ارائه اینترنت رایگان به سراسر جهان
به گزارش کارگروه فناوری اطلاعات سایبربان؛ بر اساس گزارشهای منتشرش در سال 2017، هماینک حدود 3 میلیارد نفر از مردم زمین به اینترنت دسترسی ندارند. همچنین بسیاری از مناطق تحت پوشش نیز از زیرساختهای مناسبی بهره نمیبرند.
در حال حاضر شرکتهای بسیاری مانند فیسبوک، گوگل، ناسا، اسپیساکس، استارلینک، بویئنگ و سامسونگ قصد دارند از طریق شیوههای مختلف به مردم سراسر جهان اینترنت رایگان ارائه بدهند. برای نمونهای از این طرحها میتوان به بالن گوگل، ماهوارههای سامسونگ یا پهپادهای فیسبوک اشاره کرد؛ اما تمام این طرحها با چالشهایی مواجه شدهاند که اجرای گستردهی بسیاری از آنها را به تعویق انداخته است.
یکی دیگر از شرکتهایی که قصد دارد اینترنت جهانی رایگان ارائه بدهد، وانوب (OneWeb) نام دارد. این شرکت قصد دارد تا سال 2021 به سراسر جهان اینترنتی با سرعت 2.5 گیگابیت در ثانیه ارائه بدهد و این کار از سال 2019 و در آلاسکا شروع خواهد شد.
وانوب در ماه ژوئن 2017 موفق شد مجوز ارسال 720 ماهواره را به مدار لئو (LEO) دریافت کند. بر اساس این مجوز شرکت مورد بحث از پهناهای باند کا (Ka) و کو (Ku) استفاده خواهند کرد که به ترتیب فرکانسهای 20 تا 30 و 11 تا 14 گیگاهرتز را پوشش میدهند. این شرکت از اوایل سال 2017 کارخانهای را جهت ساخت ماهوارههای مورد نیاز خود تأسیس کرد. ظرفیت تولید این مرکز 15 ماهواره در هر هفته است.
در قالب طرح وانوب پایانههای کاربری کوچک و کمهزینه با ماهوارهها ارتباط برقرار کرده به گسترش شبکههای «LTE» ،«3G» و وایفای در محیط اطراف میپردازند تا اینترنتی پر سرعت را در اختیار همه قرار بدهند.
پروژهی وانوب جایگزینی برای شبکههای امروزی نبوده و تنها آنها را گسترش میدهد؛ زیرا بیشتر نقاط جهان هماکنون توسط شرکتهای مختلف مخابراتی و ارتباطات همراه تحت پوشش قرار گرفتهاند.
به ادعای وانوب طرح مورد بحث با هدف ارائهی اینترنت به مناطق روستایی یا دور افتاده طراحی شده است.
تجهیزات و هستهی شبکهی وانوب به صورت کامل با «پروژهی همکاریهای نسل سوم» (13GPP) سازگار است؛ در نتیجه اپراتورهای شریک این شرکت، مشتریها و سامانها فعلی آنها قادر به استفاده از زیرساختهای این طرح هستند. همچنین اعلام شد حتی ابزارهایی که از فرکانسهای غیرمجاز استفاده میکنند، قادر به اتصال به ماهوارهها خواهند بود.
زیرساختهای وانوب توانایی ارائهی خدمات لایهی 2 و 3 را خواهد داشت و هر شرکت مخابراتی یا ارتباطات همراهی میتوانند از آنها استفاده کنند.
شاید در نگاه اول ارائهی اینترنت رایگان جذاب به نظر برسد؛ اما بسیاری از کارشناسان معتقدند این فناوری باعث خواهد شد تا شرکتهای مخابراتی و ارتباطات همراه کشورهای مختلف ورشکست بشوند. از طرفی عدهای آن را مانند باغ محصوری میدانند که امکان خروج کاربر را از آن گرفته شده است.
برای نمونه میتوان به ارائهی اینترنت رایگان فیسبوک از طریق پهپاد در هند اشاره کرد که مدتی بعد از راهاندازی، متوقف شد. کارشناسان هندی معتقد بودند طرح فیسبوک دسترسی به بسیاری از وبگاهها را محدود کرده و کاربران را تنها در بخشهای پیش فرضی از اینترنت نگاه میدارد و همین موضوع خطر بزرگی برای مردم این کشور به حساب میآید.
_________________________________
1- پروژهی همکاریهای نسل سوم (3rd Generation Partnership Project) در جهت همکاری ارائهدهندگان مخابراتی مختلف با یکدیگر ایجاد شد.