ادعای نفوذ ایران به شبکه ارتباطات جاسوسی سازمان CIA
به گزارش کارگروه بین الملل سایبربان؛ خبرگزاری یاهو نیوز مدعی است نیروهای امنیتی ایرانی، از موتور جستجوی گوگل برای کشف وبگاه های ارتباطی سازمان سیا استفاده کرده و موفق به نفوذ به آنها شده است. بر اساس این ادعا، ایرانی ها از سال ۲۰۱۱ در میان بهت آمریکایی ها یک شبکه از جاسوسان مربوط به سازمان سیا را کشف و آن را متلاشی کردند.
گفته می شود در حدود سال ۲۰۱۰، ایران از طریق یک جاسوس دوجانبه موفق به کشف یکی از وبگاه های سیا شد و سپس با جستجوی کلید واژه های مشابه در موتور جستجوی گوگل، سایر وبگاه های وابسته و گروه هایی که از آنها استفاده می کردند، شناسایی شده است. برخی خبرگزاری ها تعداد عوامل شناسایی شده از سوی ایران را ۳۰ نفر اعلام کردند.
بر اساس گزارشی که در این زمینه منتشر شده است در سال ۲۰۱۳، صدها نفر از مأموران سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA)، به دنبال مهار فاجعه ای با تبعات جهانی بودند و در همین حین، نظام ارتباطی مخفیانه و اینترنت محور این سازمان، برای تعامل با مخبرانش در ناشناخته ترین نقاط دنیا دچار اختلال شده بود. به صورت همزمان، گروه هایی از کارشناسان سیا در تلاش بودند وبگاه هایی که از آنها برای ارتباطات مخفیانه استفاده می شدند را از کار انداخته و مجدداً راه اندازی کنند. عدهای دیگر، درگیر عملیات هایی برای خارج کردن ایمن جاسوسان از مناطق حساس بودند. بر اساس برخی اظهار نظرها، این اختلال ارتباطاتی، بازه ای چهار ساله (2009-2013) داشته است و زمان ابتدایی و انتهایی آن به صورت دقیق مشخص نیست.
یک مقام سابق اطلاعاتی ایالات متحده، درباره اختلال به وجود آمده در آن زمان می نویسد: «اوضاع و شرایط در آن برهه از زمان، فاجعه بار بود» این موضوع بزرگترین ناکامی سازمان سیا بعد از واقعه ۱۱ سپتامبر عنوان می شود.
۱۱ مقام سابق اطلاعاتی آمریکا نیز به یاهونیوز گزارش کرده اند که اختلال جهانی در این نظام ارتباطی ابتدا از ایران آغاز شد و سپس به سایر کشورها تامیم پیدا کرد. مشکل، علی رغم هشدارهایی که درباره آن داده شده بود، حل نشده باقی ماند تا زمانی که بیش از ۲۰ نفر از جاسوسان سازمان سیا بین سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ در چین اعدام شدند.
یاهو نیوز از ناتوانی دولت وقت آمریکا برای جلوگیری از این مشکل انتقاد کرده و نوشته است: «ناتوانی دولت آمریکا برای رفع ناامنی های این ساختار ارتباطی تا قبل از گیر افتادن برخی منابعش در چین، فاجعه بار بود.»
یک مقام سابق اطلاعاتی آمریکا نیز به این موضوع اشاره کرد که ایرانیها بعد از سال ۲۰۰۹ به دنبال شکار جاسوسهای خارجی بودند که اطلاعات مربوط به برنامه هستهای این کشور را به بیرون درز میدادند. کار ایران برای شکار این جاسوسهای خارجی، آنطور که یاهونیوز میگوید، چندان دشوار نبوده؛ یکی از مهمترین دلایل آن ظاهرا این بوده که سیا از یک نظام ارتباطی معیوب برای تعامل با جاسوسانش استفاده میکرده است.
به این موضوع باید اشاره کرد که شبکه سایبری ارتباطی سیا برای نخستین بار در مناطق جنگی غرب آسیا مورد استفاده قرار گرفته است و در ابتدای امر قرار نبود استفاده از این سامانه ادامه دار باشد اما به نظر می رسد به دلیل ساختار پیچیده و مخفیانه بودن آن این موضوع ادامه دار شده است.
به ادعای کارشناسان، اینکه آیا چین و ایران با یکدیگر در این زمینه همکاری کردند یا خیر مشخص نیست، اما مقام های سابق آمریکایی می گویند نظام های ارتباطی مورد استفاده در هر دو کشور، مشابه بودند. به باور برخی از این کارشناسان، حکومت های دو کشور ممکن است مستقلاً این سیستم را متلاشی کرده باشند، اما یکی از مقام های ارشد اطلاعاتی می گویند ایران، چین و روسیه تقریباً در همین زمان ها با هم ارتباطات سطح بالایی در زمینه مسائل سایبری داشته اند.
با این تفاسیر، مقامات سازمان سیا از اینکه ایرانی ها چطور با استفاده از مهارت های ساده موفق به نفوذ به داخل این شبکه ارتباطی پیچیده شدند، متحیر هستند. این ماجرا در بازه زمانی سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۳، ناکامی های جبران ناپذیری را برای سیا به همراه داشته است.