استفاده از قدرت هوش مصنوعی در امنیت سایبری
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ کارشناسان معتقدند که هر روز، سطح حملات سایبری بزرگتر میشود. تهدیدها نه تنها پیچیده شدهاند، بلکه تشخیص آنها نیز دشوارتر است. به طور روزانه، برای تیمهای امنیت سایبری معمول است که با تعداد زیادی هشدار دست و پنجه نرم میکنند که تجزیه و تحلیل و اقدام دشوار است. تعداد زیاد دستگاههای متصل همراه با کمبود تعداد متخصصان امنیتی ماهر، بهبود وضعیت امنیتی خود را برای هر شرکتی کاری دلهرهآور میسازد. به عنوان مثال، یک راهحل مدیریت رویداد و اطلاعات امنیتی (SIEM) را در نظر بگیرید که برای نظارت و پاسخ به هشدارها استفاده میشود. امروزه، حجم انبوه هشدارها با فرمتهای دادههای مختلف، تشخیص هرگونه فعالیت مشکوک را برای هر تحلیلگر امنیتی بسیار چالش برانگیز میکند. در این خصوص وبگاه تخصصی «Analytics Insight» مقالهای منتشر کرده که به شرح زیر است :
«خوشبختانه، با پیشرفتهای هوش مصنوعی، اکنون این امکان برای تیمهای امنیتی وجود دارد که خطرات را به میزان قابل توجهی کاهش دهند؛ به عنوان مثال، هوش مصنوعی یک زرادخانه حیاتی در مبارزه با تهدیدات سایبری است، زیرا امروزه سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی قادر به مدیریت و تجزیه و تحلیل سریع میلیونها رویداد و ترسیم آن برای شناسایی انواع مختلف تهدیدات هستند. این شامل تجزیه و تحلیل بدافزار جدید برای شناسایی حملات روز صفر با هدف جلوگیری از کلیک کاربران روی ایمیلهای مشکوک است. علاوه بر این، سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند از الگوهای رویدادهای امنیتی گذشته بیاموزند و یاد بگیرند و از وقوع حمله بعدی جلوگیری کنند.
امروزه چندین سازمان در حال پیادهسازی راهحلها و فناوریهای امنیتی هوش مصنوعی هستند تا از تهدیدات قریبالوقوع و همچنین نقض دادهها آگاه شوند. با راهحلهای جامعتر و سادهتر، تقاضا برای راهحلهای مبتنی بر هوش مصنوعی افزایش چشمگیری داشته است.
قبل از پرداختن به نقش هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی (ML) در پیشبرد فرآیندهای امنیت سایبری، اجازه دهید نگاهی گذرا به این 2 فناوری بیندازیم :
هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی : مفاهیم اصلی
هوش مصنوعی به شبیهسازی هوش انسانی بهوسیله ماشینهای از پیش تعیین شده، به ویژه کامپیوترها اشاره دارد. از سوی دیگر، یادگیری ماشینی شامل توانمندسازی این رایانهها برای یادگیری نحوه انجام فرآیند، از جمله آموزش دادهها و دانش برای یادگیری برنامههای کاربردی دقیق در آینده است.
بنابراین، هوش مصنوعی به فرآیندها و الگوریتمهایی اطلاق میشود که هوش انسانی را تقلید یا آن ماشینها را به اندازه کافی هوشمند میکنند تا عملکردهایی را انجام دهند که به هوش انسانی نیاز دارند. اما یادگیری ماشینی زیرمجموعهای از هوش مصنوعی است که بر طراحی و به کارگیری الگوریتمها در هوش مصنوعی و یادگیری از موارد استفاده گذشته برای بهبود تجربه کاربر تمرکز دارد.
بنابراین، آیا هوش مصنوعی کامل است؟ احتمالاً خیر. فناوریهای یادگیری ماشینی یا هوش مصنوعی بسته به اطلاعاتی که به این سیستمها وارد میشود، میتوانند سازنده باشند. اما به طور تصاعدی در حال گسترش و پیشرفت است تا نقش مهمی در تعریف فرآیندهای امنیت سایبری ایفا کند.
درک تأثیر هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی بر امنیت سایبری
برخی زمینههای کلیدی که یک سیستم یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی میتواند به آنها کمک کند عبارتند از :
- شناسایی تهدید و ناهنجاری : یک سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی هنگامی که براساس یک رفتار پایه استاندارد تجزیه و تحلیل میشود، میتواند به سرعت تهدیدات و ناهنجاریها را شناسایی کند.
- تجزیه و تحلیل هویت و کشف تقلب : سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی را میتوان برای ایجاد مدلهایی به منظور تشخیص الگوهای مرتبط با تقلب استفاده کرد. با تزریق دادههای بیشتری به سیستم، مدل هوش مصنوعی دقیقتر خواهد شد.
- کاهش باتها : باتها اسکروگ اینترنت هستند و میتوانند بسیار خطرناک باشند. باتها از سوی هکرها برای کنترل حسابها و ایجاد حسابهای جعلی برنامهریزی شدهاند. سیستمهای هوش مصنوعی را میتوان برای شناسایی باتهای مخرب و خوب مورد استفاده قرار و آموزش داد.
- کشف دارایی : هوش مصنوعی میتواند برای خودکارسازی کشف تمام دستگاهها و برنامههای کلیدی استفاده شود. این امر میتواند نقش بزرگی در کاهش خطرات داشته باشد.
- واکنش به حادثه : سیستمهای مجهز به هوش مصنوعی میتوانند به واکنشهای حادثه و همچنین به سازمانها در مدیریت درست هشدارهای امنیتی کمک کنند. با اولویتبندی فعالیتهای واکنش به حادثه، پاسخهای حادثه خودکار هوش مصنوعی میتواند آسیبپذیریها را کاهش و پاسخهای سریعتری به چنین رویدادهایی ارائه دهد.
امروزه سازمانها در سراسر جهان تحت تأثیر تهدیدات امنیت سایبری قرار دارند. هوش مصنوعی دارایی بزرگی در مبارزه با مجرمان سایبری است، زیرا با کمک به تحلیلگران سایبری برای تمرکز بر تهدیدات مهم، کارایی را بهبود میبخشد. همانطور که هوش مصنوعی نیز از الگوهای گذشته درس میگیرد، میتواند زمان شناسایی تهدیدات و حل سریع آنها را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. به طور خلاصه، هوش مصنوعی امروز یک انتخاب نیست، بلکه باید به عنوان یک سلاح رقابتی خوب در برابر تهدیدات نوظهور و پیچیده مورد بررسی قرار گیرد.»