ارائه ۴ سند در شورای عالی فضای مجازی
به گزارش واحد فناوری اطلاعات سایبربان؛ معاون مرکز ملی فضای مجازی از آمادهسازی ٤ سند محتوایی برای طرح در شورای عالی فضای مجازی خبر داد.
امیر خوراکیان امروز در نشست خبری گفت: سند ساماندهی پیامرسانهای موبایلی، برنامه ملی فعالیت تشکلهای فضای مجازی، سند آموزش عمومی در فضای مجازی و نیز پیوست فرهنگی فضای مجازی تهیهشده و آماده طرح در شورای عالی فضای مجازی است.
وی گفت: با توجه به اینکه بیشترین استفاده از فضای مجازی از طریق پیامرسانهای موبایلی است، سند سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی آنلاین آماده طرح در شورای عالی فضای مجازی است.
خوراکیان تأکید کرد: در این سند ٢ رویکرد جدی شامل حمایت از پیامرسانهای داخلی و نیز ساماندهی پیامرسانهای خارجی دیدهشده است.
وی نخستین رویکرد این مرکز را تقویت نقش قرارگاهی مرکز ملی فضای مجازی برشمرد و گفت: بخش عمدهای از فعالیتهای این مرکز به تهیه پیشنویس اسناد مرتبط با محتوا در حوزه فضای مجازی برای طرح در شورای عالی فضای مجازی میگذرد و بر این اساس باید نقش مرکز ملی فضای مجازی بهعنوان مرکز فرماندهی عملیات هدفمند در فضای مجازی تقویت شود.
معاون مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به اینکه رویکرد بعدی مرکز ملی فضای مجازی، نگاه فرصت محوری به این فضا با توجه به تهدیدها و آسیبهای فضای مجازی است، خاطرنشان کرد: در تحقق مصوبات و سیاستهای شورای عالی فضای مجازی، اجرای این مصوبات را از طریق سازمانهای مردمنهاد و تشکلها بهاضافه نهادهای حاکمیتی دنبال خواهیم کرد.
بررسی ۱۵ اولویت موضوعی در حوزه محتوای فضای مجازی
خوراکیان از تدوین سند سیاستها و اقدامات ساماندهی پیامرسانهای اجتماعی آنلاین موبایل خبر داد و گفت: با توجه به اینکه بیشترین استفاده کاربران از فضای مجازی از طریق این شبکههای اجتماعی است، در طول ۶ ماه گذشته مباحث کارشناسی بسیاری با دستگاههای مختلف انجام شد و این سند هماکنون آماده طرح در شورای عالی فضای مجازی است.
وی افزود: در این طرح، دو رویکرد جدی حمایت گسترده از پیامرسانهای داخلی با توجه به قابلیتهایی که در کشور وجود دارد و نیز ساماندهی پیامرسانهای خارجی را که بدون ضابطه در کشور فعالیت میکنند، در دستور کارداریم.
معاون مرکز ملی فضای مجازی، صیانت از هویت ملی، اعتمادسازی و صیانت از حقوق شهروندی، امنیت ملی و عمومی، حریم خصوصی و نیز توسعه و تسهیل تولید محتوای داخلی را ازجمله اهداف این سند عنوان کرد.
خوراکیان تصریح کرد: این سند به همراه سه سند دیگر شامل سیاستهای حاکم بر فعالیت تشکلهای فضای مجازی، سند مفهومی آموزش عمومی در حوزه فضای مجازی و نیز پیوست فرهنگی فضای مجازی آماده طرح در شورای عالی فضای مجازی است.
وی در مورد سند سیاستهای حاکم و نگاشت نهادی برنامه ملی تشکلهای فضای مجازی گفت: در این سند نقش جدی بخش خصوصی در تحقق سیاستهای شورای عالی فضای مجازی دیدهشدهاند و این سند کمک خواهد کرد تا خلأهای قانونی در حوزه تشکلهای فعال بر فضای مجازی برطرف شود.
معاون مرکز ملی فضای مجازی در مورد سند هندسه محتوایی و مفهومی آموزش عمومی فضای مجازی نیز عنوان کرد: این سند باهدف ارتقاء سواد رسانهای و آموزش کاربران و نحوه مواجهه آنها با فضای مجازی بهعنوان یک برنامه ملی تدوینشده است و آماده طرح در شورای عالی فضای مجازی است.
خوراکیان اهداف کلی این سند را با توجه به اولویتهای موضوعی، فرهنگسازی و استفاده از الگوهای مختلف برای افراد در فضای مجازی و درنهایت صیانت از خانواده در این فضا عنوان کرد.
پیوست فرهنگی فضای مجازی آماده شد
معاون مرکز ملی فضای مجازی از آماده شدن پیوست فرهنگی فضای مجازی در دو بخش مجزا شامل پیوست فرهنگی اپراتورهای تلفن همراه و نیز نظام پیوست نگاری خبر داد و گفت: آنچه هماکنون آمادهشده است پس از برگزاری جلسات مکرر با دستگاههایی است که باید این سند را اجرا کنند تا پیشازاین اختلافنظرهایی در مورد پیوست فرهنگی وجود دارد اما هماکنون این اختلافنظرها از بین رفته است و سند اصلی آن در کمیسیون عالی مرکز ملی فضای مجازی به تصویب رسیده است. در این زمینه با وزارت ارتباطات و اپراتورهای موبایل هماهنگی لازم انجامشده است. در همین حال یک بخش دیگر از پیوست فرهنگی تمامی سرویسهایی را که جنبه عمومی در فضای مجازی دارند را شامل میشود که به این موضوع بهصورت جداگانه از موضوع موبایل پرداختهشده است.
وی ۱۰ اولویت دیگر مرکز ملی فضای مجازی در بخش محتوا را که پس از تصویب چهار سند فوق، عملیاتی میشود، برشمرد و گفت: سیاستهای کلان حاکم بر تدوین برنامه ملی دانشنامههای برخط، صیانت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی، فضای مجازی سالم، ایمن و مفید برای شبکه ملی اطلاعات، نهضت تولید محتوا و نیز الزامات فرهنگی شبکه ملی ازجمله این اولویتها است.
خوراکیان ادامه داد: پرداختن به خط و زبان فارسی در فضای مجازی، آموزش از طریق فضای مجازی، کتابخانههای دیجیتال، آسیبهای اجتماعی فضای مجازی، پیگیری تحقق سند بازیهای رایانهای و درنهایت رصد فضای مجازی ازجمله اولویتهای مدنظر در معاونت محتوای مرکز ملی فضای مجازی است.
شبکه ملی به دور از بازیهای سیاسی دنبال میشود
معاون مرکز ملی فضای مجازی در مورد الزامات فرهنگی شبکه ملی اطلاعات گفت: شبکه ملی اطلاعات در طول سالهای گذشته به خاطر اختلافات موجود قفل بوده و در این دوره جدید فعالیت مرکز ملی فضای مجازی، قفل آن شکسته شده است. بر این اساس در مصوبه شورای عالی فضای مجازی، نقشه عمل وزارت ارتباطات برای این طرح ملی تبیین شد و هماکنون نیز فعالیت زیرساختی آن محقق شده است.
وی ادامه داد: در فازهای بعدی فعالیت این طرح ملی روشنتر خواهد شد و مرکز ملی فضای مجازی نیز نقش نظارتی خود را در مورد این طرح انجام خواهد داد. ما معتقدیم که مسئله شبکه ملی را بهطورجدی و به دور از بازیهای سیاسی دنبال میکنیم. بر این اساس برای الزامات فرهنگی شبکه ملی جلسات متعددی داشتیم و کار را پیش میبریم.
خوراکیان در مورد نهضت تولید محتوا در حوزه فعالیتهای قرآنی نیز تأکید کرد: کارگروه شبهات در فضای مجازی با رویکرد تبدیل معارف قرآنی به محصول در این فضا در مرکز ملی فضای مجازی شکلگرفته است در همین حال هماهنگی با نهادهای حوزوی را نیز در دستور کارداریم.
نمیتوانیم شبکههای خارجی را ملزم به انتقال سرور به ایران کنیم
معاون مرکز ملی فضای مجازی در مورد انتقال سرور پیامرسانهای خارجی به داخل کشور در راستای ساماندهی پیامرسانهای خارجی تأکید کرد: ما در سند ساماندهی پیامرسانها جهتگیری اصلیمان حمایت از پیامرسانهای داخلی است و در قالب این سند همچنین به میزان همکاری پیامرسانهای خارجی در داخل کشور تأکید شده است.
وی افزود: اینکه الزامی برای انتقال سرور پیامرسان تلگرام به داخل کشور وجود ندارد، تغییر موضع نیست؛ چراکه ما نمیتوانیم به پیامرسانهای خارجی الزام کنیم که سرورهای خود را به داخل کشور بیاورند، اما میتوانیم تدبیر بهتری اندیشیده و با تقویت پیامرسانهای داخلی، بازار رقابتی در این حوزه ایجاد کنیم.
خوراکیان ادامه داد: در راستای ساماندهی پیامرسانهای خارجی پس از تصویب این طرح در شورای عالی فضای مجازی توضیحات آن را اعلام میکنیم، اما هماکنون پیشنویس فعالیت قانونی این شبکهها در کشور با تشریح یکسری الزامات دیدهشده است که متناسب با این تعهدات میتوانند فعالیت خود را در ایران ادامه دهند. در این زمینه کشورهای دیگر نیز این قوانین رادارند و ما این موضوع را بر روی ۷ کشور بررسی کردهایم و مدل مواجهشدن این کشورها را با پیامرسانهای خارجی با توجه به ارزشها و اولویتهای آنها در این فضا موردتوجه قرار دادهایم.
معاون مرکز ملی فضای مجازی در مورد حضور پیامرسانهای روسی در ایران گفت: در شرایط فعلی، پیامرسانهای قانونی متعدد برای حضور قانونمند در ایران اعلام آمادگی کردهاند و زمانی که این سند به تصویب شورای عالی فضای مجازی برسد، این موضوع نیز موردبررسی قرار میگیرد.
وی مشکل فعلی در عدم فعالیت شبکههای اجتماعی داخلی را نبود دانش فنی در این زمینه عنوان کرد و گفت: در این خصوص مشکل مالی وجود ندارد و عزم جدی بر حمایت از این شبکههای داخلی است.
خوراکیان در مورد اینکه آیا در سند پیشنهادی ساماندهی شبکههای اجتماعی موضوع ممانعت از فعالیت شبکههای پیامرسان خارجی دیدهشده است، گفت: به هر ترتیب موضوع تقویت شبکههای اجتماعی داخلی مدنظر است و الزاماتی نیز برای حفظ حریم خصوصی افراد، عدم سوءاستفاده از اطلاعات کاربران ایرانی و برطرف کردن زمینههای سودجویی بهعنوان مطالبات خانوادهها در این طرح مدنظر قرارگرفته است و امیدواریم درنهایت به جمعبندی استفاده از پیامرسانهای داخلی در کشور برسیم.
وی در پاسخ به سؤالی در مورد رصد فضای مجازی نیز تأکید کرد: موضوع فیلترینگ فضای مجازی در حوزه و جایگاه مرکز ملی نبوده و اراده نظام و حاکمیت در این است که فضای مجازی ساماندهی شود، اما آنچه در قالب طرح رصد فضای مجازی قرارگرفته است، مربوط به شناخت فضای مجازی ازنظر محتوایی و تحلیل آن در قالب امنیت محتوا، فرهنگ و موضوعات اجتماعی این بخش است.
معاون مرکز ملی فضای مجازی اظهار امیدواری کرد: تمامی این سندها در راستای ساماندهی فضای مجازی دنبال شود و منطبق بر یک نقشه واحد و به دور از تعارض و اختلاف با یکدیگر پیش رود.