اما در مورد DJI آنها به طور خاص برای ارتش اسرائیل ساخته نشده و درعوض از یک مدل تجاری موجود اصلاح شدهاند. بدین ترتیب، شامل قطعات DJI هستند، همان چیزی که دولت ایالات متحده میترسد به عنوان درگاه پشتی در سیستمهای اپراتور چینی استفاده شوند.
شایان ذکر است که مقامات آمریکایی نیز از هواپیماهای بدون سرنشین ساخت DJI استفاده میکنند. حدود 800 مورد از آنها از سوی مأموران گمرک و مرزبانی استفاده میشود تا از نفوذ مهاجران غیرقانونی، قاچاقچیان و مجرمان از طریق مرزهای جنوبی ایالات متحده و مکزیک جلوگیری کنند.
در ماه ژانویه امسال، وزارت کشور ایالات متحده اعلام کرد که کل ناوگان هواپیماهای بدون سرنشین ساخت چین را تحریم و خریدهای بعدی آنها را متوقف خواهد کرد. وزارت دادگستری این کشور نیز اقدام مشابهی را انجام داد.
دلیل اینکه اسرائیل به جای خرید محصولات کاملاً خاص، خرید هواپیماهای بدون سرنشین DJI را انتخاب کرده، ساده است. مناقصهای برای توسعه هواپیماهای بدون سرنشین محلی با قابلیتهای مشابه در سال 2017 صادر شد ، اما هنوز تکمیل نشده است. به گفته منابع، سیستمهای البیت (Elbit Systems) مناقصه ساخت هواپیماهای بدون سرنشین «Tzur» را برنده شد که قرار بود جایگزین بسیاری یا حتی همه هواپیماهای ساخت DJI باشد. در گذشته، ارتش اسرائیل اعتراف کرد که ارتباطات رمزگذاری شده با هواپیماهای بدون سرنشین DJI بسیار دشوار و پیچیده است و در مورد خطرات استفاده از وسایل غیرنظامی ناامن در یک مکان جنگی هشدار داد. در حال حاضر، پهپادهای چینی همچنان در اطراف پایگاههای نظامی اسرائیل، مرزها و زمینهای آموزشی حضور خواهند داشت و مشخص نیست که چه مقدار از اطلاعات جمعآوری شده در سرورهای پکن ذخیره میشوند.
یک مقام امنیتی در بیانیهای گفت :
«ارتش اسرائیل از هواپیماهای بدون سرنشین DJI استفاده میکند که پس از طی مراحل مناقصه وزارت دفاع از ارائه دهندگان اسرائیلی خریداری شده است. آنها به عنوان یک محصول خارجی خریداری و برای اهداف مختلفی استفاده میشوند. ارتش اسرائیل از محدودیتهای امنیتی دادههای آنها و استفاده مجاز از آنها متناسب با ماهیت فعالیت و طبقهبندی امنیتی آگاه است.»