استفاده از ابزارهای جاسوسی سایبری در ردیابی کرونا
به گزارش کارگروه بینالملل سایبربان؛ به گفته کارشناسان، وقتی آژانسهای اجرای قانون قصد دارند مدارک موجود در گوشیهای آیفون را جمعآوری کنند، اغلب از نرمافزار هک «Cellebrite»، شرکت اسرائیلی استفاده میکنند. با وصل دستی نرمافزار به گوشی مشکوک، پلیس میتواند بفهمد فرد کیست، کجا رفته و با چه کسی ملاقات داشته است.
در حال حاضر و در زمان شیوع بیماری کووید-19، استفاده از این توانایی به مقامات کمک میکند تا افراد آلوده به بیماری را شناسایی کنند. براساس ایمیل شرکت اسرائیلی به پلیس دهلی در اوایل ماه جاری، اگر تست فردی مثبت شود، مقامات میتوانند دادههای مربوط به مکان و مخاطبان فرد را پیدا و افراد درست را قرنطینه کنند.
در نامه الکترونیکی آمده که این کار معمولاً با رضایت انجام میشود؛ اما در برخی موارد، مثلاً زمانی که بیمار قانون تجمعات عمومی را نقض میکند، پلیس میتواند از این ابزار برای نفوذ به دستگاه شخص استفاده کند. مسئول فروش شرکت اسرائیلی در نامهای به افسر ارشد در ماه آوریل امسال – بازبینی شده بهوسیله رویترز – گفت که برای جمعآوری اطلاعات نیازی به رمز تلفن نیست.
سخنگوی Cellebrite اعلام کرد که فروشنده همان وسایلی را که مدتها شرکت برای کمک به پلیس در اجرای قانون به فروش میرسانده ارائه داده است. این شرکت همچنین نسخهای از خط تولید خود را برای استفاده کارمندان مراقبتهای بهداشتی در ردیابی ویروس کرونا ارائه می دهد، اما این ابزارها فقط با رضایت بیمار قابل استفاده هستند و نمیتوانند تلفن را هک کنند.
براساس مصاحبههای انجام شده با مدیران اجرایی و مطالب تبلیغاتی شرکتهای غیردولتی، پیشدرآمد بازاریابی Cellebrite بخشی از تلاش حداقل 8 شرکت نظارتی و اطلاعات سایبری برای فروش ابزارهای قانونی و جاسوسی با هدف ردیابی ویروس و اجرای قرنطینه هستند.
مدیران اجرایی با استناد به محرمانه بودن و توافق با دولتها، از گفتن نام کشورهای خریدار ابزارهای جاسوسی خودداری کردند. اما مدیران 4 شرکت اظهار داشتند که در مرحله برنامهریزی و نصب محصولات برای مقابله با کروناویروس در بیش از 10 کشور در آمریکای لاتین، اروپا و آسیا هستند. سخنگوی پلیس دهلی گفت که نیروهای این کشور از ابزار Cellebrite برای مهار کروناویروس استفاده نمیکنند. رویترز نیز نسبت به خرید محصول از سوی دولت ایالات متحده اظهار بیاطلاعی کرد.
تاکنون فقط اسرائیل برای آزمایش سیستم نظارت جمعی خریداری شده از شرکتها شناخته شده است و از گروه «NSO»، یکی از بزرگترین بازیکنان این صنعت خواسته تا برای ساخت پلتفرمش کمک کند. مدیر اجرایی NSO مدعی شد که اجرای گسترده پروژه نظارتی این شرکت به همراه وزارت دفاع اسرائیل با برخی چالشهای قانونی مرتبط با مسائل حفظ حریم خصوصی روبرو شده است. نفتالی بِنِت (Naftali Bennett)، سخنگوی وزارت دفاع اسرائیل در این خصوص تنها از حضورNSO در پروژه گفت و جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
شرکتهای فناوری نظارتی در سالهای اخیر شکوفا شدهاند، زیرا آژانسهای اجرای قانون و جاسوسی در سرتاسر جهان به دنبال روشهای جدیدی برای مقابله با مخالفانی بودند که اغلب از طریق برنامههای رمزگذاری شده تلفن همراه ارتباط برقرار میکنند. این شرکتها معتقدند که تجربه آنها در کمک به دولتها برای ردیابی شبکههای سایهدار معاند باعث میشود صلاحیت بینظیرشان در کشف موارد مربوط به شیوع بیماری کووید-19 مشخص شود.
تال دیلیان (Tal Dilian)، افسر سابق اطلاعات اسرائیل و مدیر اجرایی فعلی «Intellexa»، شرکت جاسوسی سایبری واقع در قبرس – که با آژانسهای اطلاعاتی در جنوب شرقی آسیا همکاری میکند – گفت :
«من واقعاً معتقدم که این صنعت عملکرد خوبی دارد. اکنون زمان خوبی برای نمایش این مسئله به جهان است.»