استفاده سامسونگ از تراشههای ترونرث
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ مغز انسانها و پردازشگر رایانهها عملکرد متفاوتی با یکدیگر دارند. به عنوان مثال مغز انسانها در زمینهی تجزیهوتحلیل انتقادی بهتر عمل میکند. در مقابل رایانهها توانایی کار با حجم زیادی از دادهها را دارند. قدرت مغز انسانها بسیار بالا است و رایانهها به توانی 100 میلیون برابر بیشتر از نمونههای امروزی نیاز دارند تا بتوانند در پردازش محاسبات شناختی با انسانها رقابت کنند.
شرکت آی. بی. ام در گذشته سعی کرده بود با شبکه کردن تعدادی رایانهی معمولی عملکرد مغز انسان را شبیهسازی کند؛ اما ساختار آن بسیار پیچیده شده و عملکرد آن 1500 بار کمتر از سرعت واقعی موردنیاز بود. محققان عامل اصلی محدود شدن سرعت محاسبات را نیروی الکتریسیته اعلام کردند؛ زیرا اگر بخواهند این کمبود را جبران کنند به انرژی الکتریسیتهای معادل 12 گیگاوات نیاز دارند. برای تأمین این میزان انرژی آی. بی. ام نیاز به تأسیس یک نیروگاه هستهای برای آزمایشگاه خود داشت؛ به همین علت تعدادی از شرکتهای فناوری اطلاعات شروع به تحقیق دربارهی ساخت تراشهای کردند که عملکردی مشابه مغز انسان دارد. یکی از این تراشهها، ترونرث (TrueNorth) نام داشته و متعلق به شرکت آی. بی. ام است. از مشخصات ترونرث میتوان به یکمیلیون نورون، 256 سیناپس و 4096 هستهی پردازش موازی اشاره کرد که تنها به 70 میلیوات انرژی برای فعالیت نیاز دارند. از طرفی تراشه ترونرث بسیار کوچک بوده و تنها به بزرگی یک تمبر نامه است
اریک ریو (Eric Ryu)، معاون مدیر بخش تحقیقات موسسه فناوریهای پیشرفتهی سامسونگ، اعلام کرد ترونرث میتواند تنها با یکدهم قدرت موردنیاز برای تشخیص حرکات دست توسط تلفنهای هوشمند، این کار را در رایانهها انجام بدهد. سامسونگ اولین شرکتی نیست که از قصد استفاده از ترونرث را دارد. آزمایشگاه ملی لارنس لیورمور آمریکا ( LLNL) نیز در گذشته اعلام کرد میخواهد با استفاده از تراشههای بیولوژیکی شرکت آی. بی. ام در یک ابررایانه، قدرت الگوریتم یادگیری ماشینی را در موضوع امنیت ملی و سایبری بررسی کند. همچنین نیروی هوایی آمریکا از تراشهی مذکور برای شناسایی وقایع غیرمعمول در ویدئوها و ساخت هواپیماهای بیسرنشین با دقت عملکرد بالا استفاده میکند.
شرکت سامسونگ در حال ایجاد یک حسگر بینایی پویا با استفاده از ترونرث است. این حسگر با هدف تشخیص تصاویر با سرعت 2 هزار قریم بر ثانیه ساخته میشود و میتوان از آن برای تسریع نقشهبرداری سهبعدی، بهبود عملکرد خودروهای بی راننده و کنترل رایانهها با استفاده از ژستهای حرکتی استفاده کرد.
با توجه به توضیحات داده شده در بالا میتوان انتظار داشت در آیندهای نزدیک از تراشههای ترونرث در ساخت تلفنهای هوشمند استفاده شود.
__________________________________________
1- محاسبات شناختی مربوط به علوم هوش مصنوعی و پردازش سیگنال است. فناوری محاسبات شناختی شامل یادگیری ماشینی، تجزیهوتحلیل و استدلال داده، زبان گفتار، دید ماشینی، تعامل انسان با رایانه و بسیاری زمینههای دیگر میشود.
2- Lawrence Livermore National Laboratory
3- Dynamic Vision Sensor